Botka László házától a Hit Gyülekezete központjához vezet a szegedi útfelújítás + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bakto_aszfaltozas004kf

Úgy tűnik, az idei nyár egyik legfontosabb városi feladata volt a polgármester házától a Hit Gyülekezete szegedi közösségi házáig nyúló útszakasz felújítása, természetesen közpénzből.

“A nyáron sok helyen javítjuk, építjük újjá a város utcáit és járdáit. Ehhez semmilyen EU-s vagy kormányzati támogatás sincs. Szegeden azonban több mint 300 millió forintot biztosítunk ehhez. Sok helyen kezdődik építkezés, kérem fogadják türelemmel, Önöknek épül” – posztolta nemrégiben közösségi oldalán Szeged város MSZP-s polgármestere.

Dübörög tehát az út- és járdarekonstrukció a napfény városában. Szorgos munkáskezek serényen építik az utat Szeged-Baktóban Botka László polgármester háza és a Hit Gyülekezete szegedi közösségi centruma, a Tölgyeskert Közösségi Központ között is – jelezte hétfőn több olvasónk, ki felháborodottan, ki egyszerűen csak a miértek és a beruházás forrásoldala iránt érdeklődve. Fotóriporterünk kedden délelőtt a helyszínen járt, és már a munkálatok utolsó fázisát örökítette meg, a kivitelezők valóban nagyon jól haladtak, szemre minden igényt kielégítőnek tűnik az egyelőre szalagokkal elzárt, néhány száz méteres vadonatúj aszfaltcsík.

Ami a beruházás hátterét illeti, nem is kell túlzottan mélyre ásnunk, csak egész egyszerűen le kell fordítani magyarra, a szegedi emberek nyelvére a hivatalos városházi kommunikáció egyik elemét. Szűk három héttel ezelőtt Vécsey Ágnes, Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinet sajtófőnöke közleményben tudatta, Szeged az idén több száz millió forintot (összesen 380 milliót – a szerk.) költ az utak, járdák felújítására, az első ütemben július közepétől több mint tíz helyszínen 110 millió forintból korszerűsítenek, tesznek rendet vagy építenek útszakaszt. Július 18-ától – áll a sajtónyilatkozatban – “a Szélső soron a Pihenő és a Tölgyfa utca között” lesz felújítás: nos, ez jelenti – lásd fotógalériánkat – a szocialista polgármester házától Hit Gyülekezete Tölgyeskert Közösségi Központja felé húzódó szakaszt, amely tehát közpénzből nyerte el új arculatát. Minderről egyébként városházi előterjesztésre a baloldali többségű városüzemeltetési bizottság döntött még március 24-i ülésén, itt fogadták el a legsürgősebben felújításra szoruló szegedi útszakaszok listáját, benne azzal a bizonyos “Szélső sorral”, mely ezek szerint számos elhanyagolt, borzasztó, egyenesen balesetveszélyes állapotban lévő szegedi utcánál fontosabbnak számított a torony alatt…

bakto_aszfaltozas003kf

Külön érdekesség a történetben, hogy a Hit Gyülekezete szegedi közösségi központját maga Botka László avatta fel 2012 májusában. A gyülekezet lelkésze pedig nem más, mint Joób Márton MSZP-s önkormányzati képviselő édesapja, Joób István. Az egyház egyébként még 2006-ban vásárolta meg az önkormányzattól a lepusztult állapotú ingatlant, mely a 80-as években úttörőtábornak, a 90-es években pedig a legendás Reghős Bendegúz egyetemi szórakozóhelynek adott otthont.

Még egy kis ínyencség: a modern közösségi házat négy év alatt húzták fel, részben a város egyházügyi alapjából kapott támogatás segítségével. Az egyházak helyi közösségei számára közvetlen, címkézett támogatást lehetővé tevő egyházi keretet másfél évtizednyi fennállást követően Botka László zárolta 2014-ben, majd meg is szüntette, ami ellen a helyi jobboldal nemcsak tiltakozott, de a KDNP 2015-ben és 2016-ben is költségvetési módosító indítványt nyújtott be annak visszaállítására, ezt azonban a polgármestert támogató baloldali többség minden alkalommal lesöpörte. Miközben tehát korábban – ahogy erre Haág Zalán kereszténydemokrata elnök-frakcióvezető nem egyszer rámutatott – a szegediek számára is fontos közösségi, infrastrukturális célokra pályázhattak az egyházak, jelenleg, 2014 óta nem jut nekik a városban közvetlen, direkt támogatás.

no images were found

Előző sztori

Önkéntes tartalékos rendszer kialakítását mérlegelik a német kormányban

Következő sztori

Rio 2016: vakbélgyulladás gyanújával kórházban a tollaslabdázó Sárosi Laura