Bíróság rendezi a birtokvédelmi vitát a Cserepes sori piacon

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserepes_sor_piac46_gs

Harminc Cserepes sori kereskedő kapott birtokvédelmet június elején, ám a piacvezető megtámadta az erre vonatkozó határozatokat, így majd a bíróság dönt ősszel arról, történtek-e birtoksértések. Közben a piacnak fizetési felszólítást küldtek az érintettek, a többségi önkormányzati társaság ugyanis nem fizette vissza a 3000 forintos illetéket annak a 30 bérlőnek, akik megkapták a birtokvédelmet.

A Cserepes sori pavilonosok még május másodikán folyamodtak birtokvédelemért, az eljárás lefolytatása alapesetben a területileg illetékes jegyzőhöz tartozik, ám a piacosok felkeresték a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, jelezve, aggályosnak tartanák, hogy Szeged címzetes főjegyzője, Mózes Ervin folytatná le az eljárásokat, meglátásuk szerint ugyanis elfogult, hiszen a Cserepes sori Piac Kft. 92%-ban önkormányzati tulajdonban van. Szeged törvényességének őre úgy nyilatkozott, hogy biztosítottnak látja a tárgyilagos elbírálását, így nem kért kijelölést, a kormányhivatal mégis kizárta az eljárásokból, helyt adva a piacosok kérésének. A birtokvédelmi eljárások lefolytatására Makó város jegyzőjét jelölték ki, akinek munkatársai a piacon tartottak meghallgatásokat, június elsejére pedig meg is születtek a határozatok: 37-ből 30 esetben megállapították a birtoksértést.

A makói jegyző határozatában az is szerepelt, hogy akár 500 ezer forintra is büntethetik a Cserepes sori Piac Kft.-t, amennyiben ismételten birtoksértést követ el, illetve arról is rendelkezett, hogy az érintett 30 pavilonosnak a 3000 forintos illetéket vissza kell fizetnie a társaságnak. Ez a mai napig nem történt meg – tájékoztatta portálunkat Szabó Bálint jogász, a kereskedők érdekképviselője. Az érintettek fizetési felszólítást küldtek a több mint 90%-ban önkormányzati tulajdonú társaságnak, és amennyiben nem fizet a cég rövid időn belül, akkor felszámolási eljárást kezdeményeznek a társaság ellen. A birtokvédelmeket időközben megtámadta Rácz Attila, a társaság ügyvezetője, ám az ezzel kapcsolatos bírósági ügynek nincs halasztó hatálya Szabó megítélése szerint, vagyis a 3000 forintokat vissza kellett volna már fizetnie a társaságnak. A piacosok érdekképviseletét felvállaló jogász arról tájékoztatott, hogy Rácz a bíróság helyett magánál Makó város jegyzőjénél támadta meg a birtokvédelmi határozatokat, aki továbbította az ügyet az illetékes Makói Járásbírósához. Ezzel kapcsolatban a Délmagyarország arról írt, hogy és a makói bíróság a 30-ból 17 esetben már az piacvezetés javára döntött, ám ez nem fedi a valóságot, ugyanis csak ősszel lesz tárgyalás, leghamarabb csak hónapok múlva születhet döntés.

A Szegedi Törvényszék sajtóosztálya megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a Makói Járásbíróság előtt a Cserepes sori Piac Kft. mint felperes és a kereskedők mint alperesek között birtokvédelem iránt több peres eljárás van folyamatban. „A birtokvédelem tárgyában a bírósági eljárást megelőzően Makó város jegyzője járt el és hozott a Cserepes sori Piac Kft.-t a birtoksértő magatartástól eltiltó határozatot, ezen eltiltó határozatokat támadja a felperes. A peres eljárás befejezéséig a jegyzői határozatok végrehajtását a Makói Járásbíróság felfüggesztette. Valamennyi peres eljárás tárgyalására szeptember, illetőleg október hónapokra tűz határnapot a bíróság” – tájékoztatott a törvényszék sajtóosztálya.

Szabó Bálint kérdésünkre elmondta, a birtokvédelmi határozatok felfüggesztése a gyakorlatban annyit jelent, hogy amennyiben birtoksértést követne el a társaság, nem lenne büntetéssel sújtható, a felfüggesztés miatt ugyanis nem lehet ismételt birtoksértésről beszélni „Nekünk mint bérlőknek egy dolgunk van: ragaszkodnunk a magunk igazához, és elmondani azokat az indokokat és okokat, ami miatt megalapozott volt szerintük a makói jegyző döntése” – közölte a jogász. Megjegyezte, arról sincs szó, hogy ne lenne érvényben az úgymond első fokú döntés, vagyis a 30 birtokvédelem, csak meg kell várni a járásbíróság döntését ebben az ügyben.

Más eljárás is zajlik a bíróságon, ugyanis június elején 30 birtokvédelemmel rendelkező piacos a Szegedi Járásbíróságon megtámadta a felmondását, pár napra rá Rácz Attila visszavonta a kereskedők felmondásait, majd miután nem közeledtek az álláspontok, július 31-ei hatállyal ismételten felmondott saját kereskedőinek. Ahogy beszámoltunk róla, Szabó Bálint feljelentése nyomán nyomozás indult a birtokvédelmi eljárásokkal kapcsolatban hivatali visszaélés gyanúja miatt, illetve a kereskedők rágalmazás miatt feljelentették Rácz Attila piacvezetőt és Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselőt is.

Ezeken felül Szabó Bálint feljelentést tett a hatóság félrevezetése, hamis vád és hamis tanúzás miatt a polgármesteri hivatalban történtek miatt, ahonnan előállíttatták és garázdasággal vádolták, mely ügyben megszüntette a nyomozást az ügyészség, továbbá egy városházi biztonsági őr ellen zajlik eljárás személyi szabadság korlátozása, garázdaság és testi sértés miatt.

Előző sztori

Kerékpár: nem tudta visszahozni az eldobott perceket Ruttkay Zoltán

Következő sztori

Illegális bevándorlás: több mint kétszáz határsértőt tartóztattak fel a hétvégén