Közélet

Az NVB nem hitelesítette a kéményseprésről szóló népszavazási kérdést

Az NVB nem hitelesítette a kéményseprésről szóló népszavazási kérdést

2016. július 18., hétfő
Az NVB nem hitelesítette a kéményseprésről szóló népszavazási kérdést

Nem hitelesítette hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kéményseprés gyakoriságáról benyújtott népszavazási kezdeményezést.

A kezdeményezést

Vámos Csaba

, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke nyújtotta be magánemberként június 21-én. A kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?" Az NVB többsége hétfői ülésén úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető. A hitelesítést megtagadó határozat ellen szavazott

Fábián Adrián

választott tag,

Bodolai László

, az LMP delegáltja,

Borbély Andrea

, a Jobbik delegáltja,

Litresits András

, az MSZP delegáltja és

Lovas András

, a KNDP delegáltja. A vitában

Patyi András

NVB-elnök azt mondta, a kérdés nem hitelesíthető, mivel a kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény felhatalmazást ad a belügyminiszternek, hogy szabályozza a tevékenység szakmai szabályait, a kezdeményezés pedig egy ilyen kérdést, az ellenőrzés gyakoriságát érinti. Vagyis a kérdés a belügyminiszteri rendelet módosítására irányul, népszavazást pedig csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet rendezni - tette hozzá. A vitában a határozatot végül nem megszavazó NVB-tagok amellett érveltek, hogy az Országgyűlés "visszaveheti" a belügyminiszterhez delegált jogalkotási feladatot, a kérdés nem "túl szakmai", így az állampolgárok tudnak benne dönteni, hiszen alapvetően a kémények biztonságáról szól. A határozatot megszavazó tagok szerint viszont a jelenlegi kétévenkénti ingyenesség kiterjesztésének van költségvetési vonzata is, és a kérdés nem egyértelmű. Az NVB többsége végül arra hivatkozva tagadta meg a hitelesítést, hogy a kérdés nem tartozik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe, nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműségnek, valamint költségvetési kérdésként értelmezve tiltott tárgykörre vonatkozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.