/

A Régi idők udvarát avatták Szentmihályon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szentmihalyi_udva14_gs

Csicsai Antal, a művelődési ház igazgatójának nyugdíjba vonulása alkalmával adták át a több év munkájával létrehozott, a helyi értékeket bemutató együttest.

A helyi hagyományokat, értékeket, gyökereket eleveníti meg, mutatja be a nagyközönségnek az a páratlan történeti udvar, melyet szombaton avattak fel a szeged-szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A gyönyörű együttest Csicsai Antal igazgató több évvel ezelőtt álmodta meg, kezdte el formálni, összeállítani, és most nyugdíjba vonulásának alkalmával adták át a Régi idők udvarát. Az elkészült alkotások az egyik helyi kemenceépítő-fafaragó, Császár Tibor keze munkáját dicsérik.

A színpad, a kemence és a színek már megépültek, hamarosan pedig malac- és birkasütőt, termény- és egyéb tárolókat, sőt, állatszállásokat is megcsodálhat majd a nagyközönség. A történeti udvar bemutatja a szentmihályi növénytermesztés (dohány-, szőlő- és paprikatermesztés) jellegzetes eszközeit is. Nem túlzó tehát azt állítani, hogy szombaton egy népművelőd életművét vette birtokba a közösség a falu meghatározó lakosainak jelenlétében. Az ünnepségen Csicsai Antaltól jelképesen átvette a művelődési ház kulcsát az új igazgató, Máté-Tóth Andrásné, akit a szegedi közgyűlés nemrégiben 2016. július 1-jétől öt esztendőre választott meg az intézmény direktorának. Színes irodalmi-kulturális műsort is rendeztek, fellépett mások mellett a Délikert Táncegyüttes és a Szentmihályi Nyugdíjas Tánckar. Csicsai Antal szeretetvendégségre hívta a szentmihályiakat, akik ízletes sertéspörköltet, jófajta borokat és finom süteményeket kóstolhattak.

“A falu közössége nem búcsúztatta el Csicsai Antalt, ugyanis mindenki úgy gondolja, mindenki bízik benne, és mindenki azt szeretné, ha a megkezdett építkezést nyugdíjas éveiben is tovább folytatná. Szentmihály kulturális élete nagyrészt az ő nevéhez kötődik, szeretnénk, ha a továbbiakban is számíthatnánk értékes munkájára” – mondta Nógrádi Tibor, a városrész önkormányzati képviselője, aki szintén részt vett az eseményen.

no images were found

Előző sztori

Közösségi finanszírozással jön létre a szemétevő szeméthajó a Tiszán

Következő sztori

Hétfőtől lehet pályázni a hűtőgépcsere-programra