Közélet

A NATO-tagországok többségében emelkednek idén a védelmi kiadások

A NATO-tagországok többségében emelkednek idén a védelmi kiadások

2016. július 4., hétfő
A NATO-tagországok többségében emelkednek idén a védelmi kiadások

A NATO-tagországok többségében emelkednek idén a védelmi kiadások, habár a szövetség katonai költségvetésének még mindig az Egyesült Államok adja csaknem a háromnegyedét - közölte hétfőn közzétett helyzetértékelésében a szervezet.

A NATO friss előrejelzése szerint idén a szövetség huszonnyolc tagállama közül huszonháromban nőnek a védelmi kiadások. Az előző évhez képest 2016-ban mintegy 3 százalékkal emelkedik a tagországok összesített katonai költségvetése. A tagállamok korábban vállalták, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. Ezt idén öt tagország - az Egyesült Államok, Görögország, Nagy-Britannia, Észtország és Lengyelország - teljesíti a várakozások szerint. A jelentésben az olvasható, hogy az Egyesült Államok által katonai célokra fordított 664 milliárd dollár (mintegy 189 ezer milliárd forint) teszi ki 2016-ban a teljes költségvetés 72 százalékát. Ezt Nagy-Britannia követi 6,6, Franciaország 4,7 és Németország 4,4 százalékkal. Az észak-atlanti szövetség értékelése szerint Magyarország a GDP 1,01 százalékát fogja védelmi célokra fordítani 2016-ban, ami nagyjából 353 milliárd forintnak felel meg a tavalyi 316 milliárd után. Magyarország katonai kiadásai a NATO összköltségvetésének valamivel több, mint 0,1 százalékát teszik ki idén. A NATO-tagországok védelmi kiadásai tavaly 0,6 százalékkal nőttek 2014-hez képest. Az ezt megelőző hat évben folyamatosan csökkent a katonai szövetség védelmi költségvetése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.