A NATO-tagországok többségében emelkednek idén a védelmi kiadások

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A NATO-tagországok többségében emelkednek idén a védelmi kiadások, habár a szövetség katonai költségvetésének még mindig az Egyesült Államok adja csaknem a háromnegyedét – közölte hétfőn közzétett helyzetértékelésében a szervezet.

A NATO friss előrejelzése szerint idén a szövetség huszonnyolc tagállama közül huszonháromban nőnek a védelmi kiadások. Az előző évhez képest 2016-ban mintegy 3 százalékkal emelkedik a tagországok összesített katonai költségvetése. A tagállamok korábban vállalták, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. Ezt idén öt tagország – az Egyesült Államok, Görögország, Nagy-Britannia, Észtország és Lengyelország – teljesíti a várakozások szerint. A jelentésben az olvasható, hogy az Egyesült Államok által katonai célokra fordított 664 milliárd dollár (mintegy 189 ezer milliárd forint) teszi ki 2016-ban a teljes költségvetés 72 százalékát. Ezt Nagy-Britannia követi 6,6, Franciaország 4,7 és Németország 4,4 százalékkal.

Az észak-atlanti szövetség értékelése szerint Magyarország a GDP 1,01 százalékát fogja védelmi célokra fordítani 2016-ban, ami nagyjából 353 milliárd forintnak felel meg a tavalyi 316 milliárd után. Magyarország katonai kiadásai a NATO összköltségvetésének valamivel több, mint 0,1 százalékát teszik ki idén. A NATO-tagországok védelmi kiadásai tavaly 0,6 százalékkal nőttek 2014-hez képest. Az ezt megelőző hat évben folyamatosan csökkent a katonai szövetség védelmi költségvetése.

Default thumbnail
Előző sztori

Nem jogerős a szegedi befőtt-tolvaj előzetes letartóztatása

Default thumbnail
Következő sztori

Szeptemberben folytatódnak a minimálbér-tárgyalások

Legutóbbi hasonló cikkek