A magyar dinnyének Angliában sincs párja

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dinnye05_gs

A multinacionális cégek leszorítják a dinnye árát, ez viszont már a termelők helyzetét veszélyezteti. A magyar dinnye külföldön is népszerű, az export valamiért mégis leállt a múlt héten. Az idei évben a korábbinál több dinnye termett, ezért kellene sürgősen megoldani a problémát.

Itt a nyár, s itt az egyre olcsóbb dinnye. A közkedvelt gyümölcsöt egyes helyeken már nevetségesen olcsón – akár 49 forintért – adják. Az MTI számolt be róla, hogy két nappal ezelőtt a Tesco árpolitikája ellen tiltakozva a termelők görögdinnyéket törtek össze az áruházlánc egyik egysége előtt. Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke arra panaszkodott, hogy a szezon közepén lenyomja az árakat a multinacionális lánc, s tönkreteszi exportpiacukat. A Tesco visszautasította a vádakat, azt hangsúlyozták, 99 forintért adják az akciós dinnyét, az alacsonyabb ár csupán a túlkészletek miatt fordulhatott elő egyes áruházaikban.

A SZEGEDma utánajárt a magyar dinnye helyzetének. Arra kerestünk választ, hogy milyen volt az idei termés, a felvásárlási árak, az export, s jogos-e a multinacionális lánc magyarázata. Cikkünkből az is kiderül, hogy hol lehet ingyen kóstolni dinnyét a napokban. Holecz Zoltán és Engelhart János medgyesegyházai termelők tapasztalata szerint változó volt a termés, egyes gazdák nem panaszkodhattak, mások esetében a szokásosnál gyengébb lett a hirtelen jött jégkároknak, csapadéknak köszönhetően.

hatarzar27kf

„Az idei dinnye minősége jó” – vélekedett Acsay Lajos, a Vitaricum Kft. alapító-tulajdonosa. A magyar dinnye exportpiaca elsősorban Németország és Lengyelország, de Acsay Lajos megemlítette Nagy-Britanniát, ahol a jó a minőségű termékeket keresik, s ezért cserébe ennek árát is hajlandóak megfizetni. Angliában a hagyományos csíkos dinnye mellett a feketehéjú napszegény dinnyével és a sárgabelű dinnyével is elégedettek voltak. Ezért tartja meglepőnek, hogy a múlt héten „megállt” az export, azaz a szokásosnál kisebb mértékben viszik a dinnyét külföldre, a belföldi piac számára pedig sok ez a mennyiség, mert sokan pont az utóbbi évek kampányának köszönhetően álltak át a termesztésére.

Ezt az állapotot használja ki néhány multinacionális kiskereskedelmi lánc a Vitaricum alapítója szerint, mert alámennek az áraknak, így elindítva egy negatív spirált. Ez nehéz helyzetbe hozza a termelőket, akik befektetnek, munkásokat alkalmaznak, s nem tudnak profitot termelni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ők is költsenek, segítve a magyar gazdaság más részeit. Acsay úgy gondolja, ezt Nyugat-Európában nem tehetik meg a termelőkkel, s hazánkban is szükségessé válna az, hogy kialakuljon egy olyan vásárlói tudatosság, amely a magyar termékeket helyezi előtérbe.

„Egyes áruházak jóval olcsóbban adják a termékeket, mint kellene. A görögdinnye felvásárlási ára 25-30 forint, s a különlegesebb dinnyéket is fillérekért kénytelenek adni. Azt tapasztalom, úgy érzik a termelők, hogy megint bennük törlik meg a lábukat egyes cégek, mert ez a ’szabad piac’” – mondta a Vitaricum tulajdonosa. Optimálisnak a nettó 40-50 forint közötti felvásárlási árat tartana, ami 90-120 forint közötti fogyasztói árat jelent. Ez még szerinte nem terhelné meg a magyar vásárlók pénztárcáját, s ezzel párhuzamosan a termelők is képesek lennének megmaradni.

dinnye01_gs

Megjegyezte, megtévesztőnek érezte azt, hogy az első áruházlánc, ami 89 forintos dinnyével jött ki, olyan 3-5 kilogrammos dinnyéket árult, amelyek nem ütik meg az exportminőséget, a méretük miatt nem megfelelő a cukorfokuk, az érettségük, a hús és héj aránya. „Egy jó dinnyének 8-10 napot ki kell bírnia, a mérete 6-10 kg, vagy 8-12 kg, kivéve a bébi dinnyét, amit kisebbnek nemesítettek. Arra hivatkoznak, hogy készletkisöprést tartanak, s ezért adják 49 forintért, de 17 év tapasztalattal a hátam mögött, ezt nem tudom elképzelni, s elfogadni ismerve ezen cégek logisztikáját! A törvény nem véletlenül tartalmazza, hogy beszerzési ár alatt egyetlen kiskereskedelmi lánc sem értékesíthet” – fogalmazott a kereskedő.

A kialakult árakra válasz lehet a dinnyefogyasztásának növelése. Térségünkben augusztus 6-án dinnyenappal várja Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark a látogatókat, lesz dinnyesúly saccolás, dinnyeevő verseny. Szegeden a mai napig a Szabadkai úti Lidlnél lehet ingyen dinnyét kóstolni, a Szőregi úti CBA Novánál holnapig, augusztus 4 és 6 között az Árkádban található Sparban. Acsay Lajos azt tapasztalja, a vásárlók sajnálatos módon már immunisak a kampányokra, három-négy évvel ezelőtt még más volt a helyzet, most inkább a kopaszbarackot, szilvát, meggyet, epret népszerűsítené, amelyek az importtermékekkel versenyeznek. A görögdinnye „legjobb reklámjának” az időjárást tartja, 30-32 Celsius fokos csúcshőmérsékletnél jól fogy a víztartalma miatt, 26-nál még vásárolgatják, 23 alatt, esős időben viszont már senkinek nem kell.

S meddig jó a dinnye? A népi hagyomány szerint Lőrinc napjáig, azaz augusztus 10-ig. A hektikusan változó időjárás azonban Acsay Lajos szerint ebbe is beleszól, ez a dátum ma már kevésbé vízválasztó.

Előző sztori

Megyeszerte ellenőrzik a parlagfüves földeket

Következő sztori

Labdarúgás: ezt várják a kapitányok a szegedi rangadótól