Kultúra

Zenés-táncos produkciók az Ünnepi Könyvhét színpadán

Zenés-táncos produkciók az Ünnepi Könyvhét színpadán

2016. június 10., péntek
Zenés-táncos produkciók az Ünnepi Könyvhét színpadán
konyvhet03

A könyvek világa mellett a zene és a tánc örömének is teret ad a 87. Ünnepi Könyvhét programsorozata Szegeden.

Swing, az örömzene – színpadon a Molnár Dixie

- június 11. (szombat), 19.15 – Dugonics tér, színpad

Állandó vendég a szegedi könyvheti rendezvényeken az ugyancsak szegedi Molnár Dixieland Band. Idei koncertjük június 11-én, szombaton 19.15 órakor kezdődik a Dugonics tér színpadán. Magyarország legrégebben fennálló, „nem fővárosi” jazz-zenekara swinges, harsány, örömzenéjével 1964 óta varázsolja el a közönséget. Számos hazai és külföldi szólista lépett fel velük rangos hazai színpadokon. Mind a zenekar, mind az alapító-vezető Molnár Gyula eMeRton-díjasok, emellett egyéb rangos elismerések birtokosai. Az együttes bejárta a világot, több ezer koncertet adtak már.

Térzene a Fricsay Fúvószenekarral

- június 12. (vasárnap), 15.30 – Dugonics tér, színpad

Térzenével teszi még hangulatosabbá a könyvheti vasárnap délutánt június 12-én a szegedi fúvószenei hagyományok jeles képviselője, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar. Koncertjük 15.30 órakor kezdődik a Dugonics téren.

Balkáni hangulat zenével, tánccal

- június 12. (vasárnap), 17 óra – Dugonics tér, színpad

Európa dél-keleti régiójának izgalmasan keveredő népzenei világát mutatja be a Békéscsabai Balkán Táncegyüttes. Műsoruk június 12-én, vasárnap 17 órakor kezdődik a Dugonics téren. „A táncok többnyire a közösségi összetartás erejét kifejező lánctáncok, melyet a táncosok szorosan (kézfogással, vállfogással, övfogással) összekapaszkodva táncolnak, de előfordulnak szólisztikus táncok is, mint például a bolgár racsenica. Zenei világukban a keleties dallamok és a szláv többszólamúság keveredik és igen jelentős számban fordulnak elő páratlan ritmusú dallamok” – olvasható az együttes bemutatkozásában. Repertoárjuk felöleli Bulgária majd minden régióját. A program a Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat és a Bolgár Baráti Társaság támogatásával valósul meg.

Kora esti könnyű dzsessz – a Deák Big Band koncertje

- június 12. (vasárnap), 19.45 – Dugonics tér, színpad

Count Basie, Benny Goodman és Glenn Miller nyomdokaiba lépve idézi föl a háború előtti évek nagyzenekarai dzsesszmuzsikáját a Deák Big Band. Az együttes vezetője Kiszin Miklós, tagjai a szegedi Deák gimnázium volt és jelenlegi tanulói, valamint a Fricsay Ferenc fúvószenekar zenészei. Koncertjük június 12-én, vasárnap 19.45 órakor kezdődik a Dugonics téri színpadon.

Citera, furulya, köcsögduda – Algyői Hagyományőrzők

- június 13. (hétfő), 16.30 – Dugonics tér, színpad

A Dél-Alföld népzenei hagyományait ápolja magas színvonalon az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar. Műsoruk június 13-án, hétfőn 16.30 órakor kezdődik a Dugonics téren. A számos díjjal és szakmai elismeréssel kitüntetett együttes előadásában a prím, tenor és bőgő citerák zengése mellett énekszó, furulya és köcsögduda is gazdagítja az autentikus hangzásvilágot. Az együttes tagjai a fellépések alkalmával a hódmezővásárhelyi Szakál László citerakészítő hangszerein játszanak.

„Zsibongó” néptáncosok Algyőről

- június 13. (hétfő), 18.30 – Dugonics tér, színpad

A magyar tánchagyományok iránt érdeklődő felnőttekből létrejött Algyői Zsibongó Néptáncegyüttes lép a Dugonics tér színpadára június 13-án, hétfőn 18.30-kor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.