/

Vita nélkül döntött a sportbizottság – marad a kajak-kenusok támogatása

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sportbizottsag002kf

Szinte minden napirendi pontot egyhangúlag elfogadott a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság szerdai ülésén: az előterjesztés alapján két év alatt a kajak-kenu klub 40, míg a tekecsapat 12 millió forintos támogatásban részesülhet.

Két kivétellel minden napirendi pontot egyhangúlag fogadott el szerdai ülésén a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság: a testület a 16 napirendi pont közül csupán a költségvetést módosító előterjesztést, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra vonatkozó lakásrendelet módosító javaslatát nem egyhangúlag fogadta el, ezekben az ügyekben Tóth Péter (Jobbik) tartózkodott, de összességében is vita nélkül, csupán néhány hozzászólással zajlott az ülés. Szeged városának 2015-ös, drogellenes stratégiájáról szóló beszámoló kapcsán a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, Lauer István (MSZP) elmondta, a drog- és játékszenvedély egyre fiatalabb korban fedezhető fel, ebben pedig nagy szerepe lehet az okostelefonoknak, hiszen a készülékek használatával egyre inkább eltávolodhatnak a fiatalok a szülőktől, egyúttal pedig egyre nehezebb megszólítaniuk a fiatalokat, ezért a jövőben ezen az úton járva, egy okostelefonos applikációt fejlesztenének ki, aminek segítségével elérnék a fiatalokat.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyével kötött gyermekvédelmi megállapodás időtartama is lejár – ezt az előterjesztés alapján további öt évre hosszabbíthatják meg a tápéi, Budai Nagy Antal utcában található Dr. Foltán József Lakásotthon kapcsán. Ezzel kapcsolatosan Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) kifejtette, kiegyensúlyozott, normális szakmai és emberi munka zajlott az otthonban, azonban bizonyos felújításokat, így például a villanyvezetékeket vagy az ajtókat szeretnék felújítani a jövőben. A speciális gyermekotthonnal kapcsolatban elmondta, az eddig Hajóson működő intézmény várhatóan Baján folytatja majd tevékenységét.

Döntöttek arról is, hogy 2017-ben az iskolai úszásoktatást 8,8 millió forinttal támogatja majd a város, illetve két sportklub, az EDF Démász Szegedi VE, valamint a Szegedi TE tekecsapatának kiemelt támogatási szerződésének meghosszabbításának javaslatát is elfogadta a testület, ami alapján előbbi idén 21, míg a jövő évben június 30-ig 20 millió forintos, míg a tekézők mindkét esztendőben 6-6 millió forintos támogatásban részesülhetnek. Mindezeket persze még a közgyűlésnek is jóvá kell majd hagynia pénteken.

sportbizottsag001kf

A kajak-kenusok helyzetével kapcsolatban az ülés után megkérdeztük Joób Mártont (MSZP), a bizottság elnökét azzal kapcsolatban, miként gondolkodnak a klub kiemelt támogatását illetően azt követően, hogy sem Vajda Attila, sem pedig várhatóan Kárász Anna nem lesz ott Rióban, így hosszú idő után egy versenyzőt sem ad az olimpiára a szegedi egyesület. “2004 óta folyamatosan olimpikont ad a klub, persze ezt megelőzően is voltak olimpikonjaink. Valóban sajnálatos módon most nem fog adni a klub olimpiai indulót, illetve küzdünk azért még Kárász Annáért. Vajda Attila szépen ment a második válogatón, de a szétlövésen alulmaradt. Kárász Anna esetében egyértelműen teljesítette a válogatási feltételeket, viszont a szövetség szakmai stábja úgy döntött, hogy mégsem őt, hanem Fazekas-Zur Krisztinát jelöli az olimpiára. Ez hideg zuhanyként ért bennünket, hiszen a válogatási elveket Anna teljesítette, mégis egy négyes edzésre alapozták a döntésüket. Szakmaiatlannak tartom, mindazon által az egyesület megtette a szükséges lépéseket. A jelenlegi állapot az, hogy kihagyták a csapatból. A támogatást nem csak azért adjuk az egyesületnek, mert az olimpiákon ott vannak a versenyzők, hanem azért is, mert 500 gyerek sportol a klub színeiben, elsődleges célunk az, hogy minél több fiatal sportoljon. Nem gondoljuk, hogy ez most indokolná, hogy lejjebb vegyük a pénzt, de mindenképpen szeretnénk, hogy a későbbiekben ott lennének a szegedi versenyzők az olimpián. Kicsit a klub önhibájából történt ez a döntés, vizsgáljuk még azt, hogy mit lehetne változtatnia a későbbiekben. Sok tehetséges ember van a klubban, az Eb-n is több szegedi indul. Nem egyszerű kérdés ez, főleg a női szakágban, de nem akarjuk ezért büntetni az egyesületet, hiszen ők is azon voltak, hogy minél több olimpiai résztvevőnk legyen, és bízunk abban, hogy a következő olimpián már ott is lesznek. Kértem az elnökséget, vizsgálja meg, min kell ahhoz változtatni, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe négy év múlva, ezeket a lépéseket meg fogjuk tudni tenni. Jó emberek vannak a klubban, de valami elsiklott most ebben az ügyben” – fogalmazott portálunknak Joób Márton.

no images were found

Előző sztori

Workshop és kritikusműhely a 26. Thealter Fesztiválon

Default thumbnail
Következő sztori

Csok: több mint kilencezer kérelmet fogadtak be a bankok az év első öt hónapjában

Legutóbbi hasonló cikkek