Gazdaság

Uniós forrásbevonást sürget az FM a tejpiaci válság kezelésére

Uniós forrásbevonást sürget az FM a tejpiaci válság kezelésére

2016. június 28., kedd
Uniós forrásbevonást sürget az FM a tejpiaci válság kezelésére

Rendkívüli uniós intézkedéseket, forrásbevonást sürgetett a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tejpiaci válság kezelésére hétfőn Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

Nagy István

az FM tájékoztatása szerint arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a tanács július 18-i ülésén tegyen javaslatot rendkívüli intézkedések bevezetésére, mivel az ellátási lánc minden szereplőjének egyformán viselnie kell az alacsony jövedelmezőség és a veszteséges termelés okozta piaci terhet. Ennek enyhítése csak átfogó intézkedésekkel realizálható, amelyhez kiegészítő források bevonása is szükséges - tette hozzá. A közlemény rámutat: a gazdák likviditási problémáira megoldást nyújthat a közvetlen kifizetések előlegeinek előrehozott kifizetése. Magyarország tavaly élt ezzel a lehetőséggel, ami nagy segítséget jelentett a gazdáknak. Nagy István arra kérte a bizottságot, hogy idén is tegye lehetővé az emelt összegű előrehozott előlegfizetést - ismerteti a szaktárca. Az FM államtitkára kérte a nemzeti forrásból adható kölcsön vagy kamattámogatás bevezetésére vonatkozó december 31-i határidő meghosszabbítását is. Az uniós mezőgazdasági miniszterek meghallgatták azt a jelentést, ami az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló rendelettervezet helyzetét taglalta. A jogszabályról szóló tárgyalások a 2016 második félévi szlovák elnökség alatt folytatódnak - olvasható az FM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.