Közélet

Titkos szavazáson kizárták Novák Elődöt a Jobbik frakciójából

Titkos szavazáson kizárták Novák Elődöt a Jobbik frakciójából

2016. június 6., hétfő
Titkos szavazáson kizárták Novák Elődöt a Jobbik frakciójából
Novák Elõd

A Jobbik képviselőcsoportja titkos szavazás során hétfőn kizárta Novák Elődöt a párt parlamenti frakciójából - jelentette be Mirkóczki Ádám. A Jobbik szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy döntésüket 18 igen, négy nem és kettő tartózkodás mellett hozták meg.

Vona Gábor

pártelnök hétfőn jelezte, hogy a szerdai elnökségi ülésen kezdeményezni fogja, hívják vissza mandátumából

Novák Elődöt

- ismertette

Mirkóczki Ádám

. Hangsúlyozta, hogy erre a jobbikos képviselők Szent Koronára tett esküje ad lehetőséget. A pártelnök a hétfői frakcióülésen egyúttal arra kérte a képviselőcsoport tagjait, hogy tartsanak bizalmi szavazást a képviselő ellen. A szavazás előtt másfél órás vitát tartottak, ahol mindenkinek, Vona Gábornak és Novák Elődnek is lehetősége volt elmondani véleményét - tette hozzá a szóvivő. Mirkóczki Ádám elmondta, hogy Novák Előd a döntéssel nem értett egyet, de "méltósággal" elfogadta azt, és megerősítette korábbi kijelentését, hogy ha az országos elnökség kétharmados többséggel visszahívja mandátumából, akkor azt visszaadja. A szóvivő megjegyezte, hogy a kizáráshoz egyszerű többség is elegendő lett volna és még csak titkos szavazást sem kellett volna tartani. A politikus úgy fogalmazott: minderre azért volt szükség, mert Novák Előd a Jobbik tisztújító kongresszusát megelőzően olyan szándéknyilatkozatot írt, amelyik alapjaiban rengette meg a frakción és a pártvezetésen belül a belé vetett bizalmat. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a képviselő felesége, a szintén a Jobbikban politizáló

Dúró Dóra

esetében "mindannyian megértjük, hogy az ő helyzete jelenleg és főleg emberileg" rendkívül nehéz, de a bizalmi szavazás nem róla szólt. Hozzátette, úgy gondolja, hogy a következő napokban várhatóan Dúró Dóra is "végig fog gondolni mindent", de nem tudja, hogy mikor és milyen döntést fog hozni, ezért a nevében "sem állítani, sem találgatni" nem akart. Egy másik felvetésre Mirkóczki Ádám közölte: a pártból egyedül az etikai bizottság zárhatná ki a politikust, de Novák Előd ellen nem indult etikai eljárás. A Jobbik egyelőre nem foglalkozott azzal, hogy ki tölti be a politikus országgyűlési helyét. Szerdán tartanak elnökségi ülést, és amennyiben azon Novák Előd visszaadja mandátumát, akkor az egy későbbi ülés tárgya lesz, hogy ki kapja meg a megüresedett helyet - ismertette a várható lépéseket. Mirkóczki Ádám azt is kijelentette: biztos benne, hogy Vona Gábor nem "egy este alatt hozta meg ezt a döntést", hanem alaposan végiggondolta azt. Azt viszont kategorikusan leszögezte, hogy senki másnak a kizárása nem került szóba. Novák Előd hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy visszaadja országgyűlési képviselői mandátumát. A politikus Facebook-oldalán úgy indokolt: esküjéhez híven visszaadja a megbízatását, mert Vona Gábor pártelnök arról tájékoztatta, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség lemondásra szólítja fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.