Tenisz: a Szedeák mestere bízik Djokovic további sikereiben

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

djokovic_roland_garros

Történelmet írt a Roland Garroson aratott győzelmével Novak Djokovic: a szerb teniszező ezzel megcsinálta a karrier Grand Slamet, azaz mind a négy nagy tornát meg tudta nyerni, ráadásul jelenleg mindegyiknek ő a címvédője is. A világelső játékért minden meccsen izgul a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője, Nikola Lazic, akit Djokovic sikeréről kérdeztünk.

Karrierje első Roland Garros–győzelmét aratta vasárnap Novak Djokovic: a szerb teniszező az igen zaklatott tornán, ahol az eső miatt több játéknapot is törölni kellett, így például a világelső egymást követő három napon is játszani kényszerült, egyúttal viszont remekül menetelt, és mindössze két szettet vesztve, az Andy Murray elleni finálét 3-6, 6-1, 6-2, 6-4-re megnyerve hódította el a hiányzó serleget. Ezzel olyan történelmi tettet hajtott végre a szerb klasszis, hiszen ezzel mind a négy Grand Slamen, így az Australian Openen, a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Openen is Djokovic a címvédő – erre 1969 óta nem volt példa, akkor egy bizonyos Rod Laver nyerte meg egy évben mind a négy GS-t. A 2016-os Roland Garros volt a szerb teniszező tizenkettedik Grand Slam győzelme, amivel már csak hárman vannak előtte az örökranglistán: a 14 sikerrel rendelkező Pete Samprast és Rafael Nadalt még az idén beérheti, így már csak a 17 GS-sikerrel bíró Roger Federer maradna előtte. „Ez egy hatalmas eredmény, hogy egymás után mind a négy Grand Slamet megnyerte. Ugyan volt esélye erre Rafael Nadalnak és Roger Federernek is, de nekik nem sikerült” – mondta portálunknak Nikola Lazic, a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője, aki óriási szurkolója a szerb teniszezőnek. „Az utolsó tíz évben roppant népszerű lett a tenisz Szerbiában. Persze korábban is szerették az emberek ezt a sportot, én Újvidéken élek, nem messze onnan, ahol Szeles Mónika kezdte a pályafutását. Emlékszem, mikor kosaraztam Újvidéken, akkor Mónika kislány volt, csak nyolcéves, majd ahogy az ő karrierje fellendült, én is elkezdtem nézni a teniszt. Mikor elérkezett Novak ideje,vagy épen Ana Ivanovicé, akkor a tenisz nagyon népszerű sporttá vált. Ennek is köszönhetően egyre többen értenek a teniszhez, például mindenki tudja, mi az a drop shot. A piacon azt hallod, hogy a teniszről beszélgetnek az emberek, főleg egy ilyen nagy eredmény után, mint amit Djokovic elért. Emlékszem, mikor Novak először megnyerte az Australian Opent, akkor nagy ünnepség volt. Biztos vagyok benne, hogy szerb sportoló nagyon nehezen tud még egy ilyen sikert elérni, mint Djokovic, hiszen nem egy gazdaságilag fejlett országból érkezett. A háborút követően nem volt könnyű az az út, amit be kellett járnia. Legutóbb is közösen néztük egy kávézóban a Murray elleni döntőjét a Roland Garroson, ami azért is volt különleges, mert eddig még nem sikerült megnyernie ezt a Grand Slamet. Aki nézte, láthatta, hogy milyen érzelmek szabadultak fel Novakban. A tenisz egy különleges sport, a négy Grand Slam mellett ott vannak a Masters-tornák, folyamatos a terhelés. Az utolsó három-négy év legjobb játékosa Djokovic, folyamatosan döntőt vagy elődöntőt játszik. Szerbiában mindig sok jó sportoló volt, akár a futballról, a kosárlabdáról vagy más sportágról legyen szó, de az biztos, hogy Novak Djokovic a leghíresebb sportoló az országban” – fejtette ki a szegediekkel a közelmúltban szerződését meghosszabbító tréner.

Nikola Lazic hozzátette, bár nagyon szereti a teniszt, nem tartja magát a sportág szakértőjének. „Kedvelem Djokovicot és szurkolok is neki, de egyben tisztelem is, viszont nem csak őt, hanem Nadalt vagy Federert ugyanígy tisztelem, akik hasonló klasszisok, a mai teniszben nagyon nehéz ilyen hosszan át a topon lenni” – fogalmazott a Szedeák mestere.

nikola_lazic02_gs

A szerb vezetőedző kitért rá: náluk nem volt egy bevált szisztéma arra, hogy hogyan építsenek fel egy ilyen sikeres sportolót. „Most az ilyen sikerek után, az országban mindenhol, így Újvidéken is rengeteg teniszpálya van. Az ilyen siker után ez természetes, hogy fejlődik az infrastruktúra, ha például a kosárlabdában születik valami nagyszerű eredmény, normális, hogy sok gyerek kezd el foglalkozni a kosárlabdával, biztos vagyok benne, ez így lesz most a tenisz esetében is. Ha nem is lesz még egy olyan játékos ennek hatására, mint Djokovic, mert az nagyon ritka a világban, hogy ilyen gyakran legyen egy ekkora klasszisa egy országnak, de biztos, hogy profitál a sportág ebből” – nyilatkozta Nikola Lazic.

A Szedeák vezetőedzője elmondta: amikor tudja, nézi a világelső meccseit, ha azonban erre nincs alkalma, akkor az interneten azonnal megnézi, hogy hogyan áll, vagy éppen mit játszott Djokovic. „Ezzel nem csak én vagyok így, szerintem a legtöbben Szerbiában így tesznek, a családok közösen szurkolnak, ami persze nem könnyű, hiszen egy meccs eltarthat 3-4 óráig is. Emlékszem, mikor Nadal ellen játszott Ausztráliában, akkor majdnem hat órán át tartott a meccs, ami a leghosszabb is a Grand Slam-döntők történetében, majd ezt követően a kávézókban megbeszéltük, ki hogyan látta Djokovic játékát. Novak most ilyen népszerű Szerbiában, kvázi együtt élünk vele, mindenki boldog, amikor jó eredményt ér el, és szomorú, hogyha vereséget szenved. Egy igazi világsztárról van szó, aki Szerbiából indult, így természetes, hogy mindenki szurkol neki” – fűzte hozzá Nikola Lazic.

A megfelelő lépések

szegedak_mafc36_gs

A Párizsban győztes teniszezők közül Novak Djokovicnak kellett a legtöbbet várnia arra, hogy nyerni tudjon a Garroson: tizenkettedik nekifutásra tudott nyerni a francia tornán, ezt megelőzően három elbukott döntője volt, amiből kettőt Nadal, egyet pedig a tavalyi győztes, Stanislas Wawrinka ellen vesztett el. „Elsősorban szerintem Novak fejban nagyon erős, kiválóan koncentrál a meccsei alatt végig. A körülötte lévő stáb nagyon jól dolgozik, együtt van, nem foglalkoznak a körülményekkel. Novak pontosan tudja, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy még jobb és jobb játékos legyen, pontosan azt csinálja, amit kell. A családjával töltött gyerekkora után Marian Vajdával kezdett el dolgozni, majd jön Boris Becker, aki pontosan azt adja neki, ami hiányzik ahhoz, hogy megnyerjen egy Grand Slamet. Mindig jó lépést tesz, ami előre viszi őt. E mellett, amikor kell, akkor tud a legerősebb maradni. Sokszor, amikor Nadal vagy Federer ellen játszott, nem volt mellette a közönség, de ő akkor is a játékra tudott koncentrálni, ezekben a pillanatokban volt a legerősebb. Ezek által egyre jobb játékossá vált, pontosan tudta, hogy mi kell a következő szinthez. Először a legjobb öt, majd a három legjobb játékos közé került, de ezt követően is tudta, hogy mi kell majd ahhoz, hogy oda jusson, ahol most van, hogy ő legyen a legjobb játékos a világon” – véli Nikola Lazic.

A sikersztori pedig folytatódhat a világranglistát magabiztosan, a mögötte álló Murray előtt kétszer annyi ponttal álló Novak Djokovic számára: három hét múlva, június 27-én kezdődik a wimbledoni füves pályás Grand Slam, majd az olimpiai mezőnyben sem igazán látni olyan riválist, aki megfoghatná, így ezt a hiányzó címet is bezsebelheti Rióban. „A mai teniszben nagyon nehéz ennyi időn át a csúcson maradni, mindig a legjobbnak lenni. Remélem, hogy Novak képes lesz erre, de például a wimbledoni tornát követően nagyon hamar kezdődni fog az olimpia. Djokovic is azt mondta, hogy nagyon szeretne győzni az olimpián, a szezon előtti két legfontosabb versenynek a Roland Garrost és az olimpiát tartották számára, hiszen olimpiát csak négyévente rendeznek, Djokovic pedig 29 éves már. Nagyon szeretne a saját országának is sikert szerezni. A legfontosabb azonban, hogy Novak megmaradt ugyanannak az egyszerű embernek, aki eddig volt: ha Belgrádban jár, természetesen viselkedik, piacra jár, sétál az utcán. Egy teljesen átlagos emberként tud viselkedni” – zárta Nikola Lazic.

Előző sztori

Csapó Benő, Szeged új díszpolgára: A társadalmi megbecsültség tartja a pályán a tanárokat

Következő sztori

Euro 2016: nem a sárm dönt a szegedi női sportolóknál