Bulvár

Tengerre, magyar! – a szegediek az Adriára és a Fekete-tengerhez mennek nyáron

Tengerre, magyar! – a szegediek az Adriára és a Fekete-tengerhez mennek nyáron

2016. június 16., csütörtök
Tengerre, magyar! – a szegediek az Adriára és a Fekete-tengerhez mennek nyáron
strand_furdozes_nyaralas_vakacio

A fiatalok gyakran maguk szervezik meg az utazást és a szállást is, az idősebbek viszont szívesebben áldoznak a kulturális körutazásokra és a múzeumi belépőkre. A terrorveszély kihat a franciaországi és törökországi nyaralások népszerűségére, Görögországtól is elvette sokak kedvét a migrációs válság és a gazdasági problémák. Belföldön a wellness napok és az egynapos kirándulások már őszig beteltek. Rövid utazások esetén is fontos a biztosítás kötése, mert akár 400 ezer forintnál is többe kerülhet egy kétnapos külföldi betegellátás.

A tegnapi nappal beköszöntött a gyermekek számára a vakáció, a nyár kezdete. A felnőttek ugyan kevesebb szabadidővel rendelkeznek, de a tengerpart, vagy a Balaton meglátogatása sokak álma 2016-ban is. A

Trivago

utazási oldal felmérése szerint idén trónfosztás történt, Olaszország helyett

Horvátország

lett a legnépszerűbb külföldi úti cél. Itália így is elnyerte az ezüstérmet, a bronz Görögországé. Spanyolország a negyedik, Franciaország az ötödik számú nyaralási célpont a magyaroknak, népszerű az olcsó Bulgária és Montenegró. A top 10-es listán tavaly még szereplő Németország és Törökország helyét idén Szlovénia és Csehország foglalta el.

Szegeden is Horvátország a legnépszerűbb

„A tengerparti utazásaink mindegyikét sikerült teljesen feltölteni, beleértve Spanyolországot, Korzikát, Olaszországot, Szlovéniát, Horvátországot, Bulgáriát, egyedül Montenegróra maradt egyetlen hely” – mondta

Rácz Dezső

, a Tatradol Travel vezetője. Azt tapasztalja, hogy a szegediek ugyanannyit utaznak, mint korábban, több turnusuk betelt már márciusra, áprilisra.

tatradol002kf

A szervezett buszos utazást elsősorban a középkorúak és az idősek választják, közülük kerülnek ki a drágább kulturális körutazások résztvevői is. A fiatalok inkább a rövidebb és olcsóbb kirándulásokra fizetnek be, mint a velencei karnevál és az adventi vásárok. Ennek okát egyfelől az anyagiakban látja, másfelől abban, hogy maguk szervezik meg az utazást, s csupán szállásfoglaláshoz kérnek segítséget, vagy azt is az interneten keresnek, habár gyakran egy utazási iroda nagyobb kedvezményt kap, így rajtuk keresztül olcsóbb a nyaralás. Elsősorban a 15-25 euró/fő/nap áron elérhető tengerparti apartmanokat keresik Horvátországban. Az árak Bulgáriában és Montenegróban a legjobbak a magyar pénztárca számára, Szlovénia, Horvátország már kicsivel drágább, így ennek megfelelően érdemes tartós élelmiszert hozni otthonról.

Diszkont utak – csobbanás a tengerbe, alvás a buszon

De a magyarok már nemcsak az ételen spórolnak, egyre több utazási iroda hirdet olyan tengerparti utakat, amelyeknél nincs szállás. Ez azt jelenti, hogy egy péntek este elindulnak, reggel a tengerpartra érkeznek, majd még aznap hazautaznak, s vasárnapra már újra otthon vannak. „Mi nem szervezünk ilyet, de van rá kereslet, mert sokan még soha nem látták a tengerpartot, s most megtehetik ezt 20 ezer forintnál is kevesebből. Ilyen utakat már nemcsak Budapesten, hanem Szegeden is kínálnak” – vélekedett erről az utazásszervező.

katonak_parizs_index

A terrorveszély miatt Párizstól és Isztambultól ódzkodnak a szegediek

„Aggódnak a terror és a migráció miatt. Megkérdezik, hogy mi a helyzet, vannak-e a határon menekültek, mennek-e Montenegró felé. Volt, aki azt szerette volna tudni, hogy lesz-e terror az Eb alatti dél-franciaországi utunkon? De erre én sem tudok választ adni” – így Rácz Dezső. „A franciaországi és a törökországi utak esetében lehet érezni a visszaesést. Az őszi párizsi kulturális körutazásunk ilyenkor már tele szokott lenni, de most csak a jelentkezők fele van meg. Törökországba idén már nem szervezünk nyaralást, már tavaly is sokan féltek a merényletek miatt. Most fillérekért lehet négycsillagos szállodákba menni, annyira kihasználatlanok a hotelek Kisázsiában” – a Tatradol vezetője szerint ez a helyzet a törökországi utakkal foglalkozó magyar utazási irodáknak is sok gondot okoz.

Belföldön népszerű a wellness

Rácz Dezső úgy látja, az egynapos utak és a wellness hotelek a legnépszerűbbek, ha hazai úti célról van szó. Megkönnyíti a döntést a SZÉP-kártya, sokan szeretnék a cafateriát utazásra költeni. Úgy véli, nagyon sok jó, s időnként kevesek által ismert látnivaló van Magyarországon és a Kárpát-medencében, amelyekre a szegediek nyitottak. „Budapest az Operaházzal, a Parlamenttel, a Dohány utcai zsinagógával nagyon népszerű. Szívesen mennek megnézni az aggteleki cseppkőbarlangot, a tihanyi utunkat pedig következő nap megismételjük, akkora volt az érdeklődés” – említett néhány példát. Kedvelt a határ közeli Bécs és Pozsony adventi vására, s gyakran utaznak a szegediek a budapesti operaházba, vagy néznek meg musicaleket, vígjátékokat valamely fővárosi színházban. Az ausztriai utazásoknál a csokoládégyár és mintaboltja nagyon népszerű, habár kezdetben ezt ki akarta hagyni, de sokan csak ezért fizetnek be egy kirándulásra, s nem azt kérdezik, hogy bemennek-e a Schönbrunnba...

tatradol004kf

A buszbérlet nem útlevél

Rossz nyelvek azt mondják, a magyar turistát érdemes minél messzebb elkerülni külföldön. „Azt tapasztalom, hogy a buszon fegyelmezettek, betartják a szabályokat, főleg a fiatalok, nekik nem kell többször elmondani mindent, mint az idősebbeknek!” – osztotta meg saját tapasztalatait az utazási iroda vezetője, habár hozzátette, sok utasukat már személyesen ismeri. Igaz, egyszer kizavarták a csoportját

Erzsébet

királyné síremléke mellől: „Az egyik utas azt mondta nekem. Nana, most már őszintén mondd el, hogy hol van

Sisi

sírja, mert ide csak az van kiírva, hogy

Elisabeth

! Erre a csoport azonnal hahotázni kezdett, a biztonsági őr pedig megkérte, hogy távozzunk” – mesélte a Tatradol vezetője. Indulásnál néha előfordulnak késések, volt olyan, aki azt hitte, hogy hajnali három helyett délután három órakor indulnak. Más viszont egy nappal korábban érkezett napernyőkkel, mert egymás után következett két horvátországi út, egy egynapos eszéki, s egy egyhetes dalmáciai, s ő összekeverte őket. Az útlevél, személyi igazolvány érvényességére fontos figyelni, volt olyan, hogy egy külföldi útra valaki csak a buszbérletét hozta.

Két nap a kórházban: 1340 euró

A csomagokra vigyázni kell, egy fiatal párnak 160 eurójába került a gyorsposta, mert nem tudták, hogy a körutazáson minden éjszaka más szálláson aludnak, ezért táskáikat nem pakolták be a buszba. Minden évben előfordul, hogy valaki rosszul lesz, megbetegszik. Rácz Dezső azt tanácsolja, váltsuk ki az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, s kössünk utasbiztosítást is. „Kétszer előfordult, hogy egyik sem volt. Hatalmas összeget, 1340 eurót (mintegy 420 ezer forintot) kellett az egyik utasomnak fizetni a kétnapos ellátásért, miután infarktust kapott” – mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.