Közélet

Szijjártó Péter: alapvető ideológiai változásra van szükség az unió bevándorlási politikájában

Szijjártó Péter: alapvető ideológiai változásra van szükség az unió bevándorlási politikájában

2016. június 20., hétfő
Szijjártó Péter: alapvető ideológiai változásra van szükség az unió bevándorlási politikájában

Alapvető ideológiai változásra van szükség az Európai Unió bevándorlási politikájában, az ugyanis jelenleg arra koncentrál, hogyan lehet még több embert a bevándorlásra ösztönözni, majd elosztani - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozása szünetében hétfőn az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Szijjártó Péter

elmondta: Magyarország nem a tehermegosztást tartja az első számú feladatnak, hanem a teher csökkentését. Kijelentette: arra kellene törekedni, hogy minél kevesebb illegális bevándorló érkezzen Európába. "Szorítsuk a bevándorlók számát a lehetséges minimumra" - fogalmazott a miniszter. Kijelentette: a visszafogadási törekvések nem működnek, vagy nagyon korlátozott sikert mutatnak. "A helyzet ugyanis az: aki egyszer már bejött az Európai Unióba illegálisan, az biztosan itt is fog maradni" - fogalmazott. Elmondta: Magyarország azt tartja helyesnek, ha az unió területén kívül kerülne elbírálásra az, hogy ki jogosult belépni az Európai Unió területére és a menekült státuszra. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az afrikai országokkal kötendő megállapodásokba bele kell kerülnie annak, hogy ezeknek az országoknak a területén menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok jönnek létre. Ezekben az unió tisztségviselői uniós jogszabályok alapján a helyi és nemzetközi erők által garantált feltételek között hoznak döntést a jogosultságokról. Ha a hot spotokat nem sikerül az unió határain kívül felállítani, "akkor a probléma itt marad velünk" - mondta. Szijjártó Péter hozzáetette: Magyarország készen áll arra, hogy a központok működéséhez a szükséges hozzájárulást megadja. A külgazdasági és külügyminiszter a grúz és az ukrán vízummentesség ügyében az mondta, hogy az Európai Unió hiteltelen és elhibázott politikát folytat, ugyanis mindkét ország teljesítette az unió által megszabott követelményeket. Elmondta: az Európai Unió saját, valamint a keleti partnerség, a keleti szomszédság politikai stabilitását és az uniós elkötelezettségű politikai erők hitelességét és támogatását is veszélyezteti azzal, hogy "dacára annak, hogy a két ország minden elvárást és feltételt teljesített, az unió még mindig nem akarja megadni a vízummentességet" - fogalmazott. Ha egyes kormányok azt fogják látni, hogy minden elvárást teljesítenek és nem kapnak pozitív visszaigazolást, akkor nem fognak alkalmazkodni az Európai Unió elvárásaihoz - tette hozzá. A közel-keleti békefolyamatok kérdésében Szijjártó Péter úgy tájékoztatott, hogy Magyarország a közvetlen tárgyalásokat támogatja Izrael és a palesztinok között. Véleménye szerint a tartós béke érdekében kétállami megoldásnak kell létrejönnie, amely Európa biztonsága szempontjából is rendkívül fontos. A közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy a Közel-Kelet stabilitása és Európa békéje és biztonsága között szoros összefüggés van - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.