Szerdai programajánló: Konfuciusz Teaház, Barcelona és a Real Madrid

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szs_labda_labdarugas

Si-Mei Kovács Eszter lesz a Konfuciusz Teaház vendége, valamint a spanyol labdarúgásról adnak elő a SZVSE-stadionban.

Javában tart a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyen hosszú idő után a magyar válogatottnak is szurkolhatunk, nem is akárhol, városszerte több helyen is akciókkal és más különlegességekkel várják a focifanokat, például a SZVSE pályán, a JATE Klubban, az újszegedi Ligetben vagy az Új Nemzedék Központban.

A júniusi Konfuciusz Teaház vendége Si-Mei Kovács Eszter, 5. mesterfokozatú kung-fu mester, Kelet-Európa legmagasabb fokozatú mesternője lesz a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében 17 órától.

A spanyol labdarúgásról tart előadást 18.30-tól négy Csongrád megyei szakember a SZVSE-stadion társalgójában. Lóczi István, Paksi Péter, Kolozsvári János és Sahin-Tóth Dezső a közelmúltban Barcelonában járt tanulmányúton, valamint megismerkedhettek a nagy rivális Real Madrid módszertanával és filozófiájával is egy az MLSZ edzőképző központjának szervezésében rendezett egész napos debreceni kurzuson. A látottakról, hallottakról a négy tréner prezentációt készített, ebből tartanak videofelvételekkel színesített előadást szerdán az érdeklődők számra.

Folyamatos kiállítások, programok:

A régi Kína történetéről, valamint a cári Oroszország börtöneiről szóló könyvek is láthatók a Geográfusok a vízen című kamarakiállítás tárlóiban, a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén. A 19. és 20. század elején nyomtatott, díszes kötésű és illusztrációkkal gazdagított kötetek jelentős része az 1872-ben alapított Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárának sorozatában jelent meg. A társaság azzal a céllal jött létre, hogy a földrajztudomány mellett a geográfia hazai eredményeit is népszerűsítse. A tárlat anyagában többek között Cholnoky Jenő A sárkányok országából – életképek és utirajzok Khinából, Osendowski Véres napok, cári rabok, Kertész Róbert Feltámad a félhold, valamint Stein Aurél Homokba temetett városok című könyveit is megtalálják az érdeklődők. A kiállítás július 2-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Nem kötelezik a romániai rádió- és tévéműsorokat a himnusz rendszeres lejátszására

Következő sztori

Illegális bevándorlás – Horvát belügyminiszter: a migrációs válság rámutatott a rendszer gyengeségeire