/

Szegedi Jobbik: Valljon színt a városháza a VIP-parkolóbotrány kapcsán! (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jobbik_sajttaj001kf

Sokat árt Szeged városának az a pletyka, mely szerint a VIP-parkolóbotrány gyanúsítottjai között ott találjuk Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetfőnököt – mondja a szegedi Jobbik. A párt azt várja el, hogy az említett három személy álljon ki a nyilvánosság elé és határolódjanak el a szóbeszédtől.

A városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján Rácz Tibor jobbikos választókerületi elnök emlékeztetett, hogy tavaly decemberben robbant ki a parkolóbotrány Szegeden, mely kapcsán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) indított nyomozást, a gyanú szerint ugyanis 2008 és 2012 között összesen több mint 300, ingyenes parkolásra feljogosító bérletet osztottak ki bűncselekménygyanús körülmények között. Kalkulációk szerint 100 milliós tételt jelent a VIP-parkolóbérletek osztogatása csak abban a négy évben, amit a nyomozás érint. Egy esztendőben egyébként a parkolási büntetésekből nagyságrendileg 60 millió forint bevétel származik. Az ügyhöz kapcsolódik, hogy még december közepén Szabó Bálint jogász ügyészségi feljelentést tett hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt.

Rácz Tibor választókerületi elnök arról tájékoztatott, ezekről a VIP-bérletekről a városvezetői értekezleteken döntöttek. „Ezeken az értekezleteken az alpolgármesterek vettek részt, Szabó Sándor jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő, akkori kabinetfőnök, továbbá utódja, Kalmár Gábor. Mindehhez asszisztált és biztosította a törvényességet vagy esetlegesen a törvénytelenséget Mózes Ervin címzetes főjegyző” – közölte. Hozzátette, az országossá dagadt botrány elült, azóta is csendben van a nemzeti nyomozóiroda és a városháza is mélyen hallgat. Rácz emlékeztetett, hogy a szegedi közgyűlés legutóbbi ülésén a jobbikos Tóth Péter intézett kérdést Botka László szocialista városvezetőhöz, afelől érdeklődve a városlakók nevében, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által meggyanúsított hat fő között ott van-e Mózes Ervin főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetfőnök, illetve hogy valóban gyanúsítottként hallgatták-e meg ezt a három személyt. Botka a konkrét kérdésre nem válaszol, mindössze annyit felelt, hogy több éve tart ez a történet, de az SZKT szigorúbban járt el az ingyenes parkolóbérletek osztásánál, mint más magyarországi városok közlekedési társaságai. Ha pedig az önkormányzatnak bármilyen nyilatkozatot kell tennie a nyomozás ügyében, akkor majd meg fogja tenni.

jobbik_sajttaj002kf

A jobbikos Rácz Tibor úgy értékelte, a városi pletykák ártanak a városvezetésnek és egész Szegednek, ezért úgy gondolja, ideje, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba a torony alatt. „Fontos lenne, hogy a három személy tisztázza végre: meggyanúsították-e őket ezen eljárásban; kihallgatták-e őket; gyanúsítottként hallgatták-e ki őket; folyik-e ellenük büntetőeljárás” – sorolta a kérdéseit a választókerületi elnök. A szegedi Jobbik azt várja, hogy az említett három személy álljon ki a nyilvánosság elé és őszintén elmondják, mi a helyzet, és határolódjanak el a városi pletykáktól. Rácz szerint mindezt azért is kellene megtenniük, mert elég furcsán veszi ki magát, hogy egy olyan személy Szeged törvényességének őre, akiről azt hallani, hogy gyanúsított, míg Solymos rendre átveszi a közgyűléseken az irányítást Botkától.

A szegedi parkolóbérletek ügyében folyó nyomozás kapcsán az elmúlt hetekben a SZEGEDma.hu egyébként két alkalommal is intézett kérdést az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata előbb arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt immár hat személlyel szemben. Majd mikor a május 27-i közgyűlést követően ismételten feltettük a kérdést, igaz-e az élő tévéközvetítéssel is kísért, nyilvános ülésen elhangzott információ, hogy a gyanúsítottak között van Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök, az ORFK így válaszolt: a büntetőeljárás nyomozási szakaszában a sajtónak adandó tájékoztatásról szóló vonatkozó, 2003. évi BM-IM együttes rendeletben foglaltak szerint a nyomozó hatóság nem adhat olyan tájékoztatást, amelynek során a például a gyanúsított vagy a büntetőeljárásban részt vevő egyéb személy azonosíthatóvá válik.

Az elhangzottak kapcsán felkerestük a városházát, Vécsey Ágnes sajtófőnök az alábbi közleményben reagált: „Szegeden – csak úgy, mint az ország többi nagyvárosában – húsz éve gyakorlat, hogy az önkormányzati és országgyűlési képviselők munkájuk végzéséhez parkoló bérletet kapnak. Így kapott a sajtótájékoztatót tartó Rácz Tibor is 2014-ben, amikor önkormányzati képviselő volt” – írta szerkesztőségünknek küldött válaszlevelében. (Hozzá kell tenni a 2014-es dátumhoz: az ingyenes, kedvezmények bérletek juttatásának jogalapját megteremtő, és a kedvezményezetti kört meghatározó önkormányzati parkolási rendelet 2013. január 1-jétől lépett életbe, korábban ilyen nem létezett – a szerk.)

Vécsey Ágnestől arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy vajon igazak-e a városi pletykák, mint ahogy azt sem tudtuk meg, hogy ha igazak a szóbeszédek, lehetnek-e ennek bármiféle következményei.

Előző sztori

Hátország: algyői aranyérmeket hozott a Megyei Liga

Következő sztori

Városmarketing-díjas a Szegedi Szabadtéri