Közélet

Szabóné Fehér Éva főépítész: Nem lenne egyszerű kiváltani a lakótelepeket

Szabóné Fehér Éva főépítész: Nem lenne egyszerű kiváltani a lakótelepeket

2016. június 27., hétfő
Szabóné Fehér Éva főépítész: Nem lenne egyszerű kiváltani a lakótelepeket
epitkezes003

"A város terjeszkedése nem feltétlenül jelent zöldmezős beruházást, nagyon sok belső, hasznosítatlan tömb van akár kertvárosi területen is" - Szabóné Fehér Éva városi főépítésszel Szeged belterületének növekedéséről, a városkép átalakulásáról beszélgettünk. Szóba került az is hogy kiválthatóak-e a lakótelepek részben, vagy egészben Lázár János felvetését követve.

A város építési szabályzata tartalmazza azt, hogy hol lehetne még építkezni. Szeged közigazgatási területéhez képest kevés olyan külterület van, ami hasznosítható volna – ez is akadályozza a belterület növekedését

Szabóné Fehér Éva

, Szeged főépítésze szerint. A Kertész utca és a Lövölde utca között például hosszú és kihasználatlan telkek vannak. Hangsúlyozta, a városi közművek kiépítése is úgy gazdaságos, ha minél többen csatlakoznak rájuk.

Az ELI miatt kézenfekvő Béketelep terjeszkedése

Zöldmezős beruházásokhoz sorolható Béketelep terjeszkedése Öthalom felé a Régi Posta útnál, itt a közművesítés is megtörtént egy befektető segítségével. Dél-Újszeged alatt a Légió és Törökkanizsa utcánál, a volt lőtérnél, valamint Marostőnél a gázfogadó állomásig jelöltek ki még kertvárosi területet. Szabóné Fehér Éva szerint az ELI letelepedése csupán pontosította a kijelölt fejlesztési területet. Az öthalmi terület közlekedési infrastruktúrája – beleértve a közösségi közlekedést, a kerékpárutakat – csatlakozik a városi közúthálózathoz, vagy már elkészültek a tervek, hogy létrejöjjön a kapcsolat. Úgy véli, az itt dolgozó külföldi kutatók és családjaik számára előnyös lehet a béketelepi letelepedés, esetleg a volt szovjet laktanya helyén lehetne építkezni, vagy a régi épületeket felújítani. Ez a terület az egyetem tulajdonában van.

feher_eva01_gs

„Szegeden 1999-es építési szabályzatban elég általánosan szabályoztak a területhasználatot. Ennek hatására bizonyos részek túlépítetté válhattak, ezért ezt gyorsan felülvizsgáltattuk, s sok városrészben a beépíthetőségi százalékot, vagy az építmény magasságot, az elhelyezhető parkolók, vagy a rendeltetési egységek számát korlátoztuk” – példaként említette Alsóvárost, Felsővárost, Rókust, Petőfitelepet. Megjegyezte, drasztikus korlátozásokat nem léptettek életbe, hiszen az átépítések már megkezdődtek, Rókuson ezért az adott helyszínekre kimentek, s a városrészt megvizsgálva próbáltak egy fokozatos átmenetet biztosítani a társasházaktól a kertes házakig.

Nem lenne egyszerű kiváltani a lakótelepeket

Lázár János

kancelláriaminiszter vetette fel, hogy

német mintára vissza lehetne bontani

a panelházakat a kiköltözőknek akkora támogatást adva, hogy abból kertes házakat tudjanak vásárolni. Szegeden több mint 25 ezer házgyári technológiával készült lakás van, ezen kívül néhány ezer téglablokkos Odessza és Tarján városrészekben. „Azt gondolom, hogy a szegedi lakótelepek az eltelt évek alatt határozottan humánussá váltak. Nagy zöld felület csatlakozik hozzájuk, a fák 20-30 év alatt megnőttek. Élhetőnek tartom őket, magam is laktam lakótelepi lakásban” – vélekedett Szabóné Fehér Éva. A barátságosabbá válást színdinamikai tervvel segítették, így mindenki felismerheti, hogy melyik az ő háza. Abban bízik, hogy a panelprogramot követően, az uniós támogatású zöld város projekt Tarjánra és Odesszára vonatkozó részeivel is javulnak a jelenlegi körülmények.

panel02_gs

Megjegyezte, nagyon sok ember számára biztosította a lakhatást a lakótelep-építési program, ha az itt élőket kertvárosban, vagy társasházakban helyeznénk el, az jóval nagyobb terület elfoglalását jelentené. „Nem volnánk egyszerű helyzetben, ha ki kéne váltani a lakótelepeket, vagy azok egy részét” – fogalmazott.

A korábbi évekhez képest több lakás épül

A városban járva lépten-nyomon építkezésekbe botlunk a Családi Otthonteremtési Program hatásaként. A SZEGEDma több szakmai forrása megerősítette, a korábbi évekhez képest kiemelkedően sok társasház épül a város területén. „Mi is érzékeljük, hogy valamennyivel megnőtt a társasházak építése. Arra nem tudok választ adni, hogy mekkora összefüggésben van a CSOK-kal, de valószínűleg ki is vártak az építtetők” – nyilatkozta a főépítész. A magánházas építkezésekhez is igényelhető állami támogatás. Ezzel párhuzamosan jelentek meg az első hírek a

mintatervekről

. Kell-e aggódni, amiatt, hogy egyforma házak sorakoznak majd? Sz. Fehér Éva véleménye szerint itt első sorban a tervező felelőssége a fontos, hogy odaillő házat tervezzen, mert a mintaterveken még lehet változtatni. Van a városnak értékvédelmi rendelete, ami védett értékek fenntartásáról szól, s rendelkeznek egy városképvédelmi rendelettel is, amely az új építésekre vonatkozik, így a tervtanács és ő mint főépítész tudja biztosítani a szakmai kontrollt. Egykor típustervek alapján épültek a napsugaras házak, amelyeken az egyediséget az oromzat, a napsugár kialakítása biztosította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.