Bulvár

Súlyosítást kért az ügyész egy prostituáltakat futtató szegedi csoport tagjaira

Súlyosítást kért az ügyész egy prostituáltakat futtató szegedi csoport tagjaira

2016. június 21., kedd
Súlyosítást kért az ügyész egy prostituáltakat futtató szegedi csoport tagjaira

A büntetések súlyosítását kérte az ügyész egy prostituáltakat futtató csoport tagjainak másodfokú tárgyalásán kedden a Szegedi Ítélőtáblán.

A csoport vezetőjét emberrablás, a személyi szabadság megsértése és kitartottság bűntettében, valamint testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék, és halmazati büntetésül különös visszaesőként tizenöt év fegyházra ítélte. Társai négy év hat hónap és tizenhárom év közötti fegyházbüntetést kaptak, a korábban rendőrként szolgáló nyolcadrendű vádlottat a személyi szabadság megsértésének bűntettéért három év börtönre ítélték. Az elsőfokú ítélet szerint a több, egymással rokoni kapcsolatban álló vádlott 2008-tól rávett két nőt arra, hogy Magyarországon és Hollandiában prostituáltként dolgozzon. A nők a bevételüket átadták futtatóiknak. A két nő 2010 elején - a családtagok közreműködésével - Svájcba utazott, hogy ott dolgozzon prostituáltként. Mivel nem kerestek jól, júniusban haza akartak utazni Szegedre, a vádlottak azonban megpróbálták ezt megakadályozni, mondván, a befektetett összeget még nem térítették meg. Ekkor a sértettek Svájcban feljelentést tettek az egyik családtag ellen, ezért a férfival szemben emberkereskedelem miatt indult eljárás, és letartóztatták. A nők június 26-án hazatértek Szegedre, ezt megtudták a vádlottak, akik az egyik sértettet életveszélyes fenyegetésekkel arra kényszerítették, hogy elmenjen abba a lakásba, ahol a család több tagja is tartózkodott. Itt a nőt felelősségre vonták, szidalmazták, azzal is megfenyegették, hogy ha a testvérüket nem sikerül kihozni a börtönből, akkor őt meg fogják ölni. A csoport vezetője megbízta a korában rendőrként szolgáló, de már felfüggesztett büntetésének próbaidejét töltő nyolcadrendű vádlottat, hogy vigye a lakásba a másik nőt is. A férfi egy társával - magát rendőrnek kiadva - így is tett. A vádlottak fenyegetéssel a sértetteket rávették arra, hogy írásban vonják vissza a Svájcban tett terhelő vallomásukat, és azt is megszervezték, hogy az egyik nő kiutazva szóban is megerősítse ezt a hatóságok előtt. A sértett a kihallgatásakor azonban bevallotta, hogy a fenyegetések hatására tett így. Ezt követően az egyik nőt a vádlottak ismét foglyul ejtették, de sikerült megszöknie. A szigorú biztonsági intézkedések mellett megtartott tárgyaláson - a bíróság épületét és a tárgyalótermet is kommandósok őrizték - Vörös István ügyész hangsúlyozta, több vádlott is a legsúlyosabban minősülő emberrablás bűntettét követte el több más bűncselekmény mellett, ezért az első fokon kiszabott büntetések súlyosítását kérte. A védők a nyomozás és az eljárás során történt eljárásjogi hibákra hivatkozva elsősorban az ítélet hatályon kívül helyezését kérték, hangsúlyozva, álláspontjuk szerint több bizonyítékot is törvénytelenül szereztek be a hatóságok.

Szikinger István

, a harmadrendű vádlott ügyvédje elvi jelentőségű kérdésnek nevezte, hogy védence jogerős bírósági döntés alapján cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, így érdemi kérdésekben nem tehet nyilatkozatot, a hatóságok azonban az eljárás során nem voltak erre tekintettel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.