Skót miniszterelnök: szükség esetén tanulmányozni kell a függetlenség lehetőségét

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után tanulmányozni kell a skót függetlenség lehetőségét, ha ez az egyetlen módja annak, hogy Skócia megőrizhesse kapcsolatát az Európai Unióval – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a kormányfő leszögezte, ha van rá mód, hogy Skócia megőrizze az uniós tagságát, ő eltökélt, hogy megtalálja. Mint mondta, nagyon káros lenne Skócia számára, ha a múlt heti brit referendum következtében el kellene hagynia az Európai Uniót. Sturgeon mindazonáltal hangsúlyozta, hogy bár brüsszeli tárgyalásai során sokan rendkívül megértőek és együttérzőek voltak, “nem szabad alábecsülni a skót uniós tagság megtartása előtt álló nehézségeket”. Hozzátette, semmilyen konkrét kötelezettségvállalást nem várt, mindössze Skócia álláspontját szerette volna ismertetni Brüsszelben. A miniszterelnök emellett elmondta, nem lepte meg Mariano Rajoy spanyol kormányfő kijelentése, amely szerint Spanyolország teljes mértékben ellenez bármiféle tárgyalást a lehetséges EU-tagságról az Európai Unió és Skócia között. Madrid régóta vehemensen ellenzi a skótok függetlenedését, mert attól tart, hogy ez precedenst teremtene a Spanyolországban – különösen Katalóniában – aktív szakadár mozgalmak számára. A skót kormányfő este Jean-Claude Junckerrel találkozik, az Európai Bizottság elnökével, korábban pedig Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, illetve EP-képviselőkkel tárgyalt.

Nicola Sturgeon azért utazott Brüsszelbe, hogy az unió 27 másik tagjának állam- illetve kormányfőinek tanácskozásával egy időben ismertesse Skócia álláspontját az Egyesült Királyság távozásának kérdéséről, illetve megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát benntartani a brit kilépés esetén. Az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló, június 23-án tartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre. Az ország egészében ugyanakkor a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre és csak 48,1 százaléka a maradásra.

Előző sztori

Csütörtöki programajánló: Kikinda Short Story, Exit Music

Következő sztori

Csaknem ötszáz fiatal nyaralhat honvédelmi táborokban