Közélet

Sikeres a vajdasági gazdaságfejlesztési program

Sikeres a vajdasági gazdaságfejlesztési program

2016. június 29., szerda
Sikeres a vajdasági gazdaságfejlesztési program

Több mint 800 sikeres pályázata volt a vajdasági gazdaságfejlesztési program első körének a lebonyolítást végző Prosperitati Alapítvány tájékoztatása szerint. Az alapítvány szerdán a vajdasági Palicson számolt be a magyar kormány által 50 milliárd forinttal támogatott program idei első eredményeiről.

Az alapítvány első pályázati körére több mint 2400-an jelentkeztek, végül a pályázatok valamivel több mint 34 százaléka, azaz 825 beadvány jogosult támogatásra. Ezzel kimerült a hároméves program idei keretének 30 százaléka. A második pályázati kört már kiírták, ezt a 2016-os keretösszeg további 35 százaléka fedi majd le, ősszel pedig a fennmaradó 35 százalékra vonatkozó pályázatokra is számítani lehet.

Juhász Bálint

, a Prosperitati Alapítvány igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a program január végi beindítása óta mintegy 15 ezren keresték meg nyolc irodájukat.

Pásztor István

, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, valamint a szerb politikusoknak azért, mert nem gördítettek akadályokat a tervek útjába. Megfogalmazása szerint gyakran hallani, hogy "a vajdasági magyar közösség elöregedett, sokan elmenekültek innen, vagy azt tervezik. Ezzel szemben az utóbbi 6-7 hónap tapasztalata azt mutatja, hogy igenis vannak, akiknek határozott elképzelésük van arról, hogy a jövőjüket hogyan tegyék jobbá ennek a lehetőségrendszernek a használatával - mutatott rá a politikus. A magyar kormány tavaly novemberben jelentette be, hogy 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot indít a Vajdaságban. A keret nagy részét hitelprogram teszi ki, közel 30 milliárd forintos összeggel, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás. Az idén öt, 2017-ben és 2018-ban pedig további 7,5-7,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást osztanak szét. A programot a kormány a legnagyobb délvidéki magyar párttal, a VMSZ-szel közösen valósítja meg. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig az, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák a fiatalok külföldre vándorlását. A program első sikeres pályázatának szerződését április 13-án Szabadkán

Orbán Viktor

miniszterelnök jelenlétében írták alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.