/

Sikeres a vajdasági gazdaságfejlesztési program

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 800 sikeres pályázata volt a vajdasági gazdaságfejlesztési program első körének a lebonyolítást végző Prosperitati Alapítvány tájékoztatása szerint. Az alapítvány szerdán a vajdasági Palicson számolt be a magyar kormány által 50 milliárd forinttal támogatott program idei első eredményeiről.

Az alapítvány első pályázati körére több mint 2400-an jelentkeztek, végül a pályázatok valamivel több mint 34 százaléka, azaz 825 beadvány jogosult támogatásra. Ezzel kimerült a hároméves program idei keretének 30 százaléka. A második pályázati kört már kiírták, ezt a 2016-os keretösszeg további 35 százaléka fedi majd le, ősszel pedig a fennmaradó 35 százalékra vonatkozó pályázatokra is számítani lehet. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a program január végi beindítása óta mintegy 15 ezren keresték meg nyolc irodájukat.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, valamint a szerb politikusoknak azért, mert nem gördítettek akadályokat a tervek útjába. Megfogalmazása szerint gyakran hallani, hogy “a vajdasági magyar közösség elöregedett, sokan elmenekültek innen, vagy azt tervezik. Ezzel szemben az utóbbi 6-7 hónap tapasztalata azt mutatja, hogy igenis vannak, akiknek határozott elképzelésük van arról, hogy a jövőjüket hogyan tegyék jobbá ennek a lehetőségrendszernek a használatával – mutatott rá a politikus. A magyar kormány tavaly novemberben jelentette be, hogy 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot indít a Vajdaságban. A keret nagy részét hitelprogram teszi ki, közel 30 milliárd forintos összeggel, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás. Az idén öt, 2017-ben és 2018-ban pedig további 7,5-7,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást osztanak szét. A programot a kormány a legnagyobb délvidéki magyar párttal, a VMSZ-szel közösen valósítja meg.

A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig az, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák a fiatalok külföldre vándorlását. A program első sikeres pályázatának szerződését április 13-án Szabadkán Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében írták alá.

Előző sztori

Katonai járművet ért támadás Délkelet-Törökországban, két katona meghalt

Következő sztori

Kiss J. László: nem tudni, milyen választ ad az Európai Unió a Brexitre