Regionális szakmai képzést és kollégiumi ülést tartottak a Szegedi Ítélőtáblán

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZITBtovabbkepzes2

A Szegedi Ítélőtábla és a Gyulai Törvényszék „A szerződés érvénytelenségének aktuális kérdései az új Ptk. tükrében” címmel regionális szakmai képzést tartott június 2-án, csütörtökön polgári bíráknak és bírósági titkároknak az ítélőtábla dísztermében.

A tanácskozáson – ahol Hámori Attila, az ítélőtábla elnökhelyettese, oktatási felelős köszöntötte a megjelenteket – a Szegedi Ítélőtábla bírái és bírósági titkárai mellett a Gyulai Törvényszék bírái, titkárai, valamint a Békés megyében működő járásbíróságok bírái közül több mint húszan vettek részt. Mivel a tanácskozás egyben a Szegedi Ítélőtábla kollégiumi ülése is volt, eljöttek az ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye polgári kollégiumi tagjai is.

Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának vezetője „A szerződés érvénytelenségének lényege, a jogintézmény rendszertani elhelyezése az új Ptk.-ban. A semmisség és megtámadhatóság” címmel tartott előadást. Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék Polgári Kollégiumának vezetője az egyes érvénytelenségi okokról és azok gyakorlati előfordulásáról, a szerződési akarat és a szerződési jognyilatkozat hibájáról beszélt. Futóné Major Mónika, a Gyulai Törvényszékre kirendelt békéscsabai járásbírósági bíró az érvénytelenségi okok között elsősorban a célzott joghatásbeli okokat elemezte a tanácskozás délelőttjén.

Délután Kemenes István szólt az érvénytelenség jogkövetkezményeiről az új Ptk.-ban. Ezen belül érintette a teljes és részleges érvénytelenség, az érvényessé, hatályossá nyilvánítás kérdéskörét. Szeghő Katalin, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke szintén az érvénytelenség jogkövetkezményeivel, ezen belül kiemelten az elszámolás gyakorlatával, szakértői kérdésekkel foglalkozott az új Ptk. kapcsán.

Előző sztori

Nyerjen jegyet a SZEGEDma.hu-val az Alice Tükörországban-ra!

Következő sztori

Veszélyes anyag szivárgott a szegedi rendező pályaudvaron