Közélet

Regionális szakmai képzést és kollégiumi ülést tartottak a Szegedi Ítélőtáblán

Regionális szakmai képzést és kollégiumi ülést tartottak a Szegedi Ítélőtáblán

2016. június 3., péntek
Regionális szakmai képzést és kollégiumi ülést tartottak a Szegedi Ítélőtáblán
SZITBtovabbkepzes2

A Szegedi Ítélőtábla és a Gyulai Törvényszék „A szerződés érvénytelenségének aktuális kérdései az új Ptk. tükrében” címmel regionális szakmai képzést tartott június 2-án, csütörtökön polgári bíráknak és bírósági titkároknak az ítélőtábla dísztermében.

A tanácskozáson – ahol

Hámori Attila

, az ítélőtábla elnökhelyettese, oktatási felelős köszöntötte a megjelenteket – a Szegedi Ítélőtábla bírái és bírósági titkárai mellett a Gyulai Törvényszék bírái, titkárai, valamint a Békés megyében működő járásbíróságok bírái közül több mint húszan vettek részt. Mivel a tanácskozás egyben a Szegedi Ítélőtábla kollégiumi ülése is volt, eljöttek az ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye polgári kollégiumi tagjai is.

Kemenes István

, a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának vezetője „A szerződés érvénytelenségének lényege, a jogintézmény rendszertani elhelyezése az új Ptk.-ban. A semmisség és megtámadhatóság” címmel tartott előadást.

Zámbori Tibor

, a Gyulai Törvényszék Polgári Kollégiumának vezetője az egyes érvénytelenségi okokról és azok gyakorlati előfordulásáról, a szerződési akarat és a szerződési jognyilatkozat hibájáról beszélt.

Futóné Major Mónika

, a Gyulai Törvényszékre kirendelt békéscsabai járásbírósági bíró az érvénytelenségi okok között elsősorban a célzott joghatásbeli okokat elemezte a tanácskozás délelőttjén. Délután Kemenes István szólt az érvénytelenség jogkövetkezményeiről az új Ptk.-ban. Ezen belül érintette a teljes és részleges érvénytelenség, az érvényessé, hatályossá nyilvánítás kérdéskörét.

Szeghő Katalin

, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke szintén az érvénytelenség jogkövetkezményeivel, ezen belül kiemelten az elszámolás gyakorlatával, szakértői kérdésekkel foglalkozott az új Ptk. kapcsán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.