Közélet

Nem halogatható tovább a Holt-Tisza rehabilitációja!

Nem halogatható tovább a Holt-Tisza rehabilitációja!

2016. június 14., kedd
Nem halogatható tovább a Holt-Tisza rehabilitációja!
holt_tisza002kf

A Holt-Tisza rehabilitációjáért és a Tápétól Újszegedig húzódó magasfeszültségű kábel föld alá helyezéséért nyújtott be költségvetési módosítást a Jobbik, de az országgyűlés egyiket sem szavazta meg a jövő évre. B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa nyomatékosította, megvan a forrás a Holt-Tisza rehabilitációjára.

A Dög-Tiszának nevezett szakasz rehabilitációját sürgette volna meg a Jobbik szegedi szervezete, mely több évtizede fennálló problémáról hírportálunk többször is

beszámolt már

. A párt a költségvetés módosításával - amelyről

tegnap szavazott a parlament

- 1,5 milliárd forintot szeretett volna elkülöníteni erre a célra, hiszen a környéket érő, mérésekkel bizonyított környezetszennyezés egyaránt veszélyes az emberekre és az állatokra is - hangsúlyozta keddre összehívott sajtótájékoztatóján

Tóth Péter

, a szegedi Jobbik elnöke. Mint mondta, a legnagyobb aggodalmat a kutyákban kimutatható szívférgesség okozza, mely betegségért a holtágban elszaporodott szúnyogok a felelősek.

toth_peter02_gs

A Jobbik ugyancsak elkülönített volna 3,5 milliárd forintot egy hat éve gyűrűző szegedi problémára, amely Tápétól Újszegedig érinti a lakosságot. Tóth Péter emlékeztetett, az érintett szakaszon húzódó magasfeszültségű kábel ügyében korábban földalatti elhelyezést kértek, ami a szolgáltató részéről azóta is megoldásra vár. A helyiek azt kifogásolták, hogy a sűrűn beépített területen 120 kV-ra emelték a feszültséget az eredetileg 20 kV-ra tervezett, 1970-es években kiépített vezetékben. Az országgyűlés azonban ez a módosítót is leszavazta.

Jó úton halad a Holt-Tisza rehabilitációja

A sajtótájékoztatót követően mindkét témában felkerestük

B. Nagy László

országgyűlési képviselőt is, aki idén

márciusban tett ígéretet

arra, hogy a szennyezett iszap eltakarítása 2017-ben megkezdődet. A Csongrád megyei fejlesztési biztos most portálunknak elmondta, a több mint kétmilliárd forintos rehabilitáció tervei már a Belügyminisztériumnál vannak, az intézmény aktuális méréseket is kért a kezelői jogokat gyakorló ATIVIZIG-től. "A költségvetésben nincs nevesítve a Holt-Tisza rehabilitációja, de a Belügyminisztériumnak megvan a forrása a megvalósításra" - nyomatékosította. A Tápétól Újszegedig húzódó magasfeszültségű vezetékkel kapcsolatban megjegyezte, bár műszakilag lehetséges lenne, hogy a szolgáltató a föld alá vezesse a 120 kV-os kábelt, a kivitelezés többmilliárdos költségekkel járna, ennek a folyamatnak az előkészítése még további egyeztetéseket és tervezést igényel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.