Nem halogatható tovább a Holt-Tisza rehabilitációja!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

holt_tisza002kfA Holt-Tisza rehabilitációjáért és a Tápétól Újszegedig húzódó magasfeszültségű kábel föld alá helyezéséért nyújtott be költségvetési módosítást a Jobbik, de az országgyűlés egyiket sem szavazta meg a jövő évre. B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa nyomatékosította, megvan a forrás a Holt-Tisza rehabilitációjára.

A Dög-Tiszának nevezett szakasz rehabilitációját sürgette volna meg a Jobbik szegedi szervezete, mely több évtizede fennálló problémáról hírportálunk többször is beszámolt már. A párt a költségvetés módosításával – amelyről tegnap szavazott a parlament – 1,5 milliárd forintot szeretett volna elkülöníteni erre a célra, hiszen a környéket érő, mérésekkel bizonyított környezetszennyezés egyaránt veszélyes az emberekre és az állatokra is – hangsúlyozta keddre összehívott sajtótájékoztatóján Tóth Péter, a szegedi Jobbik elnöke. Mint mondta, a legnagyobb aggodalmat a kutyákban kimutatható szívférgesség okozza, mely betegségért a holtágban elszaporodott szúnyogok a felelősek.

toth_peter02_gs

A Jobbik ugyancsak elkülönített volna 3,5 milliárd forintot egy hat éve gyűrűző szegedi problémára, amely Tápétól Újszegedig érinti a lakosságot. Tóth Péter emlékeztetett, az érintett szakaszon húzódó magasfeszültségű kábel ügyében korábban földalatti elhelyezést kértek, ami a szolgáltató részéről azóta is megoldásra vár. A helyiek azt kifogásolták, hogy a sűrűn beépített területen 120 kV-ra emelték a feszültséget az eredetileg 20 kV-ra tervezett, 1970-es években kiépített vezetékben. Az országgyűlés azonban ez a módosítót is leszavazta.

Jó úton halad a Holt-Tisza rehabilitációja

A sajtótájékoztatót követően mindkét témában felkerestük B. Nagy László országgyűlési képviselőt is, aki idén márciusban tett ígéretet arra, hogy a szennyezett iszap eltakarítása 2017-ben megkezdődet. A Csongrád megyei fejlesztési biztos most portálunknak elmondta, a több mint kétmilliárd forintos rehabilitáció tervei már a Belügyminisztériumnál vannak, az intézmény aktuális méréseket is kért a kezelői jogokat gyakorló ATIVIZIG-től. “A költségvetésben nincs nevesítve a Holt-Tisza rehabilitációja, de a Belügyminisztériumnak megvan a forrása a megvalósításra” – nyomatékosította. A Tápétól Újszegedig húzódó magasfeszültségű vezetékkel kapcsolatban megjegyezte, bár műszakilag lehetséges lenne, hogy a szolgáltató a föld alá vezesse a 120 kV-os kábelt, a kivitelezés többmilliárdos költségekkel járna, ennek a folyamatnak az előkészítése még további egyeztetéseket és tervezést igényel.

Előző sztori

Az elégtelen táplálkozás miatti elhízás a legfenyegetőbb táplálkozási probléma a világon

Következő sztori

Szombaton Tiszaszigeten ad koncertet Mága Zoltán