Írjon nekünk

Közélet

Nagykorúságát ünnepli a Szőregi Rózsaünnep + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

rozsafesztival_sajttaj05_gs

Háromnapos rózsaünnepet rendeznek Szőregen, immár tizennyolcadik alkalommal. Június 24-étől többek között kiállításokkal, koncertekkel csalogatják az érdeklődőket, de lesz Rózsafutam és Futórózsa Félmaraton is a népszerű felvonulás mellett, és ezúttal is ki lehet látogatni a virágba borult rózsaföldekre, Deszken például 350 különböző fajtát csodálhatunk meg.

Az ünnep középpontjában idén a rendezvénysorozat 18. születésnapja áll – tudtuk meg Berkesi Ottó önkormányzati képviselőtől. Elmondta, célként tűzték ki, hogy a Szőregi Rózsaünnep a szegedi turisztikai kínálat szerves részévé váljon, és úgy összefonódjon a virágok királynője a napfény városával, hogy egész évben benne legyenek a köztudatban a szőregi rózsások és környékbeli települések termesztői egyaránt. A Szőregi Rózsaünnep június 24-én, pénteken 16 órától várja az érdeklődőket. A művelődési ház igazgatója, Ágó Rita elmondta, ezúttal is lehetőséget biztosítanak a helyi művészeti csoportok bemutatkozására, este pedig utcabál várja az érdeklődőket. Pénteken a II. Rózsafutam fél ötkor startol, amelynek a keretében a Szerb utcától a Széchenyi térig vonul mintegy negyven különleges veteránautó. A rendezvény fő napja ezúttal is szombat lesz, már délelőtt 10 órától fellépők váltják egymást a Rózsák terén felállított színpadon, délután pedig néptánccsoportok műsorával hangolódnak a 17.30-kor kezdődő rózsaünnepi felvonulásra, amelyre már 46 jármű és csoport jelentkezett be előzetesen. A rózsákkal feldíszített járművek – köztük lovasfogatok és hintók is – hat kilométeres távot tesznek meg, a menet résztvevői pedig több tízezer szál virágot osztogatnak szét útjuk során. Vasárnap 10 órától pedig a II. Futórózsa Félmaratont rendezik meg, és a Rózsahölgyek Rendjének új tagjait is a zárónapon avatják a Tömörkény István Művelődési Házban.

A szőregi művelődési ház nagytermében a hagyományokhoz híven virágkiállítást rendeznek, több ezer szál virágból készült kompozíciókat lehet megcsodálni, míg a falakat az elmúlt 17 év fesztiváljainak képei díszítik majd. Felkeresték azokat a szőregieket, akik az első rózsaünnep évében születtek, róluk portrékiállítás nyílik Egyidősek lettünk címmel. A Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola a rózsák divattervezői szemmel rendez tárlatot, de bemutatkoznak a foltvarrók és a Vasúttörténeti Alapítvány is különleges kiállítással készül. A rendezvényhez ezúttal is csatlakozik a Somogyi-könyvtár Rózsák-címerek című kiállításával, míg a faluházban a rózsatő termesztés eszközeit mutatják be. Az Alexandriai Szent Katalin templom ezúttal is menyasszonyi ruha bemutatnak ad otthont, a rózsacsokor árverés bevételét pedig az idén kétszáz éves templomra fordítják. A programok sorából Ágó Rita kiemelte a vasútállomást, mint helyszínt, ahol interaktív foglalkozásokkal várják a vendégeket, akik az egyetlen, mai napig működő, monarchiabeli vasúti váltóházat is megtekinthetik. Bodrogi Gyula is a rózsaünnep vendége lesz szombaton, a Vadásztanya Erdei Iskolában bográcsos őzpörköltfőzés lesz az ő receptje alapján.

rozsafesztival_sajttaj01_gs

A rendezvény ideje alatt buszokkal is el lehet látogatni a környékbeli rózsaföldekre, így például a szőregi Márk Rózsakert, az újszentiváni Badényi István virágzó rózsaföldjeit, és a deszki Agrirose Kft. ültetvényét csodálhatják meg az érdeklődők. Ez utóbbi helyszínen láthatjuk az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett nemes szőregi rózsatőből a legtöbbet, a világ mintegy 10 ezer rózsafajtájából 350-et termesztenek náluk 10 hektáron, ami éves szinten félmillió csemetét és ugyanennyi nemes rózsát jelent.

Tóth Viktor ügyvezetőtől megtudtuk, 8-10 év, mire egy új rózsafaj nemesítése befejeződik. „A mai felgyorsult világunkban elvárás, hogy a betegségekkel szemben ellenálló legyen a rózsa, fontos továbbá a színek kavalkádja, népszerűek a több színű vagy éppen mintás szirmúak, illetve az illat is kiemelt szerephez jut egyes fajtáknál. A klasszikus rózsaillat helyett az igazán trendi manapság a citromos, lime-os, epres vagy éppen ánizs illatú virágok” – mondta el portálunknak Tóth Viktor. Tapasztalatai szerint a klasszikus fajtákat nem hagyják el a vevők, részben anyagi okok miatt, de mindig van igény az újdonságokra, ráadásul öt-tízszeres áron tudják eladni a kiskereskedők a különlegesebb virágokat. Az árat az emeli, hogy míg a klasszikus rózsákat szabadon lehet szaporítani, addig a védetteknél jogdíjat kell fizetni a rózsanemesítőnek, és általában 10 vagy 20 évig tart a védettségük, vagyis ez is drágítja a rózsát. Kérdésünkre Tóth Viktor elmondta, ők nem foglalkoznak kiskereskedelemmel, terveik között azonban szerepel, hogy néhány éven belül webshopon keresztül nyissanak ebbe az irányba, igazodva az igényekhez.

Kommentek

Hírzóna

Márki-Zay és neje költségvetési csalást is elkövethetett?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Origo szerint trükkös módon próbálták elkerülni az adófizetést.

Tovább olvasom

Hírzóna

Száll a por mindenhol: négy hónapos csúszásban az újszegedi csatornaberuházás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Csak a disznóól folyamatos a környéken – írja olvasónk.

Tovább olvasom

Közélet

101 évesen lett magyar állampolgár Ilona néni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az 1918-ban született Békési Ilona nem fogadta el a szovjet állampolgárságot.

Tovább olvasom

Aktuál