Közélet

Nagykorúságát ünnepli a Szőregi Rózsaünnep + FOTÓK

Nagykorúságát ünnepli a Szőregi Rózsaünnep + FOTÓK

2016. június 17., péntek
Nagykorúságát ünnepli a Szőregi Rózsaünnep + FOTÓK
rozsafesztival_sajttaj05_gs

Háromnapos rózsaünnepet rendeznek Szőregen, immár tizennyolcadik alkalommal. Június 24-étől többek között kiállításokkal, koncertekkel csalogatják az érdeklődőket, de lesz Rózsafutam és Futórózsa Félmaraton is a népszerű felvonulás mellett, és ezúttal is ki lehet látogatni a virágba borult rózsaföldekre, Deszken például 350 különböző fajtát csodálhatunk meg.

Az ünnep középpontjában idén a rendezvénysorozat 18. születésnapja áll – tudtuk meg

Berkesi Ottó

önkormányzati képviselőtől. Elmondta, célként tűzték ki, hogy a Szőregi Rózsaünnep a szegedi turisztikai kínálat szerves részévé váljon, és úgy összefonódjon a virágok királynője a napfény városával, hogy egész évben benne legyenek a köztudatban a szőregi rózsások és környékbeli települések termesztői egyaránt. A Szőregi Rózsaünnep június 24-én, pénteken 16 órától várja az érdeklődőket. A művelődési ház igazgatója,

Ágó Rita

elmondta, ezúttal is lehetőséget biztosítanak a helyi művészeti csoportok bemutatkozására, este pedig utcabál várja az érdeklődőket. Pénteken a II. Rózsafutam fél ötkor startol, amelynek a keretében a Szerb utcától a Széchenyi térig vonul mintegy negyven különleges veteránautó. A rendezvény fő napja ezúttal is szombat lesz, már délelőtt 10 órától fellépők váltják egymást a Rózsák terén felállított színpadon, délután pedig néptánccsoportok műsorával hangolódnak a 17.30-kor kezdődő rózsaünnepi felvonulásra, amelyre már 46 jármű és csoport jelentkezett be előzetesen. A rózsákkal feldíszített járművek – köztük lovasfogatok és hintók is – hat kilométeres távot tesznek meg, a menet résztvevői pedig több tízezer szál virágot osztogatnak szét útjuk során. Vasárnap 10 órától pedig a II. Futórózsa Félmaratont rendezik meg, és a Rózsahölgyek Rendjének új tagjait is a zárónapon avatják a Tömörkény István Művelődési Házban. A szőregi művelődési ház nagytermében a hagyományokhoz híven virágkiállítást rendeznek, több ezer szál virágból készült kompozíciókat lehet megcsodálni, míg a falakat az elmúlt 17 év fesztiváljainak képei díszítik majd. Felkeresték azokat a szőregieket, akik az első rózsaünnep évében születtek, róluk portrékiállítás nyílik Egyidősek lettünk címmel. A Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola a rózsák divattervezői szemmel rendez tárlatot, de bemutatkoznak a foltvarrók és a Vasúttörténeti Alapítvány is különleges kiállítással készül. A rendezvényhez ezúttal is csatlakozik a Somogyi-könyvtár Rózsák-címerek című kiállításával, míg a faluházban a rózsatő termesztés eszközeit mutatják be. Az Alexandriai Szent Katalin templom ezúttal is menyasszonyi ruha bemutatnak ad otthont, a rózsacsokor árverés bevételét pedig az idén kétszáz éves templomra fordítják. A programok sorából Ágó Rita kiemelte a vasútállomást, mint helyszínt, ahol interaktív foglalkozásokkal várják a vendégeket, akik az egyetlen, mai napig működő, monarchiabeli vasúti váltóházat is megtekinthetik.

Bodrogi Gyula

is a rózsaünnep vendége lesz szombaton, a Vadásztanya Erdei Iskolában bográcsos őzpörköltfőzés lesz az ő receptje alapján.

rozsafesztival_sajttaj01_gs

A rendezvény ideje alatt buszokkal is el lehet látogatni a környékbeli rózsaföldekre, így például a szőregi Márk Rózsakert, az újszentiváni

Badényi István

virágzó rózsaföldjeit, és a deszki Agrirose Kft. ültetvényét csodálhatják meg az érdeklődők. Ez utóbbi helyszínen láthatjuk az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett nemes szőregi rózsatőből a legtöbbet, a világ mintegy 10 ezer rózsafajtájából 350-et termesztenek náluk 10 hektáron, ami éves szinten félmillió csemetét és ugyanennyi nemes rózsát jelent.

Tóth Viktor

ügyvezetőtől megtudtuk, 8-10 év, mire egy új rózsafaj nemesítése befejeződik. „A mai felgyorsult világunkban elvárás, hogy a betegségekkel szemben ellenálló legyen a rózsa, fontos továbbá a színek kavalkádja, népszerűek a több színű vagy éppen mintás szirmúak, illetve az illat is kiemelt szerephez jut egyes fajtáknál. A klasszikus rózsaillat helyett az igazán trendi manapság a citromos, lime-os, epres vagy éppen ánizs illatú virágok” – mondta el portálunknak Tóth Viktor. Tapasztalatai szerint a klasszikus fajtákat nem hagyják el a vevők, részben anyagi okok miatt, de mindig van igény az újdonságokra, ráadásul öt-tízszeres áron tudják eladni a kiskereskedők a különlegesebb virágokat. Az árat az emeli, hogy míg a klasszikus rózsákat szabadon lehet szaporítani, addig a védetteknél jogdíjat kell fizetni a rózsanemesítőnek, és általában 10 vagy 20 évig tart a védettségük, vagyis ez is drágítja a rózsát. Kérdésünkre Tóth Viktor elmondta, ők nem foglalkoznak kiskereskedelemmel, terveik között azonban szerepel, hogy néhány éven belül webshopon keresztül nyissanak ebbe az irányba, igazodva az igényekhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.