Mentor-Katekéta Konferenciát rendeztek Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kateketa_konferencia003

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája a Gál Ferenc Főiskolával közreműködve június 10-én rendezte első Mentor-Katekéta Konferenciáját, amelynek témája a Segítő támogatás a katekétaképzésben volt.

Az egyházmegyei iroda 2013 őszén indította el a Szent Barnabás Mentorprogramját. A témáról való közös gondolkodás jegyében szakmai konferenciát szerveztek azzal a céllal, hogy tapasztalataikat más katekétákkal is megoszthassák.

A konferencia megnyitóján Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora köszöntette a megjelenteket, akik mintegy nyolcvanan a hazai egyházmegyék kateketikai irodáit, főiskoláit és a katekétaképzés szakmai területeit képviselték.

Udvardy György püspök, az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke, előadásában összefoglalta az elmúlt 25 év katekétaképzésének szakmai folyamatát, valamint szólt azokról a feladatokról és kihívásokról, amelyek meghatározó szakmai állomásai voltak az elmúlt évtizedeknek. A jövőre vonatkozó célok között kiemelte annak fontosságát, hogy szülessenek új, a közösségépítésre és közösségvezetésre épülő képzések.

A plenáris előadások második előadója Farkas István piarista tanár volt, aki A keskeny út (a katekéta felelőssége) címmel tartott előadást. Felvázolta azokat az evangéliumi értékeket, amelyek mentén a katekéta-hitoktató hivatásában megerősödhet. Az előadó többek között megfogalmazta, hogy el kell jutni az erkölcsi kiválóságtól az életszentségre, az erős akarattól a Szentlélekre való ráhagyatkozásra, a közösségtől az eukarisztikus közösségre.

A konferencián bemutatták a Szeged-Csanádi Egyházmegye katekétái között végzett felmérés struktúráját és eredményeit. Az online kérdőív hét témájában, száz kérdésre kellett válaszolni és ennek kiértékeléséről szólt Szűcs Klára kateketikai munkatárs, illetve Kóczán Balázs szociológus. A válaszokból kiderült: a katekéták szolgálata sokféle területet ölel fel, leterheltségükből adódóan sokféle feladattal kell megküzdeniük. A katekéták mintegy fele komoly kihívásokkal kell szembenézzen, míg egyharmaduk személyes odafigyelést, szakmai segítséget és lelki támogatást igényel. Ez utóbbi arra enged következtetni, hogy a burn-out (kiégés) reális veszélyt jelent a hitoktatókra.

Kotschy Beáta egyetemi tanár, A mentor sajátos kompetenciáiról tartott előadást. Bemutatta azokat a szempontokat és azt a komplex kompetencia hálót, amelyek fontos szerepet töltenek be a világi mentorképzés programjában. Ilyen képességek a kommunikáció, a felmérés, tervezés, fejlesztés, együttműködés, a tanácsadás, a meghallgatás és a kritikus szemlélet. Ezek a kompetenciák folyamatosan fejlődnek és ennek kibontakoztatásában van fontos szerepe a mentor tanárnak.

A plenáris előadásokat Serfőző Levente oktatási helynök zárta, aki Módszertani paradigmaváltás a katekétaképzésben címmel tartott előadást. „A katekéta nem csak képességeinek fejlesztésére, saját karizmáinak megélésére kell törekedjen, hanem a szolgálatát érintő kihívásokkal is szembesülnie kell. Ilyenek például a nevelési és pedagógiai, pasztorális és szociológiai kihívások. A katekétaképzés módszertanát tekintve szükségesnek mondható egy olyan új szemléletmód kialakítása, amely egységben látja a felsőoktatásban töltött évek és a katekéta szolgálat ideje alatt megvalósuló folyamatos képzést. Ebben a katekumenális szemléletű képzési modellben kiemelt szerepe van a jól megszervezett segítő támogatásnak, amely a katekéták mentorálásában valósulhat meg.

A délután további részében Vizvárdy Rita SSS, Székelyné Kováts Eszter és Magyar Adél tartottak műhelyfoglalkozásokat, akik a gyakorlati tanácsok és a közös tapasztalatok megosztása mentén próbáltak segíteni a résztvevőknek. A konferencia a Szent Barnabás apostolhoz intézett könyörgéssel zárult. Ő volt az, aki a Szentírás tanúsága szerint Szent Pált elkísérte az apostolokhoz, és ő az égi pártfogója a Szeged-Csanádi Egyházmegye mentor-katekéta programjának.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Jogerősen elítélték egy bajai vállalkozó elrablóit

Következő sztori

Dohánybolti rablókat fogtak a rendőrök Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek