Sport

Labdarúgás: a legboldogabb ezüstérmet szerezte a SZEOL SC

Labdarúgás: a legboldogabb ezüstérmet szerezte a SZEOL SC

2016. június 8., szerda
Labdarúgás: a legboldogabb ezüstérmet szerezte a SZEOL SC
szeol_orom12_gs

Valóra váltotta az álmokat a SZEOL SC: a szegediek a második helyen végeztek az NB III Közép csoportjában, ezzel pedig kivívták a jogot a másodosztályban való szereplésre, így a július végén rajtoló új szezonban már az NB II-ben küzdhetnek Beretka Péterék. Az emlékezetes idényt a gárda vezetőedzőjével, Tóth Ákossal összegeztük.

Általában a bajnokság végén ezüstérmes együttesek nem túlságosan boldogok az elért eredmény okán. Ez azonban közel sem helytálló a SZEOL SC esetében, ami nem is csoda: a gárda azzal, hogy ezüstérmet szerzett az NB III Közép csoportjában, feljutást érő helyen végzett, így a következő szezont már az NB II-ben kezdheti meg. „Volt már ezüstérmes csapatom, más irányba görbült a szám, mint most, ez egyértelműen egy arannyal ért fel. A békéscsabai meccset követő vacsorán is beszéltük, hogy nem hiszem, hogy vereséget követően volt már, hogy ennyire nem voltam szomorú. Természetesen a Kozármisleny bajnoki címét senki nem akarja elvenni, megérdemelték, de ez, a második helyen való feljutás ebben a szituációban abszolút aranyéremmel ér fel” – kezdte értékelését

Tóth Ákos

, a SZEOL SC vezetőedzője. A SZEOL az ősszel szerzett harminc pontjához az idény második felében 33-at tett hozzá, így végül 63 egységet gyűjtve magabiztosan ért oda a dobogó második fokára. A szegediek az első adódó alkalommal bebiztosították a feljutást: a Budapest Honvéd-MFA II. ellen már úgy készülhettek, hogy egy győzelemmel a második helynél már biztosan nem végezhetnek rosszabb hellyel, ezt pedig egy könnyed, 3-0-s sikerrel meg is valósították ezt. „Én magam sem számítottam arra, hogy ennyire sima és egyszerű lesz, bár az egyszerűség mindig relatív. Utólag tűnik ez egyszerűnek, voltak izzadós pillanatok és álmatlan éjszakák. Úgy alakult minden, hogy nem csak mi voltunk szerencsések, hanem a riválisok nem voltak azok, különböző okok miatt előbb lemorzsolódtak. Külön jó szituáció ez számunkra, hiszen előbb tudtuk elkezdeni a felkészülést a következő szezonra, ez a kis plusz idő pedig nagyon jól jön. Nagyon kellemesen csalódtam a csapat egészében és egyénekben is. Ritka, hogy ennyire szerencsésen alakuljon a keret összetétele, láttam, hogy hétről-hétre egyre masszívabbak vagyunk, barátok lettek a srácok és szinte magától jött a siker. Ez ennek a kohéziónak köszönhető elsősorban, illetve annak, hogy 18 mérkőzésen nem kaptunk gólt, ebből tavasszal 16 meccs közül 11-szer érintetlen maradt a hálónk. Végig tudtuk tartani azt a számomra kitűzött plusz célt, ha megszerezzük a vezetést, akkor ne engedjük el az ellenfél torkát, ez így is történt: amikor sikerült őket megsebezni, akkor végigvittük és az összes ilyen meccset megnyertük. A számokat tekintve ez az oka ennek a sikernek” – fogalmazott a SZEOL trénere.

szeol_orom22_gs

A csapat kerete az előző nyáron

alaposan átalakult

, hiszen hatan is távoztak, a helyükre pedig nyolc játékost szerződtetett a klub, azonban az első pár fordulót követően végig kiegyensúlyozott, stabil teljesítményt nyújtott a gárda a bajnokság során. „Soha nem sztárokat igazoltunk, erre nem is volt anyagi lehetőség. Viszont olyan játékosokat szerződtettünk, akik fiatalok, becsvágyóak és jól kiegészítik egymást az idősebb játékosokkal és sztárok szeretnének lenni és a saját kis világunkban azok is lettek. Így szeretném a jövőben is a csapat arculatát formálni, remélem, a gerinc megmarad és olyanokat tudunk hozzájuk igazolni, akik hasonlóan ambíciózusak és egy osztállyal feljebb is meg szeretnék és meg is tudják mutatni, hogy érettek, megfelelő tudásúak ehhez. Az NB II egy másik kávéház, nehéz lesz a bent maradást kivívni. Húsz csapatból kell hármat megelőzni, nem tizenhatból, ez nyilvánvalóan jobban hangzik és nagy előny, még akkor is, ha tudom, hogy így is nagyon nehéz lesz. Ha valaki nekem tavaly ilyenkor azt mondja nekem, hogy feljutunk, az legalább annyira hihetetlennek tűnt volna, mint az, hogy most bent maradunk. Állunk elébe ennek a feladatnak” – tette hozzá Tóth Ákos. Természetesen szóba került a közelgő Európa-bajnokság is: miközben a kontinens futballszerető közössége a franciaországi tornára készül, addig az eltelt négy év szépen keretbe foglalja az elmúlt időszakot Tóth Ákos edzői karrierjében is: a szegediek mestere kitért rá, külön büszke arra, hogy négy évvel ez előtt, az ukrajnai Eb-re készülődve jutott fel akkori csapatával, a Mórahalommal az NB III-ba, ráadásul ugyanúgy Siha Zsolttal közösen megvalósítva ezt, mint idén. „Ez azt jelenti, hogy négy év alatt háromszor sikerült feljutnom, hiszen közben a Volánnal megyeegyből az NB III-ba, majd most az NB II-be is feljutottunk. Erre személy szerint borzasztóan büszke vagyok, hogy Siha Zsoltival együtt éltük át ezt a három feljutást két Eb között. Ha sikerül végigvinnem az NB II-es szezont edzőként, akkor biztos, hogy a feljutások száma nem fog szaporodni, de egy bennmaradást a sorminta mellé tennék. Ez még messze van, most a tervezés és a bizakodás jellemez bennünket, majd ha sorban jönnek a nehézségek, akkor azzal együtt látjuk, hogy mit kell megoldanunk” – fogalmazott Tóth Ákos.

hfc_szeol33_gs

A szegediek számára nem sok idő marad a pihenésre: a következő, július 30-án induló szezonra június 20-án kezdődik a felkészülés, ám az első héten elsősorban azon fiatal játékosokat teszteli a szakmai stáb, akikre számíthatnak a szezon során, hiszen a következő idénytől a másodosztályban kötelező legalább két, 1996. január elseje után született labdarúgót játszatni, így mintegy egy hónap áll rendelkezésére a SZEOL-nak arra, hogy felkészüljön a másodosztály küzdelmeire. „Még úgy is, hogy miként említettem is, nyertünk két hetet, ezzel együtt is rövid az idő, de ez a többi csapatnak is így van. A többi NB II-es csapatnak sem könnyű, de velünk együtt hét feljutó van, akiknek szintén új lesz ez a terep. A fiatalok megtalálása szintén egy fontos feladat, legalább 5-6 ilyen játékost szerződtetnünk kell azért, hogy folyamatosan kettő a pályán tudjon lenni, és ne szenvedjen e miatt a csapat hátrányt. Június 27-étől napközis rendszerben délelőtt és délután edzünk, reményeim szerint ott már 90%-ban azok lesznek jelen, akik a keretet alkotják és szerződést kötöttünk velük” – tekintett a közeljövő feladataira a SZEOL mestere. A keret kialakítása az elkövetkezendő hetek feladata lesz, amiért immár a pályaedzői posztról sportigazgatóvá lépett

Siha Zsolt

felelhet, akinek a posztját házon belül töltik be a klubnál: Tóth Ákos munkáját a folytatásban az együttes védője,

Makra Zsolt

segíti. „Meggyőződésem, hogy a gerinc megmarad. Biztos lesz olyan, aki távozik, vagy akivel nem tudunk megegyezni, illetve kérdése

Nikola Maksimovic

és

Stefan Tomisic

szerepeltetésének lehetősége, hogy hazai játékosnak fognak minősülni vagy sem, ezek függvényében kell majd az igazolásokat is intézni. Mindenképpen fogunk igazolni nem csak fiatalt, hanem olyan játékost is, aki már bőven játszott NB-s mérkőzést, aki nem zsákbamacska és tudjuk, hogy megüti az NB II színvonalát. Hangsúlyozott terv lenne az az arculattartás, hogy nem sztárokat, hanem elsősorban olyan játékosokat szerződtetnénk, akik elsősorban éhesek és további sikerekre vágynak. Változatlanul szeretnénk, ha a mi csapatunk szegediek, szegedi nevelések köré épülne, ezt elrontaná a sztárok vásárlása. Természetesen van olyan játékos, aki miatt eltekintenék ettől, de ez csak utópia” – mondta el a keret kialakításának terveiről Tóth Ákos. A SZEOL sikere önmagában is hatalmas tett, azonban ha hozzátesszük, hogy három év alatt másodjára lép egy osztályt gárda, még inkább megsüvegelendő, amit véghez vitt a csapat, hiszen 2014-ben még a megyei I. osztályú bajnoki címet ünnepelhették a játékosok – két évvel később azonban már az NB III-as feljutásnak örülhettek a klubnál. „Ez ha sikerül is csapatoknak, azaz hogy két osztályt tud lépni három év alatt, akkor általában úgy, hogy már olyan játékosokat vásárolnak, akik osztályváltásra megfelelnek. Nálunk ez nem volt kimondva, és mint mondottam, nem igazoltunk sztárokat, hanem olyanok jöttek, akik sztárok szerettek volna lenni, szeretnének lenni” – válaszolta a SZEOL vezetőedzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.