Bulvár

Két évvel rövidíti meg szmog a kínaiak életét egy tanulmány szerint

Két évvel rövidíti meg szmog a kínaiak életét egy tanulmány szerint

2016. június 30., csütörtök
Két évvel rövidíti meg szmog a kínaiak életét egy tanulmány szerint

Átlagosan két évvel rövidíti meg a születéskor várható élettartamot és évente körülbelül egymillió ember idő előtti halála írható a szmog számlára - állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss tanulmánya, amelyből a hongkongi South China Morning Post című lap közölt részleteket csütörtökön.

A szervezet szakértőinek becslése szerint a kínaiak 97 százaléka van kitéve a finom porszemcsék egészségkárosító koncentrációjának, a határértéket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozta meg. A súlyos légszennyezés átlagosan 25 hónappal rövidíti meg az emberek életét a szervezet számításai szerint. "Ez nem hiba, ez bűncselekmény. A tiszta levegő alapvető emberi jog, amelyből a világ lakosságának túlnyomó része nem részesül" - jelentette ki

Fatih Birol

, a szervezet igazgatója Pekingben a tanulmány nyilvánosságra hozatala alkalmával. Úgy vélte, az energiaágazatnak hatékonyabb lépéseket kell tennie a károsanyag-kibocsátás visszafogására. A dokumentum utal arra, hogy Kína jelentős iparosodása és városiasodása miatt az elmúlt két és fél évtizedben a felhasznált energia mennyisége csaknem 3,5-szeresére emelkedett az 1990-es évekéhez képest. Az elektromos áram előállításához az országban háromnegyed részben szennyező fosszilis energiaforrást használnak. A 74 kínai nagyváros közül, ahol a levegő minőségét rendszeresen figyelemmel kísérik, mindössze 8 felelt meg az országos szabványnak 2014-es hivatalos adatok szerint. A legsúlyosabban érintett térség Észak-Kína: Peking és a Hopej tartományi iparvidék. A jelentés szerint a légszennyezés széles körű visszafogásával 2040-re 15 hónappal növelhetnék meg a születéskor várható élettartamot Kínában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.