Kajak-kenu: biztató jeleket mutattak a szegedi kajak-kenusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kajakkenu_szeged_ia

Véget értek a Maty-éren zajló olimpiai válogató versenyek: Vajda Attilának nem sikerült kiharcolnia a riói részvételt, Kárász Annának viszont minden esélye megvan arra, hogy a négyes tagjaként ott legyen a brazíliai ötkarikás játékokon.

A Maty-éren zajló olimpiai válogatón eldőlt: az EDF Démász Szegedi VE versenyzői közül nem lesz ott Rióban az olimpiai bajnok, Vajda Attila. A hosszú időn át a C1-1000 méter uralkodója ugyan egyenlíteni tudott a KSI-s Vasbányai Henrikkel szemben, így szétlövés döntött arról, ki képviselheti Magyarországot ebben a számban az augusztusi olimpián. A hétfői versenyt Vasbányai magabiztosan megnyerte, így Vajda Attila nem lesz ott Rióban. „Ha szabad ezt mondanom, Attila válogatós teljesítménye kimagaslóan „Vajda Attilás” volt. A szétlövésen nem tudta ezt megismételni, nagyon szomorúak vagyunk, szerettünk volna, ha ez összejön, de azt gondolom, hogy Attila elmúlt 13 éve mindenképpen azt mutatja, hogy nagyon szép pályafutást járt be. Sajnos a sportban ezeket is el kell tudni viselni és fogadni. A lehetőségekhez képest megtett mindent, ennyire volt elég, e mellett nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt hogyan kommunikálta és hogyan éli meg jelenleg” – fogalmazott portálunknak Sík Márton, az EDF Démász Szegedi VE szakmai igazgatója. Vajda Attila egyébként végleg nem búcsúzott a számtól: az Európa bajnokságon a szegedi klasszis indul C1-1000 méteren, Vasbányai Henrik majd az olimpián áll rajthoz ezen a távon.

Vajda Attila mellett Kárász Anna volt a másik esélyes, aki képviselheti a szegedi színeket Rióban. A kajak négyesbe való bekerülésre megtartotta a sanszát, hiszen mind egyesben, mind párosban a második helyen végzett az 500 méteres döntőkben, így meglepő döntés lenne, ha nem választanák be a négyes tagjai közé. „Ő a másik olyan versenyzőnk, aki olimpiai esélyes. Azt gondolom, hogy kétség nem férhet hozzá, hogy neki indulnia kell. Anna a tavalyi év után egy nehéz esztendő előtt áll, hiszen azt a nyomás, hogy tavaly legyőzött egy olimpiai bajnokot, azt nehéz kezelni, továbbvinni és kamatoztatni. Ez nem sikerült neki, de minden eredményével alátámasztotta azt, hogy neki helye van a négyesben. Csütörtökön lesz egy próbálkozás, ahol fenntartják azt a lehetőséget, hogy másik két versenyzővel is megpróbálják a négyest, de bízom benne, hogy Anna elmúlt két válogatón, valamint két-három évben nyújtott teljesítménye a négyesben is látszódni fog, egyértelműen jobb lesz vele a négyes, így ezek a kérdéseket sikerül rövid időn belül lezárni és csapatba fog kerülni” – fejtette ki Sík Márton.

A klub sportolói közül Birkás Balázs K1-200-on kevéssel kapott ki Horváth Bencétől, Bodonyi András harmadikként végzett C1-1000 méteren Vajda Attila és Vasbányai Henrik mögött, míg Nádas Bence K1-500 méteren nyert futamot. „Mindhárom versenyző munkáját szeretném kiemelni, mert a felnőttben egy olyan nyomot hagytak, ami az ő esetükben kiemelkedő és komoly eredménynek számít. Nádas Bence és Birkás Balázs Európa-bajnoki csapatba is került. Utóbbi versenyről-versenyre jobb formát és rutinosabb versenyzést mutat, neki komoly jövő nézhet ki. Nádas Bence ifiben tudott utoljára nagyot alkotni, nagy tehetségnek gondoljuk, ebből mutatott is egy kis ízelítőt, egyértelműen nyerte a futamát, ez is a jövőre nézve is biztató jel az egyesület számára. Nem utolsó sorban Bodonyi András is jól teljesített, ami jogosítja őt arra, hogy nem kell neki az U23-as világbajnokság részvételéért harcolni, a szövetség bizalmat szavazott neki, védettséget kapott, így a vb-n indulhat plusz válogató nélkül. Ők az első vonalunknak a második részei, mellettük Nagy Bianka a korosztályos versenyeken válogató győztes volt C1-200 méteren, a többiek pedig értékes helyezéseket értek el” – nyilatkozta a szegedi klub szakmai igazgatója.

Sík Márton hozzátette: alapvetően ezek a versenyzők minden évben kétszer megvívják ezeket a csatákat, így ha nem is rutin, de megszokott feladat volt számukra a válogatós szereplés. „Egy válogatón sokszor nyerni és kijutni nehezebb feladat, mint nemzetközi mezőnyben talpra állni és ugyanazokat az eredményeket hozni. Ettől ilyen erős a magyar mezőny, hogy egy elég komoly rostán kell keresztül menni, amit ha megtesz valaki, akkor előreláthatólag egy jó nemzetközi eredménnyel társul” – zárta Sík Márton.

Előző sztori

Labdarúgás: Klausz László nem szereti a középutat!

Következő sztori

Karsai László: Nem lumpenproletárokból állt Szálasi nyilas pártja + FOTÓK (FRISSÍTVE)