Kaczynski: az Egyesült Királyság térjen vissza egy megreformált EU-ba

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lengyelország törekedni fog arra, hogy az Egyesült Királyságban új népszavazást tartsanak, és az ország visszatérjen egy megreformált Európai Unióba – jelentette ki hétfőn Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

“Koncepciónk azokat a lépéseket tartalmazza, hogy az Egyesült Királyság visszatérjen, hogy legyen egy új népszavazás” – mondta a kelet-lengyelországi Bialystokba látogató Kaczynski, hozzátéve, hogy ki kell használni azokat a brit hangokat, melyek az EU-ban maradás mellett szólalnak fel. Aláhúzta ugyanakkor: az EU-nak “radikálisan változnia kell”. Megerősítette múlt pénteken megfogalmazott véleményét, miszerint új uniós alapszerződés kidolgozására van szükség. Ez elsősorban a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét tartaná szem előtt, és “a nemzetállamok nagyon messzemenő autonómiáján alapulna”. “Európa gazdagsága a nagy kulturális sokszínűségben, a társadalmi élet különféle struktúráiban rejlik” – mondta Kaczynski, hozzátéve: mindezt nagy erővé lehet egyesíteni, de “más elvek mentén, mint a lisszaboni szerződés és még inkább az ezt követő gyakorlat meghatározza”.

A PiS elnöke úgy találta: semmi jóra nem vezetett a “fatális elv”, hogy a nehéz helyzetekre “még több Európa” jelszóval kell reagálni. A mélyebb uniós integrációt Kaczynski egyenlővé tette Berlin és Párizs hatalmának megerősítésével. A brit szavazás eredményét az eddigi uniós politika “nagy, borzasztó vereségének” minősítette, melyből “az EU jelenlegi vezetésére nézve személyi következtetéseket kell levonni”. Kaczynski ebben az összefüggésben az Európai Bizottság szerepét emelte ki, és külön kitért Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnökének személyére is. Tusk szerinte az Egyesült Királysággal folytatott uniós tárgyalások egyik főszereplőjeként “közvetlenül felelős a Brexitért”.

Előző sztori

Kölcsönös segítségnyújtásról írtak alá megállapodást a villamos hálózatot működtető cégek

Következő sztori

Botka sem kerülhette el a sorsát – itt az újabb Bukás-paródia! + VIDEÓ