Közélet

Illegális bevándorlás: a röszkei tömegzavargás vádlottjainak felmentését kérték ügyvédeik

Illegális bevándorlás: a röszkei tömegzavargás vádlottjainak felmentését kérték ügyvédeik

2016. június 30., csütörtök
Illegális bevándorlás: a röszkei tömegzavargás vádlottjainak felmentését kérték ügyvédeik
Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevetettek a re

Az eljárás megszüntetését, illetve a vádlottak felmentését kérték az ügyvédek a röszkei tömegzavargás miatt indult perben.

Az ügyvédek egybehangzóan azt mondták: nem törvényes a vád, ugyanis a vádiratban nincsen pontosítva, hogy melyik vádlott mikor és hogyan vett részt a tavaly szeptember 16-i tömegzavargásban a röszkei közúti határátkelőnél. Mivel ez nem szerepel részletesen a vádiratban, így a vádlottak védekezni sem tudtak megfelelően. Az ügyvédek mindannyian azt mondták: volt zavargás Röszkénél, és a vádlottak mindegyike átlépte a szerb magyar határt, de azt minden védő hangsúlyozta, hogy védenceik nem vettek részt erőszakos cselekményben. A védők szerint ráadásul a vádlottak – mivel a kődobálás és a vízágyúzás idején az átkelőtől távolabb voltak – nem kellett tudniuk, hogy a határt lezáró kaput nem a magyar rendőrök nyitották ki, és hogy nem léphetnek Magyarország területére. A védők emellett azzal is érveltek, hogy korábban a rendőrsorfal közvetlenül a kerítés előtt állt egy kordon mögött, amikor azonban másodjára is kinyílt a kapu, akkor a rendőrsorfal hátrébb húzódott és a kordont is elbontották. Az ügyvédek szerint ezt a határ túloldalán felgyűlt tömeg értelmezhette úgy, hogy a rendőrség mégis beengedi őket Magyarország területére. A vádlottak egyébként vallomásaikban ezt is mondták, illetve azt, hogy a tömegben az terjedt el, hogy a betegeket, az időseket és a családosokat engedik be először. Az ügy nyolcadrendű vádlottja egy hatvan év feletti, cukorbeteg, fél szemére vak asszony. Az már a szerdai tárgyaláson kiderült, hogy ő megkapta az oltalmazotti státuszt Magyarországon. Emiatt ügyvédje az ő esetében a büntetőeljárás megszüntetését kérte. Az oltalmazotti státusz ugyanis kizárja a büntethetőséget a határ jogtalan átlépése esetében. A kilencedrendű vádlott kerekesszékben ül, a tizedrendű pedig mankóval közlekedik. Az ő esetükben folyamatban az oltalmazotti státusszal kapcsolatos eljárás, így a védőjük a büntetőeljárás felfüggesztését kérte, amíg kiderül, hogy megkapják-e ezt a státuszt. A Szegedi Járásbíróság pénteken hirdet elsőfokú ítéletet az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.