Közélet

Hétfőn alakul meg a vajdasági kormány

Hétfőn alakul meg a vajdasági kormány

2016. június 17., péntek
Hétfőn alakul meg a vajdasági kormány

Három párt alkotja majd a vajdasági tartományi kormányt, a Pásztor István házelnökkel folytatott pénteki tárgyalások eredményeként kiderült, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezeti a következő négy évben Szerbia egyetlen tartományát, a vajdasági kormány pedig várhatóan már hétfőn feláll.

Pásztor István

a vajdasági parlamentbe bejutott pártok képviselőivel való találkozók után kijelentette: a SNS-en, az SPS-en és az általa vezetett VMSZ-en kívül minden más párt jelezte, hogy ellenzékből kíván politizálni. A SNS

Igor Mirovicot

javasolta a tartomány kormányfőjének. Pásztor István pénteken azt mondta, nem esett szó a tartományi titkárságok elosztásáról, a szerb sajtó azonban tudni véli, hogy a VMSZ-nek egy hely jut, az oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárságot továbbra is a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetheti. Az április 24-i tartományi választásokon a legtöbb szavazatot a korábban ellenzékben lévő jobbközép Szerb Haladó Párt szerezte meg.

Aleksandar Vucic

pártelnök a választások után azonnal kijelentette, hogy egyedüli biztos koalíciós partnernek csak a VMSZ számít, a többi párttal tárgyalni fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.