Bulvár

Gyermekek kedvencét vizsgálta a Nébih

Gyermekek kedvencét vizsgálta a Nébih

2016. június 21., kedd
Gyermekek kedvencét vizsgálta a Nébih
SZS20140501_majalis_kajakorkep_003

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a gumicukrokat vizsgálta legújabb terméktesztjén. A Szupermenta projekt keretében 20 gumicukrot ellenőriztek a hatóság munkatársai. Élelmiszerbiztonsági szempontból valamennyi megfelelőnek bizonyult, de hibás jelölés miatt 8 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani.

A termékteszt során vizsgálták a gumicukrok összes cukortartalmát, vitaminok hozzáadásával előállított termékek esetén a vitamintartalmat, a mesterséges színezékeket, a savtartalmat, a nedvességtartalmat és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét. A cukortartalom mennyisége jogszabály által nem szabályozott, így a mért eredményeket a tápértékjelölésen szereplő értékekkel vetették össze. Csupán egy termék cukortartalma haladta meg a tápértékjelölésben szereplőt, az élelmiszer-vállalkozónak felül kell vizsgálnia a termék előállításakor alkalmazott anyagnormát, illetve az általa jelölt értéket. A gumicukrokat szinte minden esetben színezik, melyhez legtöbb esetben színező hatású növényi kivonatokat és sűrítményeket használnak, de a megfelelő szín mesterséges színezékekkel is kialakítható. A laborvizsgálatok azt igazolták, hogy a vizsgált gumicukrok mesterséges színezékeket nem tartalmaztak. A jelölés ellenőrzése során a Nébih szakemberei több szabálytalanságot is találtak. Olyan összetevők szerepeltek a termékspecifikációkban, amit a termék csomagolóanyagán nem tüntettek fel. Az egyik áruházlánc önkiszolgáló rendszerében kapható gumicukrok címkéin olvasható információk eltértek a gyártó által, a csomagolóanyagon jelölt adatoktól. A jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor. 20 termékből összesen 8 termék esetében indult hatósági eljárás jelölési hibák miatt. Valamennyi termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor, amelynek várható összege kb. 370.000 forint lesz. A Szupermenta terméktesztek hagyományainak megfelelően a kedveltségi vizsgálatra is sor került. A szakértő és laikus kóstolók a gumicukrok alakját, külső megjelenését, színét, illatát, ízét és az állagát pontozták. Kedvencük a német előállítású Haribo Goldbären Gyümölcsös gumimacik Gyümölcsös gumicukor lett. Második helyen a Coop Gumicukor Vegyes gyümölcsízű gumimaci végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a magyar előállítású Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor állhatott fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.