Sport

Euro 2016: Klausz László és Tóth Ákos a magyar-osztrák rangadóról

Euro 2016: Klausz László és Tóth Ákos a magyar-osztrák rangadóról

2016. június 14., kedd
Euro 2016: Klausz László és Tóth Ákos a magyar-osztrák rangadóról
Guzmics Richárd; Németh Krisztián; Dzsudzsák Balázs; Böde Dániel; Gera Zoltán; Kádár Tamás; Korhut Mihály

Ma 18 órától Bordeaux-ban lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott Ausztria legjobbjai ellen a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

A két csapatnak ez lesz a 137. egymás elleni fellépése, eddig toronymagasan a sógorokkal játszotta legtöbb mérkőzését a magyar nemzeti tizenegy. Az összesített mérleg hazánk fiai felé billen, 66 győzelem mellett szerepel 30 döntetlen és 40 vereség a statisztikában. Az első tétmérkőzést a két gárda között az 1912-es olimpián rendezték, akkor 3-0-ra nyertek Schlosser Imréék. Azóta az 1934-es világbajnokság mellett hat világbajnoki és két Európa-bajnoki selejtezőn találkoztak még a felek, ezeken öt győzelmet, három döntetlent és egyetlen vereséget könyvelhetett el válogatottunk. A máig utolsó találkozót közel tíz éve, 2006. augusztus 16-án Grazban játszotta a két csapat:

Gera Zoltán

és

Horváth András

egy-egy góljára egyedül

Sanel Kuljic

tudott válaszolni, így a felkészülési meccs végeredménye 1-2 lett. A legfrissebb FIFA-világranglistán Ausztria a 10., Magyarország pedig a 20. helyet foglalja el. A mértékadó transfermakt.de statisztikai oldal nyugati szomszédunk keretének játékospiaci értékét közel 100 millió fontra taksálja, igaz, ebből a Bayern Münchenben játszó

David Alaba

egymaga több mint 33 milliót tesz ki. A magyar alakulat legértékesebbnek vélt tagja a török Bursasporban felemás szezont zárt

Dzsudzsák Balázs

3,19 millió fonttal, míg a 23-as keret összértéke megközelítőleg 19 millió font.

Bernd Storck

szövetségi kapitány tanítványai a mai mérkőzést követően szombaton Izland, jövő szerdán pedig Portugália ellen lépnek pályára. A kezdési időpont mindhárom alkalommal 18 óra.

A várható kezdőcsapatok az Ausztria - Magyarország csoportmérkőzésen:

Ausztria (az uefa.com alapján):

Almer - Klein, Dragovic, Prödl, Fuchs - Alaba, Baumgartlinger - Harnik, Junuzovic, Arnautovic - Janko.

Magyarország (a hétfői sajtótájékoztató alapján):

Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Pintér, Nagy - Dzsudzsák, Kleinheisler, Németh - Szalai.

Klausz László: a labdakihozatalok dönthetnek

szeged_2011_sopron40_gs

A Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője játékoskarrierje alatt maga is futballozott Ausztriában, mi több: 1994 márciusában, Linzben pályára is lépett az osztrákok elleni barátságos mérkőzésen. „Nem szabad másban gondolkodni, csak a győzelemben, az osztrákok ugyan veretlenül jutottak ki erre az Eb-re. Megmondom őszintén, nem láttam őket futballozni, de ha próbálják azt a stílust játszani, ami a Salzburgot is jellemezte nem régen, amikor láttam őket, azaz agresszívan letámadnak, a fiatal játékosaik próbálnak minél hamarabb labdát szerezni és befejezni a támadásokat – ezt kellene valahogy megoldania a szövetségi kapitánynak és a válogatottnak. Minél gyorsabban át kell játszani a támadó harmadukat, fel kell játszani a csatárainkhoz a labdákat, mert ha sok labdát tudnak szerezni, akkor abból baj lesz. Storcknak voltak jó húzásai, vannak megérzései, biztos vagyok benne, hogy felkészül az ellenfélből, hallottam, hogy több meccsüket is elemezték. Azt gondolom, taktikai vereség nem lesz ma, lehetséges, hogy egy egyéni kvalitás fog dönteni, de ilyen szinten már nem tudnak újat hozni a futballba, itt ez is döntő szereppel bírhat” - fejtette ki

Klausz László

. A Szeged-Grosics mestere hozzátette, a válogatottra utóbbi időben jellemző masszív védekezést könnyebb összerakni, azonban továbbra is ott látja a problémát, hogy ezt követően a megszerzett labdákkal milyen gyorsan tudunk majd megindulni, meddig tudjuk birtokolni azt és befejezni a támadásainkat. „Jóformán az egész futball erről szól: ahogy az Eb-n is láthatjuk, aki jobbnak ítéli az ellenfelét, az beáll védekezni, de ez nem azt jelenti, hogy csak a védekezésre koncentrál, a megszerzett labdákkal kell olyan dolgokat csinálni, amivel meg lehet lepni az ellenfeleket, így az osztrákokat is” - mondta Klausz László. A Szeged-Grosics mestere a végeredmény tekintve 2-1-es magyar sikert vár.

Tóth Ákos: annyi esélyünk van, mint a norvégok ellen volt

szeol-esmtk_-mj-12_toth_akos

"Ugyanazt várom a válogatottól a mai meccsen is, mint eddig: a csodát. Természetesen annak örülnék a leginkább, ha nyernénk, a realitás viszont az, hogy nekünk két-három nemzetközi szintű játékosunk van összesen a keretben, az osztrákoknak pedig talán csak két-három olyan akad a kezdőcsapatukban, aki nem üti meg ezt a szintet. Az ő keretük lényegesen erősebb, de annyi esélyünk azért van, mint a norvégok ellen volt a pótselejtezőn" - összegezte portálunknak a meccs iránti várakozásait

Tóth Ákos

, az NB II-be frissen feljutott SZEOL SC vezetőedzője. "Hat évet fociztam Ausztriában, úgy gondolom, elég jól ismerem az ottani modellt. Ők pár éve még eléggé lent voltak, de elkezdték az egész labdarúgásukat az aljáról újraépíteni. Jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre, komollyá tették az első osztályt, mindennek pedig látható mostanra az eredménye. Ettől függetlenül éppen ma reggel az egyik osztrák barátom írt nekem, hogy mit szólnék egy döntetlenhez, amire azt válaszoltam, hogy egy gyönyörű szép 0-0-át elfogadnék, majd utána nyerjünk a következő meccsen" - tette hozzá. A hazai közvélemény felfokozott hangulatára kitérve elmondta, véleménye szerint a magyar emberek hajlamosak végletekben gondolkodni, különösen a futball esetében. "Most óriási az elvárás, mindenki erről beszél, de valószínűleg csak az első vereségig. Szerintem viszont ennek nem így kellene történnie, hiszen valójában egy folyamatról van szó. A futballt nem az Eb miatt kell szeretni! Sokan divatból érdeklődnek ezekben a hetekben a magyar foci iránt, ami persze némileg érthető, de ebből is látszik, mekkora szerepe van a médiának. Ha már nem tanultak meg az emberek szurkolni, hiszen az elmúlt évtizedekben nem is tanulhattak meg az eredmények okán, akkor kicsit vezetni kellene őket a helyes irányba. Ahhoz, hogy az embereknek sokszor lehessenek ilyen élményeik, kicsit a fejekben kellene rendet tenni. Szeretném, ha a magyar társadalom helyén tudná kezelni a labdarúgást, mert csak úgy lehet eredményeket elérni, ha a focink ismét eléri a kellő népszerűséget. Ez a mostani Eb szereplés, vagy esetleg egy-egy BL- és EL-csoportkör a klubjainktól jelen pillanatban ugyanis erőn felüli teljesítmény" - mutatott rá a szegedi tréner. "A 80-as években még úgy nőttem fel, hogy tízmillió szövetségi kapitányunk volt, és bár most kicsit megint ez a helyzet, attól azonban félek, hogy esetleg két vereség után már csak egyetlen egy marad, akit meg majd el akarnak zavarni" - fogalmazott Tóth Ákos.

Vajgely Pál, Szuda Sándor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.