Gazdaság

Egyre borúlátóbbak, de nem reményvesztettek az európai vállalatok Kínában

Egyre borúlátóbbak, de nem reményvesztettek az európai vállalatok Kínában

2016. június 7., kedd
Egyre borúlátóbbak, de nem reményvesztettek az európai vállalatok Kínában

Az európai vállalatok a korábbinál borúlátóbban ítélik meg lehetőségeiket a kínai piacon, összefüggésben a kínai gazdaság növekedési ütemének lelassulásával és a reformok akadozó végrehajtásával - áll az Európai Kereskedelmi Kamara Kínában működő tagvállalatai között végzett felmérésben, amelynek eredményét kedden ismertették Pekingben.

Ennek ellenére egyértelmű többségük növelné befektetéseit, amennyiben nagyobb piaci részesedéshez jutna - közölte

Jörg Wuttke

, a kamara elnöke. Mint mondta, az európai vállalatoknak ütemtervet kellene készíteniük, amelyben meghatároznák, mely területeken, hogyan vehetnék ki részüket Kína fejlődéséből "ezekben a gazdasági nehézségekkel terhelt időkben". A jelentés szerint a kínai kormányzat, a gazdaságirányítás egyelőre nem tudta beváltani arra vonatkozó ígéretét, hogy nyitottabbá és versenyképesebbé teszi a kínai piacot a külföldi alapítású vállalatok előtt. A megkérdezett cégek 41 százaléka válaszolt úgy, hogy felülvizsgálja kínai tevékenységét, és létszámleépítéssel is járó költségcsökkentést hajt végre. A válaszokból arra is következtetni lehet, hogy azoknak az európai vállalatoknak az aránya, amelyek hajlandók támogatni a kutatási, fejlesztési projekteket, a tavalyi 85 százalékról 72-re esett vissza. A vállalatok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bővíteni akarja tevékenységét, s bár még ez is viszonylag magas arány, a 2013-as felméréshez képest 39 százalékpontos visszaesésről tanúskodik. Akkor a válaszadók 89 százaléka tervezett újabb befektetéseket. A kamara és a jelentést vele partnerségben elkészítő

Roland Berger

vezető nemzetközi stratégiai tanácsadó cég felhívta a figyelmet arra, hogy a lassuló gazdasági növekedés hatásai szinte minden iparágban egyaránt sújtják a kínai és az európai vállalatokat. Hozzátették azonban: az európai cégeknek egyre inkább szembesülniük kell azzal, hogy a hazaiak mellett - megkülönböztetésük révén - a versenyben hátrányt szenvednek. Ez a felmérésben a válaszadók 57 százaléka szerint egyértelmű. A megkérdezettek 56 százaléka érzi úgy, hogy nehezednek az üzletkötés körülményei, ami 5 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és 70 százalékuk nem érzi, hogy "szívesebben látnák" az országban, mint 10 évvel ezelőtt. A vállalatok 58 százaléka úgy véli, hogy tevékenységét hátrányosan befolyásolja az internet korlátozása; 17 százalékponttal többen vélekednek így 2015-höz viszonyítva. A felmérést értékelők szerint a multinacionális vállalatok "aranykorának" egyelőre vége, sőt a helyzet további rosszabbodására lehet számítani. Az európai befektetések értéke 2015-ben 9,3 milliárd eurót tett ki, 9 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Ez arra utal, állapították meg, hogy Kína kezdi elveszíteni korábbi - a befektetési portfóliók területén mutatkozó - kiváltságos pozícióját sok európai vállalat szemében. Ennek csak egyik oka a gazdasági növekedés lelassulása, a többi a strukturális átalakulás nehézkessége, a Kína növekvő eladósodottsága miatti aggodalom, a gyengülő export és a befektetések megtérülésének elhúzódása - állapította meg a kamara az 1300 európai vállalat megkérdezése alapján készült jelentésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.