Csökkentették a Partfürdőn a területbérleti díjakat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

partfurdo007kf

Az üzemeltető százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég szerint jelentős beruházások zajlottak, s SZIN-, valamint strandbelépők is járnak a bérleti díjhoz. Vízforgatók viszont továbbra sincsenek.

„A két medencét speciális festékkel kifestettük, a középső designfestést kapott, lecseréltük az információs táblákat, a szociális blokkokat felújítottuk, a díszburkolatot megcsináltuk, négyezer tő virágot vásároltunk, ingatlanjaink felszerelését kiegészítettük, új edényeket vettünk, néhány helyen ablakot cseréltünk” – sorolta László György, a Partfürdő vezetője az utóbbi időszak felújításait, amelyek értékét több mint 30 millió forintra becsülte Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője. A 16 hektáros területen kívül még ugyanennyit költöttek – magyarázták. Megírtuk, felháborodást generált, hogy míg korábban a Partfürdő magántulajdonú nyaralóinak területbérlete után 200 forintot fizettek a magánszemélyek, 250 forintot a cégek négyzetméterenként, most 2480-at és 3590 forintot + áfát. Jávorszky Iván szerint az előző díj irreálisan alacsony volt, s most csupán visszatérnek a korábbi állapotokhoz, 2008-ban 1600 forintot kellett fizetni bérleti díjként. Igaz, ekkor még a Partfürdő és a SZÚÉ medencéit is használhatták az üdülőtulajdonosok, ma viszont nincs átjárás a két terület között.

Jávorszky azt gondolja, jogos az áremelés, mert nyaralónként adnak két belépőt a SZIN-re és bérletet a strandra, valamint a tulajdonos gyermekei is használhatják a teljes szezonban a medencéket. Ez Kello Csaba esetében Jávorszky számításai szerint 227 ezer forintot jelent. (Két nyugdíjas tulajdonosnál viszont negyvenezer forintot és két SZIN-belépőt.) Ezen kívül rendben tartják a környéket, összeszedik a szemetet, lenyírják a füvet, habár a nyaralók öt méteres körzetében ez a tulajdonosok dolga.

partfurdo003kf

„2 és 4 naponta cseréljük a vizet” – magyarázta Jávorszky Iván, erre azért van szükség, mert a medencékhez továbbra sincs vízforgató, csupán önkormányzati szándéknyilatkozat a beszerzés ügyében. László György hozzátette, hogy a medencék vízhőmérséklete 30 és 36 Celsius fok körül van, „ivóvízminőségű termálviz” van bennük, ami a helyi kutakból jön a Ligetfürdővel kötött szerződés értelmében (a kutak üzemeltetésének engedélyét bérbe adták). Az államnak vízkészlet-járulékot fizetnek. Régen a Tiszába engedték a szennyvizet hígítással, ezen a gyakorlaton azonban évekkel ezelőtt változtattak, mert a szabályozás szigorúbb lett. Jelenleg zárt rendszerük van, s egy ikerszivattyú segítségével emelik át a szennyvizet a Torontál téri közcsatornába, s csak a medencék vize kerül a folyóba az Atiköfe engedélyével.

„Az ÁNTSZ-hez kellett beadni minden papírt, de amíg nem volt vízjogi üzemeltetési engedély, addig nem bólintottak rá a medencék megnyitására” – ezt kapták meg március 11-én. Ezzel indokolta Jávorszky Iván, hogy miért csak áprilisban küldték ki a leveleket. „Nem mondhattuk sem azt, hogy 200 forint lesz, sem azt, hogy árat emelünk” – szerették volna tudni, hogy pontosan milyen szolgáltatást nyújthatnak. A kritikát jogosnak tartja, s a jövőben – ha biztosabb lesz az engedélyek megadása – szándékuk időben megkezdeni a tárgyalásokat. Kompromisszumkészségükkel magyarázták, hogy mérsékelték a díjakat már a SZEGEDma cikkének megjelenése előtt, így a magánszemélyeknél 2450 forintról 2000 forintra csökkent a négyzetméterenként fizetendő díj. László György azt állította, hogy a tulajdonosok 70 százaléka elfogadta az új árakat.

partfurdo005kf

A kései nyitást árvízvédelmi okokkal magyarázták, mert az előrejelzések szerint esélyes volt, hogy kiönt a Tisza, így egyes felújítások is csúsztak, valamint minden mozdíthatót elszállítottak. Egy-egy ilyen esetben hetekbe telik az el- és visszapakolás, de ezt a kívülállók nem látják.

Egy európai színvonalú kempingre és egy olcsó strandra vágyik László György, s nem akar „hiper-szuper csúszdákat”. Úgy becsüli, hogy mindez 200-400 millióba kerülne, két vízforgatóval, hozzátartozó infrastruktúrával, tervezéssel. „Sokan meglepődnek, hogy milyen sok pénz, de csak egy medence kicsempézése 20-30 millió forint ragasztó, fuga nélkül” – vélekedett. Szerinte nem versenyeznek a Ligetfürdővel, hanem kiegészítik egymást, mert az ártéri medencék olcsóbbak, viszont a kempingbe érkezők gyakran átlátogatnak az Aquapolisba.

no images were found

Előző sztori

Jó kezekbe került a Karitász vetőmagadománya a Dregits házaspárnál + FOTÓK

Következő sztori

Szegedi rajztanárok alkotásaiból nyílt tárlat az EDF Galériában + FOTÓK