Közélet

Bontással kezdődött a 18 ezer négyzetméteres irodakomplexum építése Szegeden + FOTÓK

Bontással kezdődött a 18 ezer négyzetméteres irodakomplexum építése Szegeden + FOTÓK

2016. június 29., szerda
Bontással kezdődött a 18 ezer négyzetméteres irodakomplexum építése Szegeden + FOTÓK
epam_futureal07_gs

A Futureal első vidéki irodakomplexumát Szegeden, a Felső Tisza-parton, az egykori Széchenyi-gimnázium helyén építi. Az első ütemet jövőre adják át, annak bérbeadottsága már most is 100%-os, a legtöbb helyiségbe az EPAM költözik be – hangzott el a projektindítón.

Szegeden egyre több Shared Service Center (SSC), vagyis szolgáltató központ van jelen, és az is megfigyelhető, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a vidéki SSC-k iránt – mondta el a projektindítón

Berki J. János

, a Futureal projekt igazgatója. Az ingatlanfejlesztő és befektető céget a szegedi önkormányzat, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és maguk a cégek is keresték, ezért is döntöttek úgy, hogy vidéken is irodakomplexumot építenek, elsőként Szegeden. Berki szerint térségünk egyik feltörekvő exportcikkének az SSC-k tekinthetőek, hiszen képzett munkaerőből itt nincs hiány, csak a megfelelő infrastruktúrára van szükség. A napfény városában eddig ugyanis nem volt A-kategóriás irodaépület, ahol többek között légkondicionált helyiségek, parkoló és a 24 órás bejutási lehetőség is adott. Az SZGD Innovation Incubator irdaház fejlesztésének projekt management feladatinak ellátásra a SZGD Kft. a Futurealt kérte fel, mint az irodaház fejlesztésekben nagy tapasztalattal rendelkező társaságot. A fejlesztés három ütemben zajlik, a tervek szerint 2017 májusában adják át az SZGD Innovation Incubator névre keresztelt komplexum első épületét, amelyben a legnagyobb bérlő az EPAM System Kft. lesz. A 17.935 négyzetméter bruttó bérbe adható területű komplexumba további cégek is költözhetnek, a Futureal már folytat ez irányú tárgyalásokat.

Botka László MSZP-s polgármester a munkahelyteremtő beruházások kapcsán három dolgot emelt ki, amit megvizsgál az adott cég, mielőtt beköltözik egy városba. Egyrészt a képzett munkaerőt, a közlekedési infrastruktúrát, valamint a megfelelő telephelyet vagy irodát. Elmondta, hogy a szegedi önkormányzat jó elhelyezkedésű telkeket, épületeket ajánlott fel ingatlanfejlesztőknek az elmúlt időszakban, több sikeres beruházás le is zajlott, a legnagyobb ezek közül a mostani, a Futureal irodaház építése, hiszen itt 18 ezer négyzetméterről van szó. „Az érdeklődés fokozódik Szeged városa iránt, két vezető ágazat van, amelyek az elmúlt években ha nem is látványosan, de sok új munkahelyet hoztak létre. Az egyik az IT-szektor, elsősorban szoftverfejlesztő cégek érkeztek a városba 2500 munkahelyet teremtve, a másik pedig a nemzetközi és hazai cégek szolgáltatóközpontjainak ide telepítése, ami 800 állást hozott Szegednek. Elsőként call centerek jöttek, míg az utóbbi időben a magasabb szintű gazdasági és pénzügyi egységek is megjelentek” – részletezte a városvezető. Az EPAM 2008-ban nyitott irodát Szegeden 20 fővel 200 négyzetméteren, míg ma már több mint 300-an dolgoznak náluk mintegy 4000 négyzetméteren – mondta el Vinkó Bence, az EPAM Systems Kft. ügyvezető igazgatója. A cég egy évtizede áll kapcsolatban a Futureallal, és az ügyvezető arra számít, hogy tovább fognak bővülni, így az irodakomplexum második és harmadik ütemében újabb irodákra lesz szükségük.
epam_futureal08_gs
A projektindítón Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt emelte ki, hogy a vidéki városok közül Szegeden dolgoznak a legtöbben az infokommunikációs szektorban. Megfigyelhető az is, hogy a jelen lévő cégek együttműködésre törekszenek egymással, és a további bővítésekben gondolkodnak, Szegeden keresik a jövőjüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.