Közélet

Az európai biztonsági stratégia újabb intézkedéseit jelentette be az Európai Bizottság

Az európai biztonsági stratégia újabb intézkedéseit jelentette be az Európai Bizottság

2016. június 14., kedd
Az európai biztonsági stratégia újabb intézkedéseit jelentette be az Európai Bizottság

Az uniós tagállamokat a terrorizmushoz vezető erőszakos radikalizálódás megelőzésében és leküzdésében támogató európai biztonsági stratégia részeként az Európai Bizottság újabb intézkedéseit jelentette be Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján kedden.

Navracsics Tibor

kijelentette: az erőszakos radikalizálódás összetett jelenség, ezért az uniós bizottság sokoldalú választ dolgozott ki arra. "Az intézkedések középpontjába a demokrácia, a szabadság, az emberi méltóság és a tisztelet közös értékeinek átadását kell állítani. A fiataloknak ezekre az értékekre és kritikus szemléletmódra van szükségük ahhoz, hogy megtalálják helyüket a társadalomban" - fogalmazott. Kiemelte: noha a terrorizmushoz vezető erőszakos radikalizálódás kezelése elsősorban a tagállamok, valamint a helyi, regionális és nemzeti szintű hatóságok feladata, a radikalizálódás - a terrorizmushoz hasonlóan - nem ismer határokat. Ez a párizsi és brüsszeli merényletek esetében is bebizonyosodott. Bejelentette: a bizottság ezért több szakpolitikai területet is érintő kezdeményezést indít a tagállamok támogatása érdekében, amelyek az erőszak megelőzésére összpontosítanak. Magukban foglalják többek között az átfogó oktatás és a közös értékek előtérbe helyezését, valamint a szélsőséges propaganda visszaszorítását az interneten és a börtönökben egyaránt. Az oktatás központi szerepet kap abban a határokat átívelő hálózatban, amelybe vállalkozók, sportemberek és korábban radikális nézeteket valló emberek iskolákban, sportklubokban, ifjúsági központokban és börtönökben kapcsolódnak be példát mutatva és választási lehetőséget kínálva fel az arra rászorultaknak - tájékoztatott Navracsics Tibor.

Dimitrisz Avramopulosz

migrációs ügyekért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón a radikalizálódott, a terrorista csoportokhoz csatlakozott, valamint a konfliktuszónákból visszajött emberekkel kapcsolatok információk megosztására hívta fel a figyelmet. A hatékony fellépés érdekében a schengeni szabályozás felülvizsgálatát és az unió külső határainak szisztematikus védelmét hangsúlyozta. Elmondta: az uniós intézmények, az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) és nagy internetes vállaltok részvételével létrehozott Európai Internetes Fórum arra tesz kísérletet, hogy a világhálón terjedő és elérhető tartalmakat kiszűrje és ezzel elejét véve a szélsőséges gondolatok terjedésének. A fórum működéséhez a tagállamok információ-megosztással csatlakozhatnak - tette hozzá. Az uniós biztosok által bemutatott európai biztonsági stratégia azokat a területeteket érinti, ahol az uniós szintű, célzott fellépés hozzáadott értéket tud teremteni tagállami szinten. Ilyen az online terrorista propagandával és a jogellenes gyűlöletbeszéddel szembeni fellépés, a börtönökben zajló radikalizálódás kezelése, megelőzése és felszámolása. A stratégia része a börtönviseltek rehabilitációjának és a társadalomba való visszailleszkedésének ösztönzésére irányuló iránymutatások kidolgozása is. A csomag rögzíti az átfogó oktatás előtérbe helyezését, amely segíti a társadalmi befogadást, a közös európai értékeket és az interkulturális megértést elősegítő foglalkozások támogatását. A bizottság az ifjúságsegítő szakemberek számára olyan eszköztár összeállítását tervezi, amely elősegíti az erőszakos radikalizálódás felismerését és kezelését. A stratégia kiemeli a nemzetközi együttműködés megerősítését és az uniós segítségnyújtás fontosságát a hasonló kihívásokkal szembesülő harmadik országok számára. Fontosnak tartja a kutatást és az adatgyűjtést, valamint olyan biztonsági intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a harmadik országba terrorista céllal történő utazás tilalmát is. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint eddig mintegy 4000 uniós polgár csatlakozott terrorista szervezetekhez például Szíriában, Irakban és más, konfliktus sújtotta országokban. Emellett a közelmúltban az unió területén elkövetett terrortámadások gyanúsítottjainak nagy része szintén EU-állampolgár volt, akik európai társadalomban születettek és nevelkedtek - húzták alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.