Gazdaság

Tesco sajátmárkás aszalt sárgabarackot vontak ki a forgalomból

Tesco sajátmárkás aszalt sárgabarackot vontak ki a forgalomból

2016. június 24., péntek
Tesco sajátmárkás aszalt sárgabarackot vontak ki a forgalomból

Kivonták a forgalomból a Tesco sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400 grammos kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackot, amelyben - a lengyel hatóság értesítése szerint - magas szorbinsav tartalmat mutattak ki - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A magyar hatóság tájékoztatása szerint a termék már nincs az áruházak polcain, a forgalmazó pedig egyúttal elrendelte az eladótérből történő kivonást és megsemmisítést is. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásával egészségártalom nem valószínűsíthető - írta a Nébih. A hivatal kifejtette: a laboratóriumi vizsgálatok a megengedett kilogrammonkénti 1000 milligramm szorbinsav helyett 1211 milligrammot mutattak ki a termékben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelése szerint maximálisan testsúly-kilogrammonként 3 milligramm szorbinsav vihető be naponta, ekkora mennyiségben hosszútávon - egy életen át, naponta - fogyasztva még nem jár egészségi kockázattal. Ezt a határértéket egy 60 kilogramm testtömegű felnőtt az adott szorbinsav-tartalmú sárgabarackból 15 dekagramm rendszeres fogyasztásával érné el. A Nébih felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval a megengedett napi beviteli érték alatt van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.