Áldatlan állapotok a Gyík utcai erdőszélen, önkéntesek takarítják el a szemetet

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gyik_u_szemet001kfAutógumi, PET-palackok, papír és bútordarabok. Klasszikus látkép a Gyík utcai erdőszélen, melynek felszámolásához önkénteseket hív segítségül az Erdőmentő Alapítvány. A szegedi önkéntesek legutóbb Baktó környékéért fogtak össze, akkor több tucatnyi zsákkal gyűjtöttek az eldobált szemétből. Még a környéken meghúzódó hajléktalanok is segítettek a szemétszedő akcióban.

Annyi szemetet halmoztak fel a Gyík utcai, részben állami, részben magántulajdonban lévő erdőszélen, hogy az erdőtisztítási akció során lehetetlen megoldani a szelektív hulladékgyűjtést – tudtuk meg Kósa Emília önkéntestől, a szemétszedési akció szervezőjétől. Mintegy 50 zsáknyi szeméttől szeretnék megszabadítani a zsebkendőnyinek éppen nem nevezhető erdőrészt, többek között PET-palackokat, szivacsokat, matracokat, autógumikat és feleslegessé vált vagy éppen törött bútordarabokat szednek össze.

Az Erdőmentő Alapítvány közreműködésével a szegedi önkéntesek legutóbb Baktó környékét tisztították meg, a szervező nagy örömmel mesélte, hogy a környéken meghúzódó hajléktalanok segítségével több tucatnyi szemeteszsákot sikerült megtölteniük. Kósa Emília szerint több hasonló akcióra lenne szükség a környékbeli erdőkben, a városhatáron túli, kevésbé szembeötlő területekről nem is beszélve. Sajnos mindig van mit összeszedni, amit vagy felelőtlen lakosok, vagy guberálók hordanak a kevésbé forgalmas erdőrészekbe.

gyik_u_szemet002kf

A szemétszedési akciókon szép számmal képviseltetik magukat a szegediek, Kósa Emíliától megtudtuk, általában 10-12 fő szokott részt venni az eseményeken, melyek akár 2-3 óráig is eltartanak. A szervező persze hangsúlyozta, az időintervallum nem kötött, bárkit szívesen fogadnak, aki csak egy fél órára is be tud segíteni. A június 11-én, 10 órakor kezdődő akciójukra a kapcsolat@erdomentok.hu címen történő előzetes, valamint a helyszíni jelentkezés alapján is várják az önkénteseket. A hulladék elszállításában a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. lesz segítségükre.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Labdarúgás: pályaedzőként folytatja a SZEOL védője