//

A trianoni diktátumra emlékeztek a szegedi Fodor-kollégiumban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

trianon_megemlekezes33_gs

Olyan estet álmodtak meg, mely amellett, hogy gazdagítja a fiatalok tudását, elsősorban mégis az érzelmekre hat.

Példamutató programmal emlékezett az 1920-as békediktátumra a Szegedi Városi Kollégium Fodor József Tagintézménye. Sápi László, a kollégium nevelőtanára és egyik munkatársa, a szabadkai születésű Fodor Erika kezdeményezésére, Konkoly Béla igazgató támogatásával emlékkiállítást szerveztek, melyet történelmi előadással, filmvetítéssel, énekléssel kísért kis műsorral nyitottak meg szerdán. Izgalmas, egyben tanulságos előadáson keresztül vázolta fel a történelmi hátteret, Trianon előzményét és a hazánkra kényszerített békediktátum hátterét Vincze Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze, míg Sápi László és Fodor Erika a személyes motívumokat helyezte előtérbe.

“Olyan programot álmodtunk meg kollégáimmal, mely nem elsősorban adathalmazzal árasztja el a gyerekeket, hanem amellett, hogy természetesen informatív, gazdagítja tudásukat, elsősorban mégis az érzelmekre hat, és látnivalót is kínál. Mind a kiállítás, mind a történelmi előadás hiánypótló célú, hiszen tapasztaljuk, hogy – talán még mindig az előző rendszer történelemtanításának következtében – elég keveset tudnak a mai fiatalok Trianonról, annak előzményeiről, illetve arról, milyen károkat okozott Magyarországnak a békediktátum. Ezen kívántunk változtatni” – vázolta a SZEGEDma.hu-nak Sápi László.

A Fodor-kollégiumban június 6-ig látható tárlaton két teremben térképeket, fotókat, plakátokat állítottak ki, melyek egyebek mellett a békekötés folyamatát, a Trianon előtti Magyar Királyság nemzetiségi összetételét, a diktátum romboló hatásait, az elcsatolt részek legérdekesebb adatait mutatják be. Az érdeklődők emellett megtekinthetik az 1920-as diktátum francia-magyar nyelvű szövegkönyvét is, és történelmi folyóiratokba lapozhatnak bele. A szerdai megnyitó résztvevői az 1920-as, 1930-as évek hazafias képeit is kézbe vehették, térképeket, verseket tartalmazó szórólapokat gyűjthettek be, és magukkal vihettek egy kis darabot az összetartozást jelképező nemzeti színű szalagból is. Levetítették Koltay Gábor Trianon című dokumentumfilmjét, de maguk a kollégisták is aktív közreműködőkké váltak, az Ismerős Arcok Nélküled című dalának eléneklésével színesítették a műsort.

no images were found

Előző sztori

Harmadik alkalommal rendeztek Híd-kör futást Szegeden + VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Érettségi: megkezdődnek a szóbelik, először emelt szinten

Legutóbbi hasonló cikkek