//

Zsonglőrök, táncosok és bűvészek az újszülött mentésért Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fire_fantasy_kicsi-1594

Szombaton délutántól késő estig három helyszínen is várják Szegeden azokat, akik szeretnék támogatni a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját, illetve látványos tűzzsonglőr, tánc- és bűvészbemutatókat szeretnének megcsodálni. A rendezvény bevételét egy sav-bázis meghatározóra fordítják a újszülött mentők.

Arcfestők, táncosok, tűzzsonglőrök, bűvészek és orvostanhallgatók fogtak össze a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatért, május 14-én, szombaton délutántól késő estig három helyszínen várják az érdeklődőket. A Dugonics téren 15 órától kezdődő programok ingyenesek, illetve támogató jegyek vásárlásával nagyszabású zsonglőr- és bűvészvarieté műsort tekinthetünk meg a rektori hivatalban 18 órától, míg 20.30-tól a Dóm téren folytatódik a Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport által szervezett jótékonysági programfolyam.

Az elmúlt 24 év alatt nagyjából 25 ezer újszülött köszönheti az életét a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak, a három dél-alföldi megyében három központba szállítják a csöppségeket, akiknek több mint a fele alacsony súllyal, a vártnál korábban jön a világra – tájékoztatott Pintér Sándor professzor, az alapítvány kuratóriumi elnöke. „Az általunk mentett normál súlyú újszülöttek között van, akinek súlyos szívfejlődési rendellenessége van, akad, akinek nem záródott a hasfala és az összes belső szerve a hasüregen kívül található, vagy épp nincs kifejlődve a nyelőcsöve, netán vérmérgezést kapott, vagyis nagyon súlyos, életveszélyben lévő újszülöttekhez hívnak bennünket” – részletezte a professzor. Hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az újszülött ne szenvedjen oxigénhiányt, így az első tíz perc rendkívül kritikus, hiszen ha ennyi ideig nem kap megfelelően levegőt az újszülött, akkor elveszíthetik, vagy maradandó károsodásokat szenvedhet. Pintér Sándor elmondta, tavaly nyáron állt szolgálatba új járművük, a nagyszerű szakembergárda munkájához azonban még egy műszerre szükségük lenne, nevezetesen egy sav-bázis meghatározóra, ami nagyjából 3 millió forintba kerül, éves szinten pedig 1 milliót kell majd fordítani az üzemeltetésére. „Ezzel a könnyen használható, hordozható eszközzel egyetlen csepp vérből meg tudjuk határozni az újszülött általános állapotát, vagyis, hogy jó-e a kezelés vagy netán kell rajta módosítani. Ez az egy eszköz hiányzik már csak a rohamkocsinkból, erre gyűjtünk már hónapok óta, de még néhány százezer forint hiányzik” – mondta el portálunknak Pintér Sándor.

koraszulottmento_sajttaj02_gs

A szombati rendezvénnyel kapcsolatban Jeddi Ágost, a Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport alapítója elmondta, már több alkalommal vettek részt az alapítvány rendezvényein fellépőként, és most úgy döntöttek az Anima Prizma Mozgásműhellyel, hogy a Szeged Napja alkalmából rendezett tíznapos fesztivál keretében – amikor is számos turista is érkezik a városba – egy jótékonysági tűzzsonglőr gálát tartanak, és a bevételt teljes egészében felajánlják az újszülött mentéssel foglalkozó alapítvány javára.

Az érdeklődőket három helyszínen és időpontban várják, 15 órától a Dugonics téren ingyenes zsonglőr játszóház várja a családokat, az Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete ÚjrahasznoSMűhelyével lesz jelen, míg az újszülött életmentő autó mellett a Teddy Maci Kórház is várja a gyermekeket. Nyolcszáz forintért támogatói jegyeket lehet vásárolni, melyért cserébe Katandifest jóvoltából profi arcfestés várja a kicsiket. 18 órától a Szegedi Tudományegyetem rektori épületébe invitálják azokat, akik szeretnék támogatni a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt, kétórás látványos tánc-, zsonglőr- és bűvész varietére, amelyre 1500 forinttól lehet támogató jegyeket váltani. A jótékonysági rendezvény hamradik helyszíne a Dóm tér lesz, ahol 20.30-tól egészen 22 óráig exkluzív tűztánc és tűzzsonglőr bemutatót tartanak. Jeddi Ágost elmondta, ez utóbbi program ingyenes, de a helyszínen is gyűjtik az adományokat.

Az arcfestésre feljogosító jegyek a készlet erejéig megvásárolhatók a helyszínen, illetve elővételben a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Tanácsadó Központjában, a Tábor utca 5 szám alatt. Elővásárlás esetén a szervezők kérik, hogy keressék őket a szueszgala@gmail.com címen vagy a Zsonglőr Eszköztár – Fejlesztő Csoport közösségi oldalán. További információk a fellépőkről és a támogatói jegyárakról ITT olvasható.

no images were found

Előző sztori

Kerékpárt lopott, de a sajátját ott hagyta

Default thumbnail
Következő sztori

Kullancscsípésről a Madarak és Fák Napján

Legutóbbi hasonló cikkek