Binszki nem Botka – A jogi bizottság meghallgatta a Cserepes sori piacosok képviselőjét

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jogi_biz_ules09_gs

A pénzügyi bizottsággal ellentétben a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság ülésén – Binszki József elnök indítványának helyt adva – meghallgatták Szabó Bálintot. A kereskedők képviseletében eljáró jogász hangsúlyozta, mintegy 100 szegedi és térségi munkahely van veszélyben, és már most is havi egymilliós vesztesége van a piacnak amiatt, hogy mintegy húsz állandó bérlő elhagyta a piacot.

Sürgeti a határidő a Cserepes sori piacosokat, amennyiben a többségi tulajdonos önkormányzat részéről nem születik döntés a május végi felmondások hatályon kívül helyezéséről és a valóban érdemi tárgyalások megkezdéséről, bíróságon kénytelenek megtámadni az egyoldalú szerződésfelbontásokat – mondta el Szabó Bálint jogász a kereskedők képviseletében a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság hétfő reggeli ülésén, ahol – ellentétben a korábbi városházi gyakorlattal – szót adtak neki, és közbekiabálások nélkül végig is hallgatták.

Mint ismeretes, a 92%-ban önkormányzati tulajdonú Cserepes sori Piac Kft. ügyével már két ízben is foglalkozhatott volna a tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyi bizottság, ám első alkalommal minősíthetetlen hangnemű vita kerekedett miután Szentgyörgyi Pál szocialista alpolgármester vétózta meg a napirendre vételt, amit a bizottság baloldali többsége támogatott, majd április végén az MSZP-s Lauer István javaslatára szavazták le a jobbikos Tóth Péter indítványát. Lauer akkor a következőkkel érvelt: „Nincs összehívott taggyűlés. Miért tárgyaljunk olyanról, ami nincs?” – így a piac élére december végén kinevezett Rácz Attila visszahívásáról, illetve a kereskedők helyzetéről nem esett egyetlen szó sem.

Ezúttal viszont meghallgatták Szabó Bálint jogászt, kérésének megfelelően öt percet kapott a sajtószobában tartott ülésen. Binszki József DK-s bizottsági elnök arról tájékoztatott, hogy hétfőn hajnalban levélben értesítette őket a jogász, szeretné, ha ismertethetné a Cserepes sori piacon kialakult helyzetet. A politikus leszögezte, napirendre nem tudja venni a bizottság a kérdést, az ugyanis ellentétes az szmsz III/3-as rendelkezéseivel, de azt indítványozta a bizottságnak, hogy mivel nem a jogász egyéni személyes problémájáról van szó, hanem a piacon lévők problémájáról, a kereskedőkről és a vásárlókról, hallgassák meg a három kereskedővel megjelent Szabó Bálintot, de kérdéseket és hozzászólásokat az szmsz értelmében ne lehessen intézni sem hozzá, sem pedig a piacosokhoz. A KDNP-s Póda Jenő ezt vitatta, szerinte kérdéseket is fel lehet tenni, ám Binszki álláspontja szerint az már az ügy megtárgyalását jelentené, amire nem jogosult a bizottság. Póda javaslatát leszavazták, ám a Szabó Bálint meghallgatására vonatkozó bizottsági elnöki indítványt egyhangúlag támogatták.

jogi_biz_ules05_gs

Szeged legjelentősebb közügyének nevezte a Cserepes sori piacon kialakult helyzetet Szabó, aki elmondta, hogy a vásártéren 77 pavilonbérlő 110 bérleménnyel rendelkezik, és több mint felüknek megszűnik az érvényes és hatályos bérleti szerződése május végén Rácz Attila piacigazgató döntése nyomán. Közölte, mivel megítélésük szerint a felmondások szankciójellegűek, ezért jogszerűtlennek értékelik, és végső esetben bíróághoz fordulnak május 27-én, hacsak nem érvénytelenítik addig a felmondásokat, és nem kezdődnek meg az érdemi tárgyalások. Felhívta a figyelmet arra, hogy legkevesebb száz munkahely szűnik meg Rácz Attila piacvezető döntése nyomán, amennyiben nem tesz lépéseket az önkormányzat. Szabó a piac igazgatására szakmailag alkalmatlannak titulálta Ráczot, mondván, hogy úgy vezetett be áfát áprilisban, hogy a jogász birtokában lévő NAV-os állásfoglalás szerint erre nem volt jogosultsága. Ennek ellenére áfás számlákat, nyugtákat bocsátott ki és olyan szerződés-tervezeteket próbált aláíratni a kereskedőkkel, amelyek áfafizetésre kötelezték volna őket. Ezen felül ingyenes parkolást hirdetett a társaság honlapján, miközben szombatonként díjat szednek az autósoktól, és előfordult, hogy dátum nélküli nyugtákat kaptak a sofőrök, illetve még mozgáskorlátozottól is beszedték a 200 forintos parkolási díjat, ami végképp nem szabályszerű. Szabó arról is tájékoztatta a jogi bizottság tagjait, hogy a Délmagyarországnak adott nyilatkozatában vesztegetéssel vádolta meg a kereskedőket Rácz Attila, ami miatt már jogi lépéseket tettek a piacosok. Az is elhangzott, hogy eddig mintegy 20 bérlő hagyta el a piacot, ami nagyságrendileg havi 1 millió forintos bevételkiesést okoz a piacnak, ráadásul a forgalom visszaesése is kárt okoz a kereskedőknek, a bérbeadónak, illetve a többségi tulajdonos szegedi önkormányzatnak egyaránt. Szabó Bálint szerint emiatt felmerül a hanyag és hűtlen kezelés gyanúja egyaránt.

Póda arra emlékeztetett, hogy a város vezető tisztségviselői, jelen esetben a három alpolgármester szóban is tehet indítványt egy-egy kérdés napirendre vételére, amit most is megtehetnének. Erre Binszki megjegyezte, nem szokásjog alapján dolgozik a bizottság és azt kérte, mutassa meg az erre vonatkozó szmsz rendelkezést. Német Ferenc külsős bizottsági tag szerint viszont igenis tartozhat a jogi bizottsághoz a Cserepes sori Piac Kft. ügye, hiszen fontos kérdés, hogy éri-e kár a többségi tulajdonos önkormányzatot, és ha igen, akkor az kinek a felelőssége. Afelől is érdeklődött, hogy a jogi bizottság Szabó Bálint meghallgatásával most pusztán tudomásul vette, hogy akár karhatalommal is megpróbálhatnak majd a piacról kitelepíteni több tucatnyi bérlőt, megszűnhetnek munkahelyek, és mindehhez asszisztál a bizottság, vagy ennél nagyobb a mozgásterük. Bisznki kijelentette, a bizottság nem asszisztál semmihez, az egyes tagok tudomásul vehetnek bizonyos dolgokat, véleményt formálhatnak, de a bizottság összességében, mint szervezeti egység ilyet nem tehet.

A bizottsági ülésen megjelent három kereskedő és Szabó Bálint – bár az ülés nyilvános részén maradhattak volna – elhagyta a sajtószobát, és Cserepes sori piacra mentek, ott ugyanis felügyelő bizottsági ülést tartottak fél 11-től. Kozma József FB-elnök, MSZP-s önkormányzati képviselő végül átvette a kereskedők ügyében eljáró jogász levelét, amelyben – akárcsak a jogi bizottság tagjaitól – azt kérték, hogy vegyék napirendre a kereskedők ügyét tekintettel arra, hogy nagyjából 100 szegedi és térségi munkahely megszűnését vonhatják maguk után a felmondások, ami egyébként havi szinten több milliós bevételkiesést is okozna a Cserepes sori Piac Kft.-nek.

no images were found

Előző sztori

Olimpia 2024 – Fidesz: Magyarország méltó és alkalmas a rendezésre

Következő sztori

Hátország: gólesőben maradt alul a SZEOL A csapata + FOTÓK