Közélet

Tuzson Bence: több mint 100 milliárd forintba kerülne a brüsszeli javaslat

Tuzson Bence: több mint 100 milliárd forintba kerülne a brüsszeli javaslat

2016. május 11., szerda
Tuzson Bence: több mint 100 milliárd forintba kerülne a brüsszeli javaslat

Százmilliárdos tétel lenne elutasítani azt az 1290 migránst, akit a brüsszeli rendszer szerint Magyarországnak kellene befogadnia - mondta Tuzson Bence kedden az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arra a kérdésre, hogy kiszámolták-e már, mennyibe kerülne a magyar költségvetésnek, ha Brüsszel valóban kifizettetné az általa meghatározott büntetést azokkal a tagállamokkal, amelyek elutasítják a menekültek befogadását, azt válaszolta: az összeg meghaladja a 2017-es költségvetésben az áfacsökkentésre szánt forrást. "Tehát nagyon nagy összegről beszélünk; ezt elutasítjuk (...), és szövetségesekre lelünk a csehekben, szlovákokban, a lengyelekben ebben a kérdésben" - mondta. Fejenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) "szolidaritási hozzájárulás" ellenében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában - derült ki az Európai Bizottság által múlt szerdán elfogadott javaslatból. A brüsszeli testület az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.