Közélet

Szijjártó: Magyarország szorosabbra fűzi kapcsolatait a Mordvin Köztársasággal

Szijjártó: Magyarország szorosabbra fűzi kapcsolatait a Mordvin Köztársasággal

2016. május 30., hétfő
Szijjártó: Magyarország szorosabbra fűzi kapcsolatait a Mordvin Köztársasággal
Szijjártó Péter

Magyarország szorosabbra fűzi kapcsolatait a Mordvin Köztársasággal, ez segítheti, hogy mérséklődjön a visszaesés a magyar-orosz gazdasági együttműködésben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A miniszter

Vlagyimir Dmitrijevics Volkovval

, az oroszországi Mordvin Köztársaság vezetőjével folytatott megbeszélést, majd gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá. Az ezt követő sajtótájékoztatón

Szijjártó Péter

emlékeztetett: a múlt héten járt Budapesten

Szergej Lavrov

orosz külügyminiszter, és akkor is elhangzott, hogy a magyar-orosz gazdasági együttműködés drámaian visszaesett az elmúlt időben, de erről nem a két ország tehet, hanem az európai gazdasági és politikai környezet alakulása volt kedvezőtlen hatással a kétoldalú kapcsolatokra. Tavaly 47 százalékkal, az idei év első két hónapjában pedig további 25 százalékkal esett a magyar-orosz kereskedelmi forgalom - tette hozzá. A külügyminiszter kifejtette: orosz kollégájával abban állapodtak meg, hogy akciótervet dolgoznak ki a kereskedelmi forgalom visszaesésének lassítására, megállítására, majd a növekedés előmozdítására. Ez a terv két részből áll: az egyik a regionális együttműködés fejlesztése, a másik a magyar vállalatok beruházásainak ösztönzése Oroszországban - magyarázta. Szijjártó Péter kiemelte: a Mordvin Köztársaságban nagyon jó a befektetési klíma, és a közös finnugor gyökerek is segíthetik az együttműködést. A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok visszaesésének a legnagyobb vesztese a mezőgazdaság volt, és most az agrárium játszathatja a vezető szerepet a magyar-mordvin együttműködésben - mondta. Kitért arra, hogy együttműködhetnek a szarvasmarha-tenyésztéssel kapcsolatos technológiákat illetően, továbbá kedden gazdasági fórumon két vállalatközi megállapodást írnak alá arról, hogy libatoll-feldolgozással, vetőkukorica-termesztéssel foglalkozó magyar cégek megkezdik tevékenységüket a Mordvin Köztársaságban. A külügyminiszter megjegyezte: nyáron Moszkvában tartja első találkozóját a magyar és az orosz kormány megállapodása alapján létrehozott regionális együttműködési bizottság. Vlagyimir Dmitrijevics Volkov hangsúlyozta: a Mordvin Köztársaság nagyra értékeli az együttműködést Magyarországgal. Azt mondta, a magyar-mordvin együttműködésnek történelmi gyökerei vannak, gazdasági és kulturális szempontból mindig is jók voltak a kapcsolatok. Magyarország és a Mordvin Köztársaság együttműködik a finnugor népek kultúrájának megőrzésében is - fűzte hozzá. A gazdasági kapcsolatokat illetően úgy látja, az áruforgalom növekedhet, ha sikerül megvalósítani az egyezményeket. A Mordvin Köztársaság vezető szerepet játszik mezőgazdasági termékek előállításában Oroszországban, ezért is érdeklődik a magyar mezőgazdasági technológiák iránt - tette hozzá, megjegyezve, lakásépítési projektekbe is bevonhatnak magyar vállalatokat. A 26 ezer négyzetkilométeres, mintegy 850 ezer lakosú Mordvin Köztársaság az Oroszországi Föderáció egyik tagköztársasága. Moszkváról délkeletre fekszik, az orosz főváros és a Mordvin Köztársaság fővárosa, Szaranszk között 650 kilométer a távolság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.