Szijjártó: Magyarország szorosabbra fűzi kapcsolatait a Mordvin Köztársasággal

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szijjártó Péter

Magyarország szorosabbra fűzi kapcsolatait a Mordvin Köztársasággal, ez segítheti, hogy mérséklődjön a visszaesés a magyar-orosz gazdasági együttműködésben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A miniszter Vlagyimir Dmitrijevics Volkovval, az oroszországi Mordvin Köztársaság vezetőjével folytatott megbeszélést, majd gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá.

Az ezt követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter emlékeztetett: a múlt héten járt Budapesten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és akkor is elhangzott, hogy a magyar-orosz gazdasági együttműködés drámaian visszaesett az elmúlt időben, de erről nem a két ország tehet, hanem az európai gazdasági és politikai környezet alakulása volt kedvezőtlen hatással a kétoldalú kapcsolatokra. Tavaly 47 százalékkal, az idei év első két hónapjában pedig további 25 százalékkal esett a magyar-orosz kereskedelmi forgalom – tette hozzá.

A külügyminiszter kifejtette: orosz kollégájával abban állapodtak meg, hogy akciótervet dolgoznak ki a kereskedelmi forgalom visszaesésének lassítására, megállítására, majd a növekedés előmozdítására. Ez a terv két részből áll: az egyik a regionális együttműködés fejlesztése, a másik a magyar vállalatok beruházásainak ösztönzése Oroszországban – magyarázta.

Szijjártó Péter kiemelte: a Mordvin Köztársaságban nagyon jó a befektetési klíma, és a közös finnugor gyökerek is segíthetik az együttműködést.

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok visszaesésének a legnagyobb vesztese a mezőgazdaság volt, és most az agrárium játszathatja a vezető szerepet a magyar-mordvin együttműködésben – mondta. Kitért arra, hogy együttműködhetnek a szarvasmarha-tenyésztéssel kapcsolatos technológiákat illetően, továbbá kedden gazdasági fórumon két vállalatközi megállapodást írnak alá arról, hogy libatoll-feldolgozással, vetőkukorica-termesztéssel foglalkozó magyar cégek megkezdik tevékenységüket a Mordvin Köztársaságban.

A külügyminiszter megjegyezte: nyáron Moszkvában tartja első találkozóját a magyar és az orosz kormány megállapodása alapján létrehozott regionális együttműködési bizottság.

Vlagyimir Dmitrijevics Volkov hangsúlyozta: a Mordvin Köztársaság nagyra értékeli az együttműködést Magyarországgal.

Azt mondta, a magyar-mordvin együttműködésnek történelmi gyökerei vannak, gazdasági és kulturális szempontból mindig is jók voltak a kapcsolatok. Magyarország és a Mordvin Köztársaság együttműködik a finnugor népek kultúrájának megőrzésében is – fűzte hozzá.

A gazdasági kapcsolatokat illetően úgy látja, az áruforgalom növekedhet, ha sikerül megvalósítani az egyezményeket. A Mordvin Köztársaság vezető szerepet játszik mezőgazdasági termékek előállításában Oroszországban, ezért is érdeklődik a magyar mezőgazdasági technológiák iránt – tette hozzá, megjegyezve, lakásépítési projektekbe is bevonhatnak magyar vállalatokat.

A 26 ezer négyzetkilométeres, mintegy 850 ezer lakosú Mordvin Köztársaság az Oroszországi Föderáció egyik tagköztársasága. Moszkváról délkeletre fekszik, az orosz főváros és a Mordvin Köztársaság fővárosa, Szaranszk között 650 kilométer a távolság.

Előző sztori

Nyári focitábort szervez a SZEOL SC Szegeden

Következő sztori

Illegális bevándorlás – BM: jelentősen nőtt a migrációs nyomás a déli határszakaszon