Közélet

Szegedieket díjaztak a legmagasabb rangú lengyel állami kitüntetésekkel + FOTÓK

Szegedieket díjaztak a legmagasabb rangú lengyel állami kitüntetésekkel + FOTÓK

2016. május 17., kedd
Szegedieket díjaztak a legmagasabb rangú lengyel állami kitüntetésekkel + FOTÓK
lengyel_allami_kituntetes37_gs

A lengyel-magyar kapcsolatok megőrzése és fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseik elismeréseként a legmagasabb rangú lengyel állami kitüntetésben részesülhetett Rotár Krisztina és Kozma Gábor. A díjazottaknak kedden, a püspöki székházban adták át az elismeréseket.

A lengyel-magyar kapcsolatok ápolásáért, valamint a lengyel kultúra Szegeden történő terjesztéséért a legmagasabb rangú állami tüntetésekkel jutalmazták

Rotár Krisztinát

, a Csongrád Megyei Levéltár levéltárosát, illetve

Kozma Gábort

, a Gál Ferenc Főiskola rektorát. Közel egy évtizede végzett munkájukkal sikerült az eddigieknél is szorosabb szakmai, és nem utolsó sorban baráti kapcsolatot kialakítaniuk a napfény városában; konferenciákon, kiállításokon és zenés esteken hirdették a lengyel kultúra, történelem sokszínűségét - méltatta a díjazottakat ünnepi beszédében

Roman Kowalski

, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete. "A siker hátterében mindig áll egy nő - szoktuk mondani mi, lengyelek is; a szegedi siker mozgatórugója pedig szinte lengyel lett az utóbbi években" - mondta Rotár Krisztináról. Hozzátette, legszebb nagyköveti hat évét hagyja maga mögött idén nyáron Magyarországgal, jövőre ugyanis már nem ő tölti be ezt a tisztséget.

lengyel_allami_kituntetes33_gs

Sok idő és annál is több elszántság, amivel sikerült megfertőzni a magyarokat a lengyel kultúrával - jegyezte meg

Karol Biernacki

, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, utalva a díjazottak erőfeszítéseire. Megemlítette, a kitüntetettek közreműködésével egyre több szegedi, illetve egyetemi hallgató választja idegen nyelvként a lengyelt, s érdeklődik Balti-tenger-parti ország iránt. Kozma Gábor, aki a Lengyel Köztársaságért Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át, megtisztelőnek nevezte, hogy munkáját ily' módon ismerték el. Arra emlékeztette az ünneplőket, bár a történelem viharai számos alkalommal ostromolták a két országot, a lengyelek és a magyarok híresek maradt szoros barátságukról, ennek üzenete pedig munkáját is végigkíséri. Rotár Krisztina azt mondta, 2010-ben került igazán a helyére, ekkortól vesz részt a lengyel ügyek intézésében, többek között kiállítások, könyvbemutatók és egyéb kulturális rendezvények szervezésében, lebonyolításában. Úgy fogalmazott, egy szerencsés találkozásnak köszönheti, hogy az elmúlt hat év alatt új barátokra tehetett szert, s gazdagodott a látásmódja. A Lengyel Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét szolgálatnak nevezte, melyhez igyekszik méltónak maradni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.