Kultúra

Shakespeare ihlette plakátálmok - Switch on!/Kapcsolj be! a Reök előtt

Shakespeare ihlette plakátálmok - Switch on!/Kapcsolj be! a Reök előtt

2016. május 13., péntek
Shakespeare ihlette plakátálmok - Switch on!/Kapcsolj be! a Reök előtt
reok_kiallitas002kf

Shakespeare-darabok ihlette fiktív színházi plakátokat láthatnak a járókelők a Reök előtt. Kiss Ferenc grafikus munkáival a négyszáz éve elhunyt drámaíró, költő és színész előtt tiszteleg a képzőművészet nyelvén.

„Legtöbb ember, ha véletlenül megpillantja saját mélységének valamely szörnyetegét, irtózattal visszalöki a homályba; ezentúl a szörny még-nyugtalanabb és lassanként megrepeszti a falat. Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelidül és derék háziállat lesz belőle” – írja

Weöres Sándor

A vágyak idomításában. Ez egyfajta mottója

Kiss Ferenc

grafikus

Switch on!/Kapcsolj be!

összefoglaló cím alatt létrejött sorozatának, amelyet

Shakespeare

halálának 400. évfordulójának apropóján láthat bárki, aki elsétál a Reök-palota előtt. A plakátkiállítással kapcsolatban az alkotó elmondta, az anyag címe

Gyüdi Sándortól

, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójától származik, mely arra is utal, hogy színházi előadásokra ne pusztán kikapcsolódni, szórakozni járjunk, sokkal inkább elmélyülni és elgondolkodni. Maga a projekt úgy született, hogy amikor Kiss Ferenc gyerekeivel a könyvtárban járt, angol nyelven kezdett el Shakespeare-műveket olvasgatni, innen jött az ötlet az illusztrációk elkészítéséhez. Mint elmondta, a meg nem valósult plakát egy műalkotás, de a plakát igazi feladata, hogy megvalósuljon, hogy kikerüljön az utcára, ám ez a sorozat most annak ellenére látható köztéren, hogy ezek fiktív színházi plakátok. S hogy mi kellett a művek létrejöttéhez? „William Shakespeare a gyerekkönyvtárból, némi angoltudás, húsz négyzetcentiméter üres felület az asztalon, fekete szívószálak (snoot), fényképezőgép, ételek, játékok és két kéz...” – mondja Kiss Ferenc grafikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.