Shakespeare ihlette plakátálmok – Switch on!/Kapcsolj be! a Reök előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

reok_kiallitas002kf

Shakespeare-darabok ihlette fiktív színházi plakátokat láthatnak a járókelők a Reök előtt. Kiss Ferenc grafikus munkáival a négyszáz éve elhunyt drámaíró, költő és színész előtt tiszteleg a képzőművészet nyelvén.

„Legtöbb ember, ha véletlenül megpillantja saját mélységének valamely szörnyetegét, irtózattal visszalöki a homályba; ezentúl a szörny még-nyugtalanabb és lassanként megrepeszti a falat. Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelidül és derék háziállat lesz belőle” – írja Weöres Sándor A vágyak idomításában. Ez egyfajta mottója Kiss Ferenc grafikus Switch on!/Kapcsolj be! összefoglaló cím alatt létrejött sorozatának, amelyet Shakespeare halálának 400. évfordulójának apropóján láthat bárki, aki elsétál a Reök-palota előtt.

A plakátkiállítással kapcsolatban az alkotó elmondta, az anyag címe Gyüdi Sándortól, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójától származik, mely arra is utal, hogy színházi előadásokra ne pusztán kikapcsolódni, szórakozni járjunk, sokkal inkább elmélyülni és elgondolkodni. Maga a projekt úgy született, hogy amikor Kiss Ferenc gyerekeivel a könyvtárban járt, angol nyelven kezdett el Shakespeare-műveket olvasgatni, innen jött az ötlet az illusztrációk elkészítéséhez. Mint elmondta, a meg nem valósult plakát egy műalkotás, de a plakát igazi feladata, hogy megvalósuljon, hogy kikerüljön az utcára, ám ez a sorozat most annak ellenére látható köztéren, hogy ezek fiktív színházi plakátok.

S hogy mi kellett a művek létrejöttéhez? „William Shakespeare a gyerekkönyvtárból, némi angoltudás, húsz négyzetcentiméter üres felület az asztalon, fekete szívószálak (snoot), fényképezőgép, ételek, játékok és két kéz…” – mondja Kiss Ferenc grafikus.

no images were found

Előző sztori

Az önkormányzat cégénél az önkormányzat cége a befutó - Már tavaly megpályáztatták az új parkolórendszert a Mars téri piacon

Következő sztori

Labdarúgás: rendkívül fontos három pontért vizitál a SZEOL a bölcskei katlanban

Legutóbbi hasonló cikkek