Közélet

Parragh László Szegeden: A kutatás-fejlesztés a jövő kulcsa + FOTÓK

Parragh László Szegeden: A kutatás-fejlesztés a jövő kulcsa + FOTÓK

2016. május 20., péntek
Parragh László Szegeden: A kutatás-fejlesztés a jövő kulcsa + FOTÓK
iparikamara_kituntetesek16_gs

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara éves küldöttgyűlésére pénteken került sor a kamara épületében. A meghívott vendégelőadó ezúttal is Parragh László elnök volt, aki többek között a kutatás-fejlesztésből származó termékek fontosságáról, valamint a gazdasági növekedés fenntarthatóságáról számolt be a kamarai tagoknak.

„Soha nem volt még akkora külkereskedelmi mérlegünk, mint tavaly” – mondta előadásában

Parragh László

, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hangsúlyozta, mindez annak ellenére történt így, hogy 2014-től kezdve olyan gazdaságpolitikai lépéseket vezettek be, melyek rövid távon rombolták ugyan a gazdaságot, ma mégis szükséges intézkedésekként tekintünk rájuk. Ide sorolta a befektetőkre és bankokra kiírt különadó-terheket, a kereskedelmi üzletek korlátozását, valamint a rezsicsökkentést is, melyek mind elijesztették a spekuláns befektetőket. „Persze fel kell tenni a kérdést, hogy fenntartható-e ez a növekedés így? Nekünk az az állításunk, hogy nem. A kormánnyal következő nagy célunk, hogy megvalósuljon az a három dolog, amivel a növekedés fenntartható” – folytatta Parragh, ehhez pedig szerinte meg kell vizsgálni a környező országok jó példáit. Ha rosszul ítéljük meg a világ fejlődésének irányát, lemaradunk – összegezte, miért fontos, hogy a kormány, az önkormányzatok, valamint a felsőoktatás együtt felismerjék és komolyan vegyék a gazdasági életet előremozdító kamarai javaslatokat. Úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a makrogazdasági mutatók a jövőben is pozitív képet fessenek az országról, el kell érni, hogy az aktuális tudásszféra és a magyar gazdasági szereplők szoros együttműködésbe kezdjenek. Szerinte az úgynevezett puha pénzeknek, vagyis az alapkutatásokra szánt összegeknek hasznosulniuk kell a gazdaságban, eladható terméket kell gyártani, csak így lehet felzárkózni a környező országok diktálta fejlődési ütemhez. Parragh László az elkövetkező időszak meghatározó vitatémájaként említette egy tudás- és képességkorlát felállítását a középiskolai felvételiken, valamint a cégbíróság feladatainak beolvasztását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába, melyre várhatóan az év második felében, bürokráciacsökkentő intézkedésként kerül sor.

iparikamara_kituntetesek03_gs

Parragh László előadását követően

Nemesi Pál

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szólalt fel, aki Csongrád megye gazdasági térképét vázolta a meghívottak előtt. Az elnök szavaira visszautalva elmondta, Csongrád megyében igen rossz a K+F ráfordítások aránya, Baranya megye mellett – és a szegedi egyetem ellenére – a gazdasági szféra szereplői itt vállalják a legkisebb részt a kutatás-fejlesztésből. „Komoly tennivalóra van szükség az egyetem és a vállalkozások, az önkormányzat és a kamara részéről egyaránt” – hangsúlyozta. A GDP értékét tekintve Csongrád megye középtávon végez a hazai régiók között, az ipar tekintetében azonban nem áll jól a megye, márpedig fejlett ipar nélkül elképzelhetetlen a fejlődés – folytatta. Nemesi Pál nyomtatékosította, bár a kisebb vállalkozások végeznek fejlesztéseket, a legfontosabb az lenne, hogy a Pick-feldolgozó blokk ne hagyja el a környéket. Egyetlen húzóágunk a makói és szegedi gumigyártás, emellett a mezőgazdaságban a növény- és állattenyésztés, illetve a feldolgozóipar végzett az élen a legfrissebb adatok szerint. Az infokommunikáció és a szaktanácsadás területe is egyre felkapottabb Csongrád megyében. Nemesi Pál elmondta, Csongrád megyében a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékon áll, ezzel az országos átlaghoz közelít, a havi nettó átlagkereset (2014-es eredmények alapján) viszont csak bizonyos szektorokban éri el a havi 200 ezer forint nettót, ami igencsak alacsony. A KSH 2015. negyedik negyedévi felmérései szerint a 15-74 év közöttiek 59,4 százaléka volt gazdaságilag aktív.

iparikamara_kituntetesek36_gs

Átadták az iparkamara díjait

Az iparkamara küldöttgyűlésén átadták az intézmény emlékplakettjét, a négy tagozati díjat, valamint oklevelet kaptak Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen eredményesen szereplő megyei tanulók is. A Szolgáltatásért Díjat

Fekete Istvánné

; a Kézművességért Díjat

Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna

, az Iparért Díjat

Palotai Péter

; míg a Kereskedelemért díját

Hegedűs István

és

Horváth Miklós

kapta. A díjazottakat idén

Török Gizella

gyékényszobrász iparművész alkotásával ismerték el. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Emlékplakettjét

Horváth Istvánnak

és

Dékány Lászlónak

ítélték meg. Az elismerés, amelyről az MKIK elnöksége dönt, a kamarai mozgalom területén több éves kimagasló, példamutató tevékenység, illetve életmű elismeréseként adományozható évente legfeljebb öt személy részére. A tanulmányi versenyen elért eredményeiért oklevelet kapott:

Ambrus Nobert, Balog Viktor Bence, Böjtös András, Kiss Marietta, Sipos Norbert, Domján Attila, Korda Máté, Virág Dominik,

és

Czeglédi Sándor

. Az SZKTV és OSZTV díjazottai mellett a Szakma Sztár Fesztiválon még egy megyei szakember kapott elismerést.

Szöllősi-Vágó Éva

fodrász szakmában megnyerte a III. SkillsHungary Nemzeti Döntőjét. Ennek köszönhetően lehetőséget kapott, hogy hazánkat képviselje a Göteborgban 2016 decemberében megrendezésre kerülő EuroSkills versenyen. Eredményét a kamara szintén oklevéllel és tárgyjutalommal ismerte el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.