Közélet

Nézőpont: a magyarok csaknem négyötöde elutasítja a kényszerbetelepítést

Nézőpont: a magyarok csaknem négyötöde elutasítja a kényszerbetelepítést

2016. május 25., szerda
Nézőpont: a magyarok csaknem négyötöde elutasítja a kényszerbetelepítést

A magyarok csaknem négyötöde elutasítja a kényszerbetelepítést - derül ki a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz megbízásából készült legfrissebb közvélemény-kutatásából, amely arra is kitér, hogy a pártok támogatottsága nem változott érdemben áprilishoz képest.

Az MTI-nek szerdán elküldött összefoglalóban a Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótareferendum időpontja még nem ismert, így a népszavazási hajlandóságot sem lehet pontosan megbecsülni, ezért jelenleg csak annyi mérhető, hogy akár a megkérdezettek 62 százaléka is voksolhat. A kormány népszavazási kérdése úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Az ezer ember megkérdezésével, májusban készült telefonos közvélemény-kutatás szerint a kényszerbetelepítést a magyarok 77 százaléka már most elutasítja. A kutatás összehasonlításként közli a 2008-as szociális népszavazás eredményét, akkor a résztvevők mindhárom kérdést ehhez hasonló arányban, a vizitdíjat és a tandíjat 82, a kórházi napidíjat 84 százalékban utasították el. A felmérés arra is kitér, hogy a pártok támogatottsága nem változott érdemben áprilishoz képest: a teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP-nek 30, a Jobbiknak 12, az MSZP-nek 9, a DK-nak 5, az LMP-nek 3, az Együttnek 2, a PM-nek pedig 1 százalékos a támogatottsága. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 41, a Jobbik 27, az MSZP 11, a DK 7, az LMP 6, az Együtt 3, míg a PM és a Liberálisok tábora egyaránt 1-1 százalékon áll - derül ki a kutatásból. A Nézőpont Intézet közlése szerint a felméréshez használt minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.