Molnár Áron: Köszönet a kormányzatnak a nagyfai tábor kiürítéséért!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

molnar_aron01_gs

Fellélegezhet Algyő és környékbeli települések, a nagyfai ideiglenes befogadóállomás kiürítéséről értesítette Pintér Sándor Algyő nagyközséget – jelentette ki Molnár Áron polgármester sajtótájékoztatóján. A belügyminiszter azt is közölte, hogy amennyiben a román-magyar határon növekedni fog a migrációs nyomás, haladéktalanul megépítik ott is az ideiglenes biztonsági határzárat.

Pintér Sándor belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a nagyfai befogadóállomást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kiürítette. Ez annyit jelent, hogy jelenleg a táborban nincs menekült, ami megnyugtató helyzet számunkra” – jelentette ki Molnár Áron Algyő polgármestere hozzátéve, hogy a nagyközségben már hetek óta nem találkoztak bevándorlókkal. A település első embere elmondta, a belügyminisztertől arról is tájékoztatást kapott, hogy a romániai migrációs helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kíséri a kormány, és amennyiben indokolttá válik, haladéktalanul elrendeli Pintér Sándor az adott szakaszon is az ideiglenes biztonsági határzár megépítését. A levél arra nem tér ki, hogy üres marad-e a nagyfai tábor, de Molnár Áron reméli, hogy a jövőben nem lesz szükség a befogadóállomás újbóli üzemeltetésére.

A polgármester köszönetet mondott a kormánynak, hogy az Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele polgármestere által aláírt, a nagyfai tábor bezárását kérő közös nyilatkozatra gyorsan reagált a kormányzat, és Lázár Jánosnak, Csongrád megye 4-es számú választókörzetének fideszes országgyűlési képviselőjének, aki elsőként felvetette a befogadóállomás bezárását még februárban.

„Mint ismeretes, Csongrád és Bács-Kiskun megye volt a leginkább érintett a migrációval tavaly. Sosem tartottam jónak ezt a déli területet még azzal is terhelni, hogy egy menekülttábor is működik a környéken, de természetesen nem az a megoldás, ha más településekre szállítják a bevándorlókat, hiszen a problémát ez nem orvosolja. Nekünk környékbeli polgármestereknek viszont a térségünk érdekeit kell képviselnünk, ezért örülünk annak, hogy kiürítették a nagyfai befogadóállomást, és kicsit fellélegezhetünk” – szögezte le Molnár Áron.

molnar_aron02_gs

Ahogy beszámoltunk róla, az Algyő közigazgatási területén lévő tábor bezárásáról először Lázár János, Csongrád megye 4-es számú választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője beszélt először februárban egy lakossági fórumon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt javasolta, hogy Hódmezővásárhellyel, Maroslelével és Makóval közösen kérjék a települések a kormánytól a tábor felszámolását. Február végén jelentette be Molnár Áron, hogy a nagyközség kezdeményezni fogja a nyitott befogadóállomás megszüntetését. Az algyői testület rendkívüli ülésén egyhangúlag támogatták az erről szóló, Kassné Bakó Ildikó, Gonda János, Herczeg József, Pongrácz Tamás és Roczkó András által jegyzett előterjesztést, majd miután a másik három közeli település képviselő-testülete is állást foglalt a kérdésben közös nyilatkozatban fordultak a kormányzathoz és Pintér Sándor belügyminiszterhez Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele első embere.

Levelükben leírták többek között, hogy „a jelentős biztonsági kockázatra tekintettel” kérik a BÁH által üzemeltetett nagyfai befogadóállomás haladéktalan bezárását. Másrészt úgy értékelték, hogy a határsértések számának növekedése, illetve a migrációs útvonal módosulása indokolja, hogy a kormány megfontolja a magyar-román határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár megépítését. Algyő polgármesterét márciusban arról tájékoztatta Székely Béla, a BÁH befogadó állomások igazgatója, hogy a nagyfai telephelyen összesen 58 külföldi tartózkodott március 24-én. Leírta, hogy a külföldiek átlagos tartózkodási ideje az utóbbi időszak tapasztalatai alapján 22 nap, a telephelyen elhelyezett személyek száma folyamatosan csökkent.

Előző sztori

Kövér László: az ázsiai térségben Japán Magyarország legfontosabb partnere

Következő sztori

Liget-projekt: elfogadták az akciótervet a civil kritika ellenére