Egyetem

Magyarérettségi 2016: Csoórit, Tamásit és Vörösmartyt kaptak az érettségizők

Magyarérettségi 2016: Csoórit, Tamásit és Vörösmartyt kaptak az érettségizők

2016. május 2., hétfő
Magyarérettségi 2016: Csoórit, Tamásit és Vörösmartyt kaptak az érettségizők
erettsegi_radnoti02_gs

Magyar nyelv és irodalommal kezdődött hétfőn a május-júniusi érettségi sorozat. A diákok két feladatlapot kaptak: a szövegértési feladatsorban Moravcsik Gyula A papíruszok világából című könyvének részletéből kaptak idézetet a diákok, s ehhez kapcsolódtak a rövid kérdések, majd a szövegalkotás részben Csoóri Sándor Nomád naplójának részlete alapján érvelhettek, Tamási Áron Szerencsés Gyurka novelláját elemezhették, vagy összehasonlító elemzést írhattak Illyés Gyula és Vörösmarty Mihály verseivel.

12.00 Vége a magyarérettséginek

Ebben a másodpercekben zárják le a borítékokat a diákok, véget ért az érettségi.

11.24 Már alig több mint fél óra van hátra

Hamarosan leteszik a tollat a diákok, s véget érnek az első megpróbáltatások. Kivéve a külön kérvényt benyújtott speciális nevelési igényű érettségizőknek, akik plusz időt kapnak a második részre. Kezdődhet a pihenés és egy kevéske memóriafrissítés a holnapi matekérettségire.

10.46 A hivatalos javítási-értékelési útmutatók holnap lesznek nyilvánosak

Az

alábbi linken találhatók

a május-júniusi érettségi írásbeli vizsgák középszintű feladatlapjai és javítási-értékelési útmutatói, amelyek a vizsgát követő napon kerülnek fel a hivatal honlapjára. A reggel 8 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8 órakor, a 14 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14 órakor.

10.28 Rekordot döntött az emelt szintű érettségi

Korábban azt írtuk, hogy a magyar nyelv és irodalom érettségit emelt szinten jóval kevesebb diák választja, mint a többi kötelező tantárgyat. Az MTI infografikájából az látszik, idén rekordot döntött az emelt szinten érettségizők aránya.

mti_erettsegi_2016

10.05 Fontos a dress code

Igazi gyöngyszemekre lehet ilyenkor lelni a neten, ha beírjuk az érettségi szót a keresőbe. Főleg a Gyakorikérdések.hu oldal bővelkedik hasonló finomságokban, ahol már az is felmerült: puskázott-e már valaki a írásbeli érettségin.

dress_code

9.48 Kevesen választják a magyar emeltet

Az emelt szintű magyarérettségi is 240 perces, ez azonban már egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll. A diákok eldönthetik, hogy melyik feladattal kezdenek, vagyis, hogy mennyi időt szánnak az esszéfeladatokra és a rövid feladatok megoldására. A nyelvi-irodalmi feladatsorban a nyelvi és az irodalmi ismereteket ellenőrző kérdések aránya általában 40-60 százalék.

9.23 Csoóri, Tamási és Vörösmarty a magyarérettségi második részében

Az utolsó részben három feladat közül választhatnak a diákok középszinten: -

Csoóri Sándor Nomád naplójából

kaptak egy szövegrészletet a diákok, ez alapán írhatnak érvelést, -

Tamási Áron Szerencsés Gyurka

című novellája vár rájuk, -

Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez

és

Illyés Gyula Bartók

című alkotását.

8.52 Mi van akkor, ha nem ért be a vizsgázó?

Az Eduline minden eshetőséget számításba vett. Azt írják, ha közúti helyzet vagy betegség miatt nem jutott el a diák vizsgázni, pótló érettségit tehet. De csak akkor, ha a vizsgázó számára fel nem róható okok miatt nem jutott el a vizsga helyszínére, vagy ha eljutott, de azt hasonló okokból nem tudta befejezni. Erről igazolás szükséges. Egyedi esetben viszont nincs lehetőség pótolni, marad az októberi pótvizsga.

8.43 112 ezren adnak számot tudásukról

Hétfő reggel a középszintű magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődött az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, amelyben összesen mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról - adta hírül az MTI.

8.31 Kossuth-díjas bizantinológus művét kapták a diákok

Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének részletéből kaptak idézetet a diákok. A középszintű írásbeli első részét 60 perc alatt kell megoldaniuk a tanulóknak, a szövegalkotási feladatlapra viszont 180 percet kapnak - írja az eduline.hu.

A kabalák kezdenek kimenni a divatból

Immár zsinórban harmadjára köszönt hűvös, csípős reggel az érettségizőkre hétfőn. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban már közel egy órával a vizsga megkezdése előtt nyüzsögtek a diákok, ki-ki a maga módján: szőlőcukorral, kabalafigurával vagy megszámlálhatatlan mennyiségű tollal érkezett. "Az épületben 157-en tesznek vizsgát, azért, mert többen elmentek emelt szintű vizsgát tenni, összesen 11-en jelentkeztek. Ez nagy szám, magyarból nem szoktak ilyen sokan emelt szintű vizsgát tenni, mert nagyon szubjektív a feladatlap. Magam is azt tapasztalom, hogy kevesen választják az emelt vizsgát, valószínűleg idén az lehet a háttérben, hogy ezek a gyerekek bíznak magukban. Érdemi változás nem volt idén az érettségi szabályait tekintve" - tudtuk meg reggel

Gál Bélától

, a gimnázium igazgatójától. A gimnáziumban összesen 11 osztályteremben írnak a diákok; matematikából, történelemből és természettudományos tárgyakból tesznek még emelt szintű vizsgát. A feladatlapokat tartalmazó csomagért aznap reggel, előre beosztott idő szerint érkeznek a megbízott pedagógusok a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz, a Radnóti-gimnázium esetében az igazgató vette át a feladatsorokat. A magyar nyelv és irodalom középszinten 240 percig tart, amely során a tanulóknak két feladatlapon kell helytállniuk: a szövegértésre 60, a szövegalkotásra pedig 180 percet kapnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.