Közélet

Magyar nyelvű orvostovábbképző konferenciát rendeztek Kárpátalján

Magyar nyelvű orvostovábbképző konferenciát rendeztek Kárpátalján

2016. május 14., szombat
Magyar nyelvű orvostovábbképző konferenciát rendeztek Kárpátalján

Vezető magyarországi szakemberek bevonásával először rendeztek továbbképző konferenciát kárpátaljai orvosok számára szombaton Beregszászon az Itt magyarul is mozgalom keretében.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán szervezett Újdonságok a gasztroenterológiában című tanácskozás több mint kétszáz résztvevőjét Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos köszöntette, aki hangsúlyozta, hogy az első magyar nyelvű orvostovábbképző konferencia Kárpátalján azoknak a támogatásoknak a sorába illeszkedik, amelyekkel Magyarország igyekszik segíteni a vele szomszédos ukrajnai megye magyar közösségének és többségi nemzethez tartozó lakosságának nehéz helyzetén. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a tízmilliós Magyarország nem tudja megoldani Kárpátalja problémáit, mert ehhez temérdek pénzre lenne szükség, de minden tőle telhetőt megtesz a gondok enyhítése érdekében, amit a mostani, egy folyamat indító rendezvényének szánt orvostovábbképző konferencia megtartásának támogatása is jelez" - tette hozzá. A kormánybiztos, aki korábban maga is orvosként dolgozott, bejelentette, hogy a pedagógusok bérkiegészítéséhez hasonlóan - beépül a 2017. évi magyar költségvetésbe a magyar kormány által a magyar páciensekkel anyanyelvükön beszélő kárpátaljai orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak nyújtott, a szülőföldön való maradást elősegítő fizetés-kiegészítő támogatás. Közölte, hogy Magyarország négymillió forinttal támogatja a munkácsi gyermekkórház tetőszerkezetének cseréjét, finanszírozza a nagyszőlősi kórház gyermekosztályán két kórterem 21. századi színvonalú felújítását, és a Kárpátaljai Református Egyházközség közreműködésével három járási kórházat lát el a legmodernebb ultrahangkészülékekkel. Bíró Erzsébet, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője, a megyei gyermekkórház volt főorvosa hangoztatta, hogy erősödnek és egyre jobban intézményesülnek az anyaország és a kárpátaljai magyarság közötti kapcsolatok, amelyeknek része az orvostovábbképző konferencia is. A szakember különösen fontosnak nevezte, hogy Magyarország az anyagi és eszköztámogatások mellett szakmai segítséget is nyújt a kárpátaljai egészségügynek továbbképzések és tanfolyamok szervezésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.