Sport

Labdarúgás: osztrák tornán szerepelt az Algyő SK U11-es csapata

Labdarúgás: osztrák tornán szerepelt az Algyő SK U11-es csapata

2016. május 25., szerda
Labdarúgás: osztrák tornán szerepelt az Algyő SK U11-es csapata
algyo_sk_u11

Az ausztriai Gerasdorfban megrendezett Danube Challenge Cup-on szerepelt az Algyő SK U11-es együttese: a 2005-os születésű gyerekekből álló csapat a klub történetének első külföldi tornáján a 18 csapatból álló mezőny tizedik helyén végzett. A tornát a klub szakosztályvezetőjével, Takács Zoltánnal, valamint az edzővel, Makra Zsolttal értékeltük.

A pünkösdi hétvégét a Bécshez tartozó Gerasdorfban töltötte az Algyő SK U11-es csapata: a fiatalok a Danube Challenge Cup elnevezésű tornán vettek részt, ahol a korosztályukban összesen 18 csapat indult el. A csoportkörök során a lengyel KSK Wlókniarz, a cseh Sokol Kolovraty, valamint a házigazda osztrák SV Gerasdorf volt az algyőiek ellenfele. „TAO-pályázati pénz állt rendelkezésünkre, nekem pedig régóta dédelgetett tervem volt, hogy egy utánpótlás csapatot kivigyünk egy külföldi tornára az egyesület részéről. Eddig ez nem volt jellemző, nem is volt rá példa a múltban. Az Euro Sportring magyar képviselőjétől, Hegedűs Tamástól kaptam egy jó lehetőséget arra, hogy kivigyem a gyerkőcöket, így jött a bécsi torna. Az U11-es korosztály az egyik legtehetségesebb az utánpótlás csapataink közül, úgy döntöttünk, hogy

Makra Zsolttal

, az utánpótlás szakmai vezetőjével közösen visszük ki a gyerekeket” - fogalmazott a részvétel előzményeiről

Takács Zoltán

, az Algyő SK szakosztályvezetője. Ahogy erre Takács Zoltán kitért: akár szakmailag, akár a gyerekek személyiségi fejlődésében is a külföldi tapasztalatok nagyon fontos részletek. „A Bozsik torna rendszerében pallérozódnak a játékosok, nincs rendszeres bajnokságuk, így elsősorban az volt a célja ennek az egésznek, hogy megismerjenek más kultúrát, más nemzetiséget, csapatokat. Szakmailag is megnézhettük őket, hogy a Bozsik tornákon kívül hogyan viszonyulnak más kultúrájú csapatokhoz. Az eredmény természetesen másodlagos ilyen korban, de azért sikerélménnyel is gazdagodtak a gyerekek. Az az élmény, amiben e mellett részesültek, az pedig nem pénzben és nem is mondatokban kifejezhető, ezt át kell, hogy éljék, ez a legfontosabb” - tette hozzá Takács Zoltán.

algyo_sk_u_11_4

Az algyőiek a csoportkör három meccsét négy ponttal zárták, miután egy győzelem és egy döntetlen mellett egy vereséget szenvedtek. Fortuna nem kedvezett a csapatnak, hiszen a megegyező mérleggel záró lengyel csapatnak egyel volt csupán jobb a gólkülönbsége, így ennek köszönhetően ők játszhattak az előkelőbb helyekért. A csoportban a lengyelek ellen egy 3-3-as döntetlennel indított az Algyő, majd 5-3-ra legyőzték a cseh csapatot, végül egy 6-0-s vereség következett a Gerasdorftól, így a kilenctől tizenkettedik helyért folytathatták a gyerekek. „Gólaránnyal maradtunk le arról a lehetőségekről a csoportmérkőzések után, hogy az ötödiktől a nyolcadik helyig játszunk. Ez is fontos persze, de az volt a lényeg, hogy játszanak, nagyon ügyesek is voltak egyébként. Fontos még elmondani, hogy más szabályok szerint játszották a meccseket, nem azok, amiket megszoktak a Bozsik tornán. Felnőtteknél is nagyon nehéz átállni más szabályokra, gyerekeknél pedig főleg, e mellett pedig egymás után játszották a meccseket, ehhez sem voltak hozzászokva. A szakmai részek mellett az is befolyásolta a szereplésünket, hogy idegen környezetben voltak a gyerekek, volt olyan, aki osztálykiránduláson kívül nem is volt távol a szüleitől. Ezek mind-mind kis fontos dolgok, amelyek a fejlődésüket szolgálják. Én is voltam labdarúgó, elég sokáig elég magas szinten játszottam, amikor pedig az utánpótlásban játszottam, akkor emlékszem, hogy a Fradi ifivel Olaszországban voltunk külföldi tornán, ami egy borzasztó nagy élmény volt. Ezeket a fiúk el fogják raktározni, én pedig szeretném ezt a folytatásban is megvalósítani, és ha pályázat útján lehetőség adódik, akkor más korcsoportokat is igyekszünk ilyen lehetőséghez juttatni” - mondta el a tornáról az algyőiek szakosztályvezetője. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Takács Zoltán kifejtette: az infrastruktúrán kívül mással is próbálják a szülőket meggyőzni arról, hogy jó helyen van itt a gyermekük, így megpróbálnak ebben a szegmensben is előre lépni, és nem csak a testvértelepülések csapataihoz, hanem nevezéses tornákra is elvinni a gyerekeket.

Agresszivitásban volt különbség

algyo_sk_u_11_2

Az eltérő szabályok mellett az sem könnyítette az algyőiek dolgát, hogy itt 2x15 perces meccseket játszottak – ebből pedig rögtön hármat is szombaton, míg vasárnap két helyosztó meccs várt rájuk. A kilenctől tizenkettedik helyig vívott meccsek közül az első akadályt könnyedén vették, hiszen a Gerasdorf második csapatának alaposan visszavágtak az első csapattól elszenvedett vereségért – éppen olyan arányban, 6-0-ra verték a második csapatot, mint amekkora vereséget szenvedtek az elsőtől. A kilencedik hely végül nem lett meg, ugyan az osztrák FAC együttese ellen vezetett az Algyő, de végül 5-2-s vereséget szenvedett, így a tizedik helyen zárta első külföldi tornáját „Elsősorban a tisztes helytállás volt a célunk, másodsorban pedig kíváncsiak voltunk, hogy a gyerekeink külföldi csapatok, játékosok ellen hol tartanak, az algyői, vagy a hazai képzés hol tart egy lengyel, egy cseh vagy egy osztrák futballiskolához képest. A tizennyolc csapatból a tizedik hely az egy tisztes helytállás, sajnos a csoportunkban ugyan azonos pontszámmal végeztünk a második helyezettel, de rosszabb gólkülönbségünk miatt a kilencedik-tizenkettedik helyért játszhattunk. Furcsa volt a gyerekeknek az, hogy a Bozsik tornákhoz képest más szabályrendszerrel zajlott a torna, itt a kapus megfoghatta a hazaadást, nem volt bedobás, hanem oldalberúgás, és nem volt les. Az első meccsen a lengyelek elleni döntetlenben ez is közrejátszott, a gyerekeknek szokniuk kellett a környezetet. Látszódott a gyerekeken a két félidős játék, a fáradtság miatt nem úgy jöttek már a megoldások, ahogy szerettük volna. Jó tapasztalat volt a torna, a külföldiek sokkal agresszívabban játszanak, mint mi, az első meccs után fel tudtuk velük venni a kesztyűt. Ezáltal szerintem rádöbbentek a gyerekek, hogy a jövőben egymás között is sokkal agresszívabban kell játszani, mint ahogy eddig tették. Sajnáltam, hogy a második napon, az első győztes meccs után hiába vezettünk 2-1-re, elfáradtunk, és kikaptunk 5-2-re, de nem vagyok elégedetlen. Én szeretném még a csapatomat Magyarországon belül és egy másik nemzetközi tornára is elvinni, hogy megnézzük, hogy mit fejlődtek” - összegezte szereplésüket Makra Zsolt, az együttes trénere. A csapat vezetőedzője elmondta, a technikai képességekben nem látott különbséget a külföldi riválisokhoz képest, sőt, véleménye szerint a játék ezen részében előrébb is jártak. „Nekem úgy tűnt, hogy a kiválasztás más külföldön, ahol az erősebb, jobb felépítéssel bíró gyerekeket választják, magasabbak, erősebbek voltak. Lehet, hogy ez csak véletlen, de az olyan csapatoknál, ahol nagyobb a merítési lehetőség, ott jobb felépítésű gyerekek játszottak” - nyilatkozta Makra Zsolt.

Az Algyő SK U11-es csapatának eredményei a Danube Challenge Cupon

Csoportkör:

KKS Wlónkiarz-Algyő SK 3-3 Algyő SK-Sokol Kolovraty 5-3 Algyő SK-SV Gerasdorf I. 0-6

Helyosztók, a 9-12. helyért:

Algyő SK-SV Gerasdorf II. 6-0 Algyő SK-FAC 2-5

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.